Jump to content
Sign in to follow this  
Pöllö

Aikuisen verenpaineelle yksi tavoitesuositus?

Recommended Posts

Pöllö

Verenpaineen suositustasoja on ollut aiemmin useita riippuen potilasryhmään liittyvistä riskeistä. Euroopan kardiologiyhdistys ESC ja Euroopan verenpaineyhdistys ESH ovat esittäneet uuden suosituksen, jossa verenpaineen yleisenä ja yhtenä tavoitteena on pyrkiä korkean verenpaineen potilailla alle 140/90 mmHg verenpainetasoon. Kuitenkin tässäkin ryhmässä voi olla tarvetta elintapamuutoksiin muista riskitekijöistä riippuen. Aiemmat, matalammat tavoitetasot voivat edelleen olla osin käypiä tavoitteita erityisryhmille. Uudet suositukset huomioivat uutta tutkimustietoa sekä korostavat sydän- ja verisuonitautiriskin hallintaa kokonaisuutena, verenpaineen aiheuttaman riskin lisäksi myös muita riskitekijöitä huomioiden. Esimerkiksi ylipainon kohdalla pelkän verenpaineen hoitaminen ei tuota kustannustehokkainta sydän- ja verisuonitautiriskin vähentymistä, vaan verenpaineen lääkehoitoon tulee liittää esimerkiksi aggressiivinen lipidilääkitys. Suosituksen taustoissa on huomioitu myös esimerkiksi oireettomasti kehittyviä elinvaurioita sekä vanhusten verenpaineen hoitaminen.

 

Euroopan verenpaineyhdistyksen ja Euroopan kardiologiyhdistyksen tiedote ja uudet suositukset 72-sivuisena pdf-tiedostona löytyvät englanniksi  osoitteesta: http://www.escardio.org/guidelines-surveys/esc-guidelines/Pages/arterial-hypertension.aspx. Myöhemmin verenpaineen hoidosta ilmestyy taskuversio. Aiheesta kirjoitti suomeksi Suomen Lääkärilehti 18.6.2013: http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=13616/type=1. Aiempiin suosituksiin kohdistuva pohdiskelu löytyy melko hyvin kohdasta 4.3. Blood pressure treatment targets.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Terveydenhoitajaopiskel

Diabeetikoillahan RR tavoiteraja on hieman alhaisempi kuin muilla, oliko se nyt 130/70? Siksi että diabeetikoilla korkea verenpaine ei ole hyväksi mm. munuaisille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...