Jump to content
MAINOS

Voitko joutua leikkaukseen? Lopeta tupakointi, tai älä edes aloita.


Pöllö

Recommended Posts

Saatatko joutua joskus leikkaukseen? Silloin kannattaa lopettaa tupakointi, jopa vuotta aiemmin. Parasta olisi, jos et koskaan edes aloittaisi polttamaan. Tupakoivilla on suurempi riski menehtyä leikkauksessa tai sen jälkeen, kertoo kansainvälinen tutkimus. Lisäksi tupakoijilla on lopettaneita suurempi riski saada leikkausten yhteydessä verisuonitapahtumia ja hengitysongelmia. Alle kymmenenkin askivuoden polttaminen lisää leikkauspotilaiden kuolleisuutta. Verisuoni- ja hengitysongelmien riski kasvaa suoraan suhteessa askivuosien määrään. Tupakoinnin lopettaminen vähintään vuosi ennen leikkausta laskee riskin kuolla leikkauksen yhteydessä tupakoimattomien tasalle ja vähentää samalla riskiä saada verisuoni- ja hengitystapahtumia.

 

Tupakoivilla on myös huomattavasti enemmän ongelmia leikkauksesta toipumisessa: mm. haavoihin tulee kuolioita, infektioita ja paranemisen hidastumista muita useammin. Samoin luut paranevat operaatioista heikommin. Tupakoinnin keskeyttäminen leikkauksen lähettyvillä on tutkimusten mukaan vähentänyt  tilastollisesti haavainfektioiden määrää, mutta ei muita komplikaatioita. Myös aiemmilla tupakoineilla havaittiin komplikaatioita enemmän kuin henkilöillä, jotka eivät koskaan ole polttaneet.

 

Suomeksi aiheesta on uutisoinut uutispalvelu Duodecim. Uutista pääsee lukemaan myös YLE:n sivuilta: http://yle.fi/uutiset/leikkauspotilaan_kannattaa_lopettaa_tupakointi/6709182. Artikkelit "Smoking and the Risk of Mortality and Vascular and Respiratory Events in Patients Undergoing Major Surgery" on alunperin julkaistu JAMA-lehden verkkosivuilla (linkki:http://archsurg.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1698658) ja "Wound Healing and Infection in Surgery: The Clinical Impact of Smoking and Smoking Cessation: A Systematic Review and Meta-analysis" http://archsurg.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1151013 (nähtävissä kokonaisuudessaan) saman lehden v. 2012 numerossa 147(4). 

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...