Jump to content
MAINOS

Ruotsi: Liittyykö enterovirus Chronin tautiin?


Pöllö

Recommended Posts

Ruotsissa tuhannet aikuiset sairastavat Chronin tautia, tulehduksellista suolistosairautta, joka aiheuttaa vatsakipua, ripulia, painonlaskeutumista ja vaikeissa tapauksissa mm. suoliston fisteleitä. Satakunta ruotsalaista lasta ja nuorta sairastuu tautiin vuosittain. Taudin syytä ei tarkasti tunneta, mutta mutaatiot lukuisassa joukossa geenejä on liitetty sairauteen. Osa näistä geeneistä liitty mm. immuunipuolustukseen ja immuunivasteen säätelyyn RNA-viruksia vastaan. Pienessä tutkimuksessa koottiin yhteensä 24 lasta, joilla oli entuudestaan Chronin sairaus tai joilla sairaus oli todettu, sekä kontrolliryhmä. Tutkijat pyrkivät selvittämään, voiko RNA-virus, erityisesti enterovirus tulehduttaa suoliston Chronin tautia sairastavilla lapsilla.

 

Chronin tautia sairastavilla lapsilla löytyi runsaasti enterovirusta suolistosta, mutta kontrolliryhmässä vain niukasti tai virusten jäämiä. Viruksia löytyi sekä suoliston limakalvolta ja suoliston hermoganglioista. Lisäksi löytyi merkkejä tavoista, joilla virus voi päästä suoliston hermojärjestelmän sisälle. Yksi selitys Chronin taudin leviämiselle suolistossa olisi leviäminen suoliston hermostoa pitkin. Löydös johtanee jatkoselvityksiin, onko enteroviruksella osuutta Chronin taudin synnyssä tai leviämisessä. 

 

Artikkeli "Human Enterovirus Species B in Ileocecal Chron's Disease" on julkaistu 27.6.2013 Clinical and Translational Gastroengerology -lehdessä. Artikkeli löytyy osoitteesta: http://www.nature.com/ctg/journal/v4/n6/full/ctg20137a.html.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...