Jump to content
MAINOS

Rasvainen ruokavalio vaurioittaa suolistoa


Pöllö

Recommended Posts

Lotta Stenman osoittaa väitöstutkimuksessaan, että rasvainen ruokavalio vaurioittaa limakalvoestettä. Esteellä tarkoitetaan suolen sisäosan pintakerrosta, joka estää suolistomikrobien pääsyä verenkiertoon. Suoliston mikrobien läpipääsy verenkiertoon on yhdistetty mm. lihavuuteen, diabetekseen ja rasvamaksaan. Tutkimuksessa syötettiin hiirille rasvaista tai vähärasvaista ruokavaliota, ja rasvaista ruokavaliota syöneiden hiirien limakalvoeste heikkeni verrattuna vähärasvaista ruokavaliota saaneisiin.

 

Aiemmin on uskottu, että limakalvoesteen häiriöt johtuvat suolistomikrobiston koostumuksen muutoksista, mutta väitöksessä osoitetaan syyn voivan löytyä runsaasti rasvaa sisältävän ruuan vaikutuksista sappihappojen rakenteisiin. Runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio lisää limakalvoestettä vaurioittavien sappihappojen määrää. Muutosta ei tapahtunut geneettisesti, ilman runsasrasvaista ruokavaliota lihovilla hiirillä, mikä osoittaa vaurion seuraavan ruokavalion rasvaisuudesta, ei lihavuudesta. 

 

Lotta Stenman väittelee 28.6.2013 Helsingin yliopistossa. Stenmanin väitöskirja "Dietary fat and bile acids in the pathogenesis of gut barrier dysfunction" julkistetaan myöhemmin Ethesis -palvelussa: http://urn.fi/URN:ISBN:ISBN 978-952-10-8705-9

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...