Jump to content
MAINOS

Synnyttäjien toiveet huomioivassa hoidossa voidaan säästää turvallisuutta unohtamatta


Reportteri

Recommended Posts

Raskaus ja synnytys on normaali naisen elämänkaareen kuuluva tapahtuma. Kaikkien raskaana olevien ja synnyttäjien kanssa työskentelevien tehtävä on edistää mahdollisimman vähän synnytyksen kulkuun puuttuvaa, mutta kuitenkin turvallista synnytyskulttuuria, sanoo Suomen Kätilöliitto kannaotossaan. 
 
Ilman lääketieteellistä syytä normaaliin synnytykseen puuttuminen voi vaikuttaa epäsuotuisasti sekä synnyttäjän että syntyvän lapsen hyvinvointiin. Tarpeeton ylihoitaminen lisää hoidon kustannuksia turhien tutkimusten ja toimenpiteiden kautta. Kuitenkin teknologian hyödyntäminen aina tarvittaessa on laadukkaan ja turvallisen raskauden ja synnytyksen hoidon yksi kulmakivistä. 
 
STM:n päivystyshoitoa koskevasta asetuksesta saatujen ennakkotietojen mukaan pienet, kodinomaiset synnytyssairaalat tulevat häviämään lähes kokonaan. Suomalainen synnytyssairaalaverkosto on siten suuressa muutoksessa, koska juuri näissä pienissä sairaaloissa on nyt pääsääntöisesti hoidettu ja hoidetaan matalan riskin synnyttäjiä. 
 
Synnytysten keskittyminen yhä enemmän suuriin synnytysyksiköihin on luonut tarpeen perustaa kätilövetoisia synnytysyksiköitä. Suomessakin on saanut alkunsa Synnytystupa-hanke, jonka tarkoituksena on saada kätilövetoiset synnytystuvat osaksi suomalaista synnytyssairaalajärjestelmää. Synnytystupa osana järjestelmää on tarkoituksenmukainen ja taloudellinen synnytyspaikka. Sijainti sairaalan synnytyssalin yhteydessä mahdollistaa turvallisen synnyttämisen, kun kyseessä on matalanriskin synnyttäjä. Samalla ne antaisivat suomalaisille perheille vaihtoehtoja synnytyksen hoidon ja paikan suhteen. 
 
Kätilöliiton mielestä koko Suomeen tulee saada ensitilassa valtakunnalliset matalanriskin synnyttäjän kriteerit ja hoitosuositukset. Kriteerien perusteella voidaan jo raskauden aikana määritellä synnyttäjän tarkoituksenmukaista hoitoa ja synnytyspaikkaa. Huolellista arviota tulee jatkaa koko raskauden ja synnytyksen ajan sekä tarvittaessa arviota ja interventiovalmiutta pitää muuttaa. Suomessa matalan riskin synnytyksen kriteerit on määritelty vain Tampereen yliopistollisessa sairaalassa siellä käynnissä olevassa MARISKI-projektissa 
 
Suomalainen kätilökoulutus on pisin terveydenhuoltoalan koulutuksista. Koulutus antaa hyvät valmiudet hoitaa matalan riskin synnyttäjiä itsenäisesti niin neuvolassa, synnytyssairaalassa kuin myös synnytystuvassa. Korkean riskin raskaana olevia ja synnyttäjiä kätilö hoitaa yhteistyössä lääkäreiden kanssa.

 

Kätilöpäivät 06.-07.05.2013: www.suomenkatiloliitto.fi/?do=open&page=105

 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...