Jump to content
MAINOS

Kodeiinista seuraava opioidikriisi?


Pöllö

Recommended Posts

Talentumin Mediuutisissa arvioidaan, että lähes kaikki opioidien väärinkäyttäjät ovat olleet ennen piikitysvaihetta koukussa lääkeopioideihin, kuten kodeiiniin. Muualla Pohjoismaissa huoli kodeiinin muuntumisesta bentsodiatsepiinien kaltaiseksi ongelmaksi on ollut jo pinnassa. Lisäksi riippuvuudessa pelottaa erityisesti parasetamoli-kodeiini -yhdistelmävalmisteen käyttö, koska parasetamoli on suurilla annoksilla maksatoksinen.  Uutisessa pohditaan myös geenitestin tekemistä väärinkäyttöön taipuvaiselle. Geenitesti paljastaisi potilaan herkkyyden metaboloida kodeiinia morfiiniksi. Ns. ultrametaboloijat, joilla kodeiini muuntautuu tehokkaasti, ovat erityisesti vaaravyöhykkeessä. Testi paljastaisi myös potilaat, joilla kodeiinin vaikutus jää olemattoman metabolian vuoksi vähäiseksi. 

 

Linkki Mediuutisiin: http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/kodeiinista+tulee+seuraava+opioidikriisi/a902156?s=n

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS
Vieras: Kukka-Maaria Keskitalo

No just...olen aina vierastanut noita kodeiinipitoisia parasetamoleja ja ollut varauksellinen.Järkyttävää toi että joillakin metabilisoi morfiineiksi odioidipitoiset (menikö se noin:)).

Ihmettelen yhtä asiaa mutta pitää vielä miettiä ennenkui npohtii näin kirjaimellisesti mitään:)Hyvää kesää:)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kodeiini on aihiolääke, joka tarkoittaa sitä että se metaboploituu maksassa varsinaiseksi vaikuttavaksi lääkeaineeksi eli morfiiniksi. 

 

Yleensä kodeiininvalmisteeseen on lisätty jokin toinen lääkeaine tehostamaan vaikutusta, esim ibuprofeeni, joka ei ole maksatoksinen. 

 

Oikein käytettynä turvallinen lääke, Tosin pitkäaikaiseen kivun hoitoon ei mielestäni kyllä sovellu kovin hyvin. 

 

Enempi ongelmia koituu buprenorfiinista ja fentanyyli-laastareista. 

 

Kodeiini on ja on ollut jo pitkiä aikoja onkelma tuhansille suomalaisille. En kuitenkaan usko että se nyt lähitulevaisuudessa olisi räjähtämässä käsistä. 

 

Ihan mututuntumalla tässä tosin funtsailen :D  Tilastoja en ole katsellut.

 

nenotho

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vieras: Kukka-Maaria Keskitalo

Niin...mututuntumaahan tässäkin.Ihan realistiselta päättelyltähän toi vaikuttaa,noihan noissa päihde-lääkejutuissa on aina mennyt.Ne joilla metaboloituu herkemmin niin kärsivät siitä.Nuoria pitäisi perehdyttää siihen että kuinka paljon on perehdyttävä perintötekijöihin ennenkuin kokeilee mitään päihteitä tai lääkkeitä,saati kokeilla laisinkaan.

Tämän takia näitten kanssa ei saisi olla sitä sallivuutta mitä tänä aikana on,esim.lns.lievissä huumekeskusteluissa.Vakavia asioita.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 1 kuukausi myöhemmin...
Vieras: Asiallinen Anonyymi

"Nuoria pitäisi perehdyttää siihen että kuinka paljon on perehdyttävä perintötekijöihin ennenkuin kokeilee mitään päihteitä tai lääkkeitä,saati kokeilla laisinkaan."

 

No eihän lääkäreilläkään ole näitä tietoja kun esim. panacodia määräävät. Ei geenitestejä riippuvuuden ehkäisemiseksi sentään joka kolmiotabun määräämiselle tarvita. Parempaakin käyttöä rahalle on nykyään.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Hiukan OT, mutta esim. Virossa ja Englannissa kodeiini on käsikaupassa, onko siellä samoja ongelmia?

Veripalvelu kaipaa kipeästi hengenpelastajia!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Nuoria pitäisi perehdyttää siihen että kuinka paljon on perehdyttävä perintötekijöihin ennenkuin kokeilee mitään päihteitä tai lääkkeitä,saati kokeilla laisinkaan.

Tiiä sitte, että onko mulla liian synkkä kuva nykynuorisosta, mutta eikö tieto siitä, että lääke saattaa aiheuttaa itsessä poikkeuksellisen suuren hyvänolontunteen voi aiheuttaa päihdehakuiselle nuorelle vielä aiempaakin suurempaa kiinnostusta ko. lääkkeeseen...?!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...