Jump to content
MAINOS

Ringerfundin/Ringer Acetat


perpeetum mobile

Recommended Posts

Kertokaahan nyt.

 

Kun Ringerfundin tuli markkinoille joskus 2000-luvulla, niin sitä ikäänkuin otettiin Ringer Acetatin tilalle päivystyspolille.

Mutta hyvin nopeasti tuli apteekki-ilmoitus, ettei siihen saanut lisätä mitään lääkkeitä, koska sisältää omenahappoa

ja sakkaa. Siinä on muutenkin vasta-aiheita, ettei sitä saa edes antaa. Eli Ringer Acetatilla jatkettiin, kuten ennenkin.

Nyt olen törmännyt kyseiseen Ringerfundiiniin taas päivystyskäytössä. Eli pussi-Ringeriä ei ole lainkaan käytössä.

Onhan Ringerfundin tietysti halvempaa. Ei ne nyt kuitenkaan ole ihan sama asia.

Vai onko? Apteekki sitä tyrkyttää. Se on vielä muovipullossakin. Onko tämä muualla yleinenkin käytäntö?

 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ringerfundinia näkyy kieltämättä enemmän. Pitänee töissä joku päivä yrittää muistaa katsoa Sfinxistä, näyttäisikö nykyään erityisesti lääkeaineita, joita ei voi Ringereiden kanssa laittaa samaan linjaan. Tokihan on monia lääkkeitä, jotka pitää erityisesti sekoittaa tai antaa esim. NaCl:n, aquan tai esim. G5%:n kanssa. Nämä ovat kivoja, osaa lääkkeistä ei saisi antaa NaCl:n, osaa Ringerin kanssa... Nyt kun siellä kummittelee asetaatin lisäksi malaatit mukana, niin aiempaa enemmänhän sitä juuri yhteisvaikutuksia voi löytyä. Lääkekohtaisesti pitäisi aina katsoa, voiko antaa nakkelin tai rinkuloiden kanssa, mihin liuokseen infuusiolääke tulee valmistaa jne. 

 

Pikakertauksena valmisteyhteenvedoista rinkuloiden omi(nai/tui)suuksia:

 

 

                      Ringer Acetat Ringerfundin (mmol/l)

Na                       131                      145

Cl                         112                      127

K                          4                           4

Ca                        2                           2,5

Mg                      1                           1

Asetaatti           30                        24

Malaatti                                         5

pH                       n. 6                      5,1 - 5,9

osmolalit.         270                      309 mOsm/l

 

Ringer Acetatin käyttö: neste- ja elektrolyyttihukka leikkauksen, trauman ja palovammojen yhteydessä.

Ringerfundinin käyttö: menetetyn solunulkoisen nesteen korvaaminen isotonisessa dehydraatiossa, asidoosin yhteydessä tai sen uhatessa.

 

Kumpaakaan ei tule annostella samalla infuusiolaitteella veren kanssa pseudoagglutinaatiovaaran vuoksi. Vastaavankaltaiset varoitukset molemmilla (kongestiivisen) sydämen vajaatoiminnan, ödeeman, vaikean munuaisten vajaatoiminnan suhteen, kuten hyperkalemian, natriumretention, hyperkalsemian suhteen ja vasta-aiheena metabolinen alkaloosi molemmissa.

 

Asetaatti muuttuu vetykarbonaatiksi, jonka metabolia tapahtuu pääosin munuaisten ulkopuolella, millä on merkitystä potilaille, joiden munuaisten ja maksan toimintaa on vaikea arvioida. Asetaatti saa aikaan lähes solunulkoista nestettä vastaavan puskurikapasiteetin, joka ei riitä korjaamaan aiemmin syntynyttä metabolista asidoosia. Puskuriominaisuuksien vuoksi Ringer-acetatin sekoittamista lääkkeiden kanssa tulee välttää. Ringer-acetatia ei saa sekoittaa vetykarbonaattia, sulfaattia tai fosfaattia sisältävien valmisteiden kanssa. Sitä ei saa sekoittaa kalsiumin vuoksi sitraattiveren tai verivalmisteiden kanssa.

 

Ringerfundinin kohdalla huomautetaan myös kalsiumin huomioimisesta munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla potilailla ja D-vitamiinipitoisuudeltaan kohonneilla potilailla, esim. sarkoidoosi. Metaboloituvia anioneja sisältäviä liuoksia pitää antaa varoen potilaille, joilla on hengitysvaikeuksia (keho ei poista hiilidioksidia riittävästi). Kaliumiin liittyvät suksametoni, kaliumia säästävät diureetit, takrolimuusi ja siklosporiini voivat nostaa kaliumin pitoisuutta plasmassa. Digitaliksen vaikutus voi voimistua. Lisäksi huomautetaan hypermagnesemiasta. Asetaatin ja malaatin yliannostus voi johtaa metaboliseen alkaloosiin erityisesti munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla potilailla. Lisäksi hypokalsemiapotilailla voi esiintyä lihasten liikajännitystä, jopa kouristelua. Asetaatti ja malaatti ehkäisevät metabolista asidoosia. Karbonaatteja, fosfaatteja, sulfaatteja tai tartraatteja sisältävät valmisteet voivat aiheuttaa saostuman. Toisaalla valmisteyhteenvedot ovat eri tahojen tekemät ja ehkä sisällöltään hieman erilaajuiset?

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...