Jump to content
Pöllö

Nature: Hopea voi parantaa antibioottien tehokkuutta

Recommended Posts

Pöllö

Bakteereilla on sama heikkous kuin ihmissusilla ja vampyyreilla eli hopea, kirjoittaa huipputiedelehti Nature. Hopeaa on käytetty tuhansien vuosien ajan infektioiden vastaiseen taisteluun. Yhdysvaltalaisen Bostonin yliopiston tutkijaryhmä johtajanaan James Collins on havainnut, että liennut hopea tekee bakteerien membraaneista läpäisevämpiä. Lisäksi hopea häiritsee solun aineenvaihduntaa ja johtaa reaktiivisten happiyhdisteiden ylituotantoon. Collinsin mukaan molemmat vaikutustavat voivat auttaa antibiootteja taistelussa vastustuskykyisiä bakteereja vastaan.

 

Collinsin ryhmän kokeissa pieni annos hopeaa auttoi antibiootteja tuhoamaan 10 - 1000 -kertaisen määrän bakteereja kuin tavallisesti. Bakteerien rakenteiden lisääntynyt läpäisevyys saattaa auttaa antibiootteja pääsemään bakteerisoluihin, mikä voi kumota bakteerin vastustuskykyä antibiootteja kohtaan. Toisaalla hopea on myös ihmiselle myrkyllistä, joten tulevaisuudessa täytyy kehittää mekanismeja ja annostelutapoja, jotka kohdistavat hopean vaikutuksen mahdollisimman hyvin vain bakteereihin, ei ihmisen omiin soluihin.

 

Aiheesta on uutisoitu tiedelehti Naturen sivuilla 19.6.2013: http://www.nature.com/news/silver-makes-antibiotics-thousands-of-times-more-effective-1.13232.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.