Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Reportteri

Päivystyksissä työskentelevät hoitajat pelkäävät

Recommended Posts

Reportteri
Terveydenhuollon maisterin Riitta Mikkolan tutkimuksen mukaan lähes kaikki ensiapupoliklinikalla työskentelevät pelkäävät työssään. Pelko on kuitenkin usein hetkellistä ja helpottaa tilanteen mentyä ohi. Yleisimmin pelkoa aiheuttavat väkivalta- ja uhkatilanteet, potilasturvallisuus, lapsipotilaiden hoitaminen ja elvyttäminen, kiire sekä resurssien ja henkilökunnan riittävyys. Uhkakuvat liittyvät usein turvattomuuden tunteeseen, uhkaan terveyden menettämisestä tai työtilanteista selviytymiseen. Pelkoa aiheuttavat tilanteet hyväksytään useimmiten osaksi ensiapupoliklinikan työtä. 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5UP3RN47UR4L

Minä olen tänä kesänä ensimmäistä kertaa päivystyspolilla kesätöissä sairaanhoitajan sijaisena ja kyllä voin sanoa, että joka päivä jännittää mennä töihin. Aina miettii, että tuleekohan tänään vastaan jälleen sellainen tilanne, ettei tiedä miten lähtisi hoitamaan tai että miten joku juttu pitää tehdä. Minua ei niinkään töissä pelota esim. väkivaltaiset potilaat, koska vartijoita on aina saatavilla, vaan se etten osaa. Sitten kun joskus tulee kiiretilanne, jossa pitää osata toimia, niin tuntuu että on vain tiellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
gettiz

Ea:ssa työskennelleenä ajattelisin myös niin, että pieni pelko on hyvästä. Jos alkaa olla liian itsevarma osaamisestaan ja pärjäämisestään ja/tai ei osaa enää pelätä väkivaltatilanteita, uidaan vaarallisilla vesillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
kpl

Nöyryys on mielestäni hyve, juuri samalla tavalla kuin gettizikin kuvaili. Pelko taas ei kuulosta hyvältä, enemmänkin lamauttavalta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
vertebra

Pelosta oli uusimman Systolen ensihoitomarsalkka -osiossa mielestäni hyvä lainaus Totti Karpelalta: "Pelon merkitys selviytymisen kannalta on olennainen, kunhan pelko on hallittua ja siihen osataan reagoida järkevällä tavalla. Jos pelko on ylitsevuotavan vahvaa, ei uskalleta tehdä mitään tai vihastutaan (puolustusreaktio) pienistäkin ärsykkeistä. Poliisissa työskennellessäni olisin pitänyt huolestuttavana ja vaarallisena sellaista kollegaa, joka olisi väittänyt, ettei pelännyt laisinkaan."

Share this post


Link to post
Share on other sites
kpl

^ Hyvin sanottu  -_-

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pöllö

Riitta Mikkolan väitöskirja "Henkilökunnan kokema pelko ja selviytymiskeinot ensiapupoliklinikoilla. Malli pelosta selviytymisestä." on nyt saatavilla myös netissä pfd-tiedostona Tampereen yliopiston sivuilta: http://tampub.uta.fi/handle/10024/68157 (pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-44-9137-5). Edellisessä linkissä on suoraan luettavissa myös väitöskirjan abstrakti. Siinäpä tekstiä myös lääke- ja hoitovirheiden peloista sekä sosiaalisesta tuesta...

 

Suomen Lääkäriliiton sivuilla muuten aiheesta oli oma uutinen: http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=13604/type=1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...