Jump to content
Pöllö

Rasvainen ruokavalio vaurioittaa suolistoa

Recommended Posts

Pöllö

Lotta Stenman osoittaa väitöstutkimuksessaan, että rasvainen ruokavalio vaurioittaa limakalvoestettä. Esteellä tarkoitetaan suolen sisäosan pintakerrosta, joka estää suolistomikrobien pääsyä verenkiertoon. Suoliston mikrobien läpipääsy verenkiertoon on yhdistetty mm. lihavuuteen, diabetekseen ja rasvamaksaan. Tutkimuksessa syötettiin hiirille rasvaista tai vähärasvaista ruokavaliota, ja rasvaista ruokavaliota syöneiden hiirien limakalvoeste heikkeni verrattuna vähärasvaista ruokavaliota saaneisiin.

 

Aiemmin on uskottu, että limakalvoesteen häiriöt johtuvat suolistomikrobiston koostumuksen muutoksista, mutta väitöksessä osoitetaan syyn voivan löytyä runsaasti rasvaa sisältävän ruuan vaikutuksista sappihappojen rakenteisiin. Runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio lisää limakalvoestettä vaurioittavien sappihappojen määrää. Muutosta ei tapahtunut geneettisesti, ilman runsasrasvaista ruokavaliota lihovilla hiirillä, mikä osoittaa vaurion seuraavan ruokavalion rasvaisuudesta, ei lihavuudesta. 

 

Lotta Stenman väittelee 28.6.2013 Helsingin yliopistossa. Stenmanin väitöskirja "Dietary fat and bile acids in the pathogenesis of gut barrier dysfunction" julkistetaan myöhemmin Ethesis -palvelussa: http://urn.fi/URN:ISBN:ISBN 978-952-10-8705-9

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.