Jump to content
MAINOS

Potilaiden valinta


Aamuäree

Recommended Posts

Olen työssä akuuttiosastolla, jossa on tämän tuosta dementoitunut mies, joka on erittäin aggressiivinen hoitajia kohtaan- ei kestä minkäänlaista ärsykettä kuten teeveetä, radiota, toisia ihmisiä.....

 

Kun ei enää pärjää pienkodilla, tulee muutamaksi päiväksi akuutille.

No nyt on ilmeisesti sen verran kotiintunut akuutillekin, että käy joka ikinen päivä kerran tai useamman hoitajien kimppuun. Jalkoja ja tahtoa miehellä vieläs en verran on, että pääsee niin halutessaan sängystä laitojen takaa, kokoa ja voimaa löytyy aika lailla myöskin.

 

Naapuripaikkakunnilla on kaksi mielenterveyspuolen laitosta, joissa on potilaina alkoholidementikkoja, mielenterveyspotilaita, väkivaltaan taipuvaisia potilaita tms.

 

Mutta mitä tapahtuikaan, kun akuutilta oltiin lähettämässä infektiostaan parantunutta miestä oikeanlaiseen hoitopaikkaan lääkityksen tarkistukseen (pienkoti ei enää tule kysymykseen, akuutti on nimensä mukaisesti akuuttihoidon paikka, eikä kummassakaan ole sopivia ja turvallisia tiloja hoitaa ja työskennellä näin aggressiivisen potilaan kanssa). He kieltäytyivät ottamasta, kumpikin laitos!

 

Toisesta soitti osastonhoitaja ylilääkärillemme, että henkilökunta on uhannut marssia ulos, jos tämä mies tulee heille hoitoon.....

 

 

a) saako todella valita, mitä potilasta hoitaa, mihin unohtui etiikka?

b) olemmeko me sitten muka niin päteviä?

c) meitäkö saa lyödä, potkia, purra, mätkiä ja uhata, silti pitää vain pärjätä?

 

Tämä on väärin, niin vää-rin. Saa pelätä henkilökunta, vierailijat ja toiset potilaat. Eristyspotilaita tulee koko ajan sen verran, että yksiöitä ei ole ja ole nyt sitten semmoisessa putkassa tuolla tavoin käyttäytyvän ihmisen kanssa......

Tulevaisuudessa- älkää herättäkö työntämällä puuroa suuhun!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Ei mun mielestä ole oikeutta uhkailla että kävellään ulos jos joku potilas tulee heille. Vaikeahoitoinen tai ei - jos sopii potilasmateriaaliin ja kuuluu selvästi kyseisen puljun potilaaksi, niin musta se on kyllä sinne silloin otettava. Kyllä mä periaatteessa ymmärrän sen fiiliksen ettei haluaisi itelle hoitoon, tai epäilee pärjäämistään potilaan kanssa, mutta niihinkin asioihin voi vaikuttaa. Lääkitykset kuntoon ja hoidot kahden tai useamman hoitajan toteuttamana. Ei terveydenhuoltoalan etiikkaan kuulu kieltäytyä hoitamasta. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Eniten särähtää korvaan että on väkivaltainen hoitajia ja vierailijoita, muita potilaita kohtaan. Lääkitys kuntoon, aluksi vaikka magneettivyöt. Ei kenenkään kuulu missään yksikössä pelätä väkivaltaa!

Veripalvelu kaipaa kipeästi hengenpelastajia!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Samoin fiiliksin.

Kyllä mä hoidan ja muutkin hoitavat kaikki potilaat, meillä ei ole tapana valikoida.

 

Kahden hoidamme, ei koskaan yksin.

 

Meillä on nyt kesän aika hankala tilanne, kun on kesäkandeja jotka vaihtuvat tiheään. Aika varovaisesti ottavat mihinkään kantaa, saati suostuvat vöihin, koska potilas on kuitenkin kävelemään kykenevä.

