Jump to content
MAINOS

Terveydenhuoltoalan työturvallisuuteen parannuksia


Reportteri

Recommended Posts

Valtioneuvosto antoi tänään asetuksen, jonka tarkoituksena on ehkäistä terävien instrumenttien aiheuttamia pisto- ja viiltotapaturmia tai infektioita terveydenhuoltoalalla. Asetus tulee voimaan 8.5.2013.

Jos työn vaarojen arvioinnissa todetaan, että terävien instrumenttien käytöstä voi aiheutua työntekijöille tapaturman tai infektion vaara, niiden tarpeettomasta käytöstä on luovuttava ja otettava käyttöön instrumentteja, joissa on sisäänrakennettu suojamekanismi.

Lisäksi neulojen laittaminen käytön jälkeen takaisin neulansuojukseen on kiellettävä, jos tapaturman vaaraa ei voida tehokkaasti vähentää apuvälineillä, ja työpaikalla on huolehdittava terävien instrumenttien ja epäpuhtaan jätteen hävittämisestä turvallisesti.

Työnantajan täytyy myös tarjota työntekijöille mahdollisuus rokotukseen, jos altistuksen aiheuttavaan biologiseen tekijään on olemassa tehokas rokote.

Terävän instrumentin aiheuttaman tapaturman varalta työpaikalla täytyy olla toimintamenettelyt, joista kerrotaan kaikille työntekijöille. Työntekijälle tulee velvollisuus ilmoittaa tapaturmasta tai vaaratilanteesta työnantajalle, jonka on selvitettävä asia vastaavan tapaturman tai vaaratilanteen estämiseksi.

Terveydenhuoltoalan riskialtteimpia töitä ovat muun muassa leikkaukset, hammashuolto, ruiskeiden antaminen ja verinäytteiden otto. Terävän instrumentin aiheuttama pisto- tai viiltotapaturma on yksi tyypillisimmistä terveydenhuoltoalan työtapaturmista. Vuodessa arvioidaan tapahtuvan 100 tällaista tapaturmaa tuhatta työntekijää kohden.

Asetuksella pannaan täytäntöön neuvoston direktiivi, joka koskee eurooppalaisten työmarkkinaosapuolten puitesopimusta terävien instrumenttien aiheuttamien tapaturmien ehkäisemistä terveydenhuoltoalalla.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...