Jump to content
MAINOS

Aikuisen verenpaineelle yksi tavoitesuositus?


Pöllö

Recommended Posts

Verenpaineen suositustasoja on ollut aiemmin useita riippuen potilasryhmään liittyvistä riskeistä. Euroopan kardiologiyhdistys ESC ja Euroopan verenpaineyhdistys ESH ovat esittäneet uuden suosituksen, jossa verenpaineen yleisenä ja yhtenä tavoitteena on pyrkiä korkean verenpaineen potilailla alle 140/90 mmHg verenpainetasoon. Kuitenkin tässäkin ryhmässä voi olla tarvetta elintapamuutoksiin muista riskitekijöistä riippuen. Aiemmat, matalammat tavoitetasot voivat edelleen olla osin käypiä tavoitteita erityisryhmille. Uudet suositukset huomioivat uutta tutkimustietoa sekä korostavat sydän- ja verisuonitautiriskin hallintaa kokonaisuutena, verenpaineen aiheuttaman riskin lisäksi myös muita riskitekijöitä huomioiden. Esimerkiksi ylipainon kohdalla pelkän verenpaineen hoitaminen ei tuota kustannustehokkainta sydän- ja verisuonitautiriskin vähentymistä, vaan verenpaineen lääkehoitoon tulee liittää esimerkiksi aggressiivinen lipidilääkitys. Suosituksen taustoissa on huomioitu myös esimerkiksi oireettomasti kehittyviä elinvaurioita sekä vanhusten verenpaineen hoitaminen.

 

Euroopan verenpaineyhdistyksen ja Euroopan kardiologiyhdistyksen tiedote ja uudet suositukset 72-sivuisena pdf-tiedostona löytyvät englanniksi  osoitteesta: http://www.escardio.org/guidelines-surveys/esc-guidelines/Pages/arterial-hypertension.aspx. Myöhemmin verenpaineen hoidosta ilmestyy taskuversio. Aiheesta kirjoitti suomeksi Suomen Lääkärilehti 18.6.2013: http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=13616/type=1. Aiempiin suosituksiin kohdistuva pohdiskelu löytyy melko hyvin kohdasta 4.3. Blood pressure treatment targets.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Diabeetikoillahan RR tavoiteraja on hieman alhaisempi kuin muilla, oliko se nyt 130/70? Siksi että diabeetikoilla korkea verenpaine ei ole hyväksi mm. munuaisille.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...