Mutta aika mahdottoman tuntuinen tilanne. Potilas on rauhallinen, jos hän saa maata sängyssään silmät kiinni, mutta vessaan on päästävä ja vaippakin on vaihdettava.

Joskus menee päiviä ilman konflikteja, ja sitten silmänräpäyksessä lävähtää.

 

Mt paikasta en tiedä mikseivät ottaneet, tilanpuutteeseen moni tuntuu vetoavan. Jotenkin tuntuu hölmöltä, että valikoisivat vain 'helppoja' tapauksiam, tai sitten olen niin vihreä vielä, etten halua uskoa moista.

 

Mutta pitääkin ehdottaa vielä noita vöitä, ei tämä kyllä näinkään voi jatkua.

 

 

 

 

Niin ja se meidän ylilääkäri oli sitten suostunut että no joo, ei sitten, pidetään vain täällä, kyllä tämä tästä sitten jollain tapaa hoituu, tehdään niin.....

Hän on melkoinen diplomaatti, joka ei tahdo kenellekään pahaa mieltä.....


Toisia potilaita kohtaan on toistaiseksi vain huutanut (siis lähinnä ulvonut) mutta vaitiolovelvollisuus estää kertomasta vierailijoille?


Osa vierailijoista on todistanut tapahtumia, joten osannee varoa jatkossakin.

Tulevaisuudessa- älkää herättäkö työntämällä puuroa suuhun!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Työskentelen myös akuutilla tk osastolla ja  säännöllisesti osastolle tulee potilas, joka on agressiivinen potilaita ja henkilökuntaa kohtaan.

Psykiatrinen puoli ei näitä ikinä ota, koska dementia ei ole psykiatrinen sairaus. Joskus harvoin saadaan joku ääritapaus pois, mutta yleensä palaa bumerangina takaisin meille.

Psykogeriatrinen hoitaa vanhoja skitsofreenikkoja, ei käytöshäiriöisiä muistisairaita, sen olen myös oppinut.

Eli sitten me painitaan potilaiden kanssa vartijat apuna kunnes  saadaan lääkitys kuntoon. Tähän menee yleensä viikkoja .Toisille potilaille on tullut mustelmia ja pelkoja ja  aikaa menee selittelyyn omaisille " miksi minun äidilläni on mustelma kasvoissa ?".

"Kyllä on jännittävää elää,ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ylösalaisin-ilman mitään syytä."(Muumipappa ja meri)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mt-kuntoutujien palvelutaloissa ei ole sellasia resursseja, että niihin voitaisiin tuupata kaikki ärhentelevät dementikot. Eikä se ole tarkoituksenmukaista. Sama juttu kuin niitä vuoteeseen hoidettavia vanhuksia ei tulisi säilyttää palvelutaloissa kun siellä on vuorovahvuudet suunniteltu siltä kannalta että potilaat tarvitsevat vain yhden hoitajan apua eikä sitäkään ihan kaikkeen.

 

Jos terveyskeskus ei selviä muistihäiriöisen hoidosta, niin apua saanee parhaiten erikoissairaanhoidosta geriatrian, neurologian tai psykiatrian saralta, ei suinkaan mistään palvelutalosta.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Juu ei palvelutaloista, mutta ei akuuttiosastokaan ole mikään 'säilytyspaikka' !

Tulevaisuudessa- älkää herättäkö työntämällä puuroa suuhun!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Itsekkin olen törmännyt näiden dementikkojen sijoittelun ongelmiin. Alle 70-vuotias alkoholin myötävaikutuksesta dementoitunut voi olla vielä ihan täysissä ruumiinvoimissa.

Psykiatrialla kun työskentelin niin satunnaisesti aina joku tämmöinen sinne paukahti M1:llä.

Toisaaltahan he eivät kuulu psykiatrialle kerta psyykkistä sairautta ei ole, tämähän on sikäli selvä linja. Toisaalta palvelutaloihin he eivät missään nimessä kuulu koska siellä ei voida taata turvallisuutta. Ratkaisuina oli silloin kun vain paikka saatiin niin joku vaikeahoitoisiin erikoistunut yksityinen. Välillä vaan näitä tuli sieltäkin takaisin kun eivät pärjänneet tai jaksaneet katsella.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 4 viikkoa myöhemmin...

