Jump to content
MAINOS

Työtaisteluja käytiin vuonna 2012 historiallisen vähän


Reportteri

Recommended Posts

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 käytiin 86 työtaistelua, joka on lähes puolet vähemmän kuin vuonna 2011. Työtaistelujen vuoksi menetettyjen työpäivien taloudellinen merkitys oli olematon, siksi työnantajan halua rajoittaa lakko-oikeutta on vaikea ymmärtää. Työtaistelujen määrää vähensi osaltaan vuonna 2012 työ- ja virkaehtosopimusten voimassaolo useimmilla sopimusaloilla. STTK:n pääekonomisti Ralf Sundin mukaan tämä on merkki suomalaisen sopimusjärjestelmän toimivuudesta.
 
- On erittäin vaikea ymmärtää työnantajien voimakasta pyrkimystä muuttaa suomalaista työmarkkinamallia. Vielä vaikeampaa on löytää perusteita työantajien väitteille työtaistelujen haitallisuudesta, toteaa Sund.
 
Menetettyjä työpäiviä oli noin 17 000. Työtaistelun syy oli lähes puolessa työtaisteluista työvoiman vähennys tai sen uhka. Näiden työtaistelujen osuus menetetyistä työpäivistä oli noin 60 prosenttia. Esimerkiksi liikkuva pyhän osuminen arkipäivälle aiheuttaa paljon suuremman määrän menetettyjä työpäiviä.
 
- Sairauspoissaolojen aiheuttamat työpäivien menetykset ovat tuhatkertaisia työtaistelujen menetyksiin nähden. Jos työterveyshuoltoon ja ennakoivaan terveydenhuoltoon tehtäisiin panostus, jolla saataisiin vähennettyä sairauslomia vaikka vain yksi tuhannesosa, vaikuttaisi se poissaoloihin kansantaloudellisesti yhtä paljon kuin työtaistelut yhteensä, toteaa Sund.
 
Lähde: STTK
Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...