Jump to content
Pöllö

Ruotsi: Liittyykö enterovirus Chronin tautiin?

Recommended Posts

Pöllö

Ruotsissa tuhannet aikuiset sairastavat Chronin tautia, tulehduksellista suolistosairautta, joka aiheuttaa vatsakipua, ripulia, painonlaskeutumista ja vaikeissa tapauksissa mm. suoliston fisteleitä. Satakunta ruotsalaista lasta ja nuorta sairastuu tautiin vuosittain. Taudin syytä ei tarkasti tunneta, mutta mutaatiot lukuisassa joukossa geenejä on liitetty sairauteen. Osa näistä geeneistä liitty mm. immuunipuolustukseen ja immuunivasteen säätelyyn RNA-viruksia vastaan. Pienessä tutkimuksessa koottiin yhteensä 24 lasta, joilla oli entuudestaan Chronin sairaus tai joilla sairaus oli todettu, sekä kontrolliryhmä. Tutkijat pyrkivät selvittämään, voiko RNA-virus, erityisesti enterovirus tulehduttaa suoliston Chronin tautia sairastavilla lapsilla.

 

Chronin tautia sairastavilla lapsilla löytyi runsaasti enterovirusta suolistosta, mutta kontrolliryhmässä vain niukasti tai virusten jäämiä. Viruksia löytyi sekä suoliston limakalvolta ja suoliston hermoganglioista. Lisäksi löytyi merkkejä tavoista, joilla virus voi päästä suoliston hermojärjestelmän sisälle. Yksi selitys Chronin taudin leviämiselle suolistossa olisi leviäminen suoliston hermostoa pitkin. Löydös johtanee jatkoselvityksiin, onko enteroviruksella osuutta Chronin taudin synnyssä tai leviämisessä. 

 

Artikkeli "Human Enterovirus Species B in Ileocecal Chron's Disease" on julkaistu 27.6.2013 Clinical and Translational Gastroengerology -lehdessä. Artikkeli löytyy osoitteesta: http://www.nature.com/ctg/journal/v4/n6/full/ctg20137a.html.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.