Nämä ovat juu haastava potilasryhmä... Vakituiset osastonlääkärit meillä antavat ilman muuta tällaisille potilaille lepovyöluvat, koska edes hoitajia ei saa lyödä - muista potilaista ja näiden omaisista sitten puhumattakaan. Rauhoittavaan lääkkeeseenkin saadaan yleensä luvat. Ja nämä luvat voidaan saada jo ennen potilaan saapumista osastolle, jos esitiedoissa käy vahvasti ilmi aggressiivisuus. Mutta jos talossa on vain päivystäjä, joka sattuu olemaan vielä hyvin kokematon, niin tilanne ei olekaan ihan niin hyvä. Lepovyölupia ei heru, koska kuntoutusta pitäisi olla, eikä injektoitavaa lääkettäkään yleensä saa antaa, kun se loukkaa myös potilaan itsemääräämisoikeutta. Tekisi vaan mieli silloin tokaista päivystäjälle, että tulisi sitten itse painimaan potilaan kanssa.

 

Usein päivystäjän käydessä osastolla nämä potilaat tuppaavat rauhoittumaan, lääkärin valkoisella takilla on kuitenkin sellainen auktoriteetti. Mutta annas olla, kun lääkäri on lähtenyt, niin johan taas alkavat nyrkit heilua... Pahimmassa tapauksessa lääkäri ihmettelee, mikä hoitajia oikein vaivaa, kun täysin rauhallista potilasta lyömisestä ja potkimisesta syytetään...

 

Avoimina vuodeosastoinahan tk:n saati sitten isompien sairaaloiden osastot ovat tälle potilasryhmälle ihan vihoviimeisiä. Meillä ei ole valvontakameroita, joista seurata potilaan liikkeitä, eristyspotilaita yleensä aina jokunen osastolla on ja hommaa muutenkin niin paljon, ettei yhtä hoitajaa voi irrottaa pelkästään vihaista dementikkoa vahtimaan. Ja siis ovet on auki, jolloin potilas saattaa karata, jos repii dementiarannekkeen irti. Tämä potilasryhmä tullee kuitenkin tulevaisuudessa edelleen kasvamaan väestön vanhetessa ja alkon käytön seurauksena, joten siinäpä sitten haastetta niille jotka näitä rakenteita miettii.

 

Meiltä kuitenkin yksi alkodementikko kerran lähti M1-lähetteellä psykiatrian puolelle, kun oli ihan mahdoton hoitaa ja kova sotkemaan ja vaeltamaan ja osastolla oli eristyspotilaita. Eikä ole sen jälkeen näkynyt, eli kaiketi löytyi joku parempi hoitopaikka sitten kuitenkin. Vai olisiko mennyt kotiin "avohoitoon"?

 

 

Ai niin, ambulanssitkin kovasti yrittää valkata potilaitaan. Ambulanssikyytejä ei meidän osastoilta muutenkaan huvin vuoksi tilailla, mutta kerran kun jatkuvasti lisähappea tarvitseva potilas oli hoitajien ja myös osastonlääkärin mielestä parempi kuljettaa ambulanssilla, niin eivät meinanneet ottaa kyytiin. Lääkärit ei kuulemma tiedä ensihoidosta mitään (kysymyksessä erittäin kokenut sisätautien erikoislääkäri, joka tunsi potilaan tilanteen erittäin hyvin). Palautetta meni kyllä kuskien esimiehelle tuon jälkeen. Ja potilas pääsi kyytiin ja taisi lanssilla tulla takaisin päinkin. Invataksin kuski kun olisi pulassa jos happipullon kanssa tulisi ongelmia tai potilaan tila muuten romahtaisi äkkiä, mikä oli tässä tapauksessa täysin mahdollista.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...