Jump to content
MAINOS

KSML: "Kotihoidosta yli puolet työntekijöistä pois"


Reportteri

Recommended Posts

Jyväskylän yliopiston tutkijat tehostaisivat Suomalaista kotihoitoa ns. "optimoidulla kotihoidolla" Tämän tietokoneavusteisen järjestelmän avulla voitaisiin yli puolet kotihoidon hoitajista irtisanoa tai vaihtoehtoisesti alentaa palkkoja neljänneksen: 
 

 

Vanhusten kotihoidossa voidaan saavuttaa suuria säästöjä nykyaikaista tietotekniikkaa hyödyntämällä. Hoivapalveluiden tehokkuus nousisi jopa
yli kuudellakymmenellä prosentilla ottamalla käyttöön niin sanottu optimoitu kotihoito. Tulosten mukaan optimoitu kotihoito on selkeästi edullisin vanhusten hoitomuoto. Se on jopa yli kymmenen kertaa halvempaa kuin esimerkiksi tehostettu palveluasuminen. Tästä huolimatta kotihoidon palveluja saavien ihmisten määrä on suunnilleen samansuuruinen kuin tehostetun palveluasumisen ja laitoshoidon piirissä olevien vanhusten. – Kotihoidon suosiminen ja optimointiin pohjautuvien toimintamallien laajamittainen hyödyntäminen Suomen terveydenhuollossa mahdollistavat
tulevaisuudessa jopa usean miljardin euron arvoiset tehokkuudenlisäykset vuodessa, laskee dosentti Olli Bräysy Jyväskylän yliopistosta. Käytännössä säästöt tarkoittavat sitä, että kotihoitajien määrää voitaisiin vähentää reilusti yli puolella.Tulevaisuudessa rahat eivät välttämättä riitä, mikäli nykymallilla jatketaan.
 – Esimerkiksi Hollannissa päätettiin viime syksynä alentaa kotihoitajien palkkaa 25 prosentilla. Vastaava tilanne voi olla edessä Suomessakin ellei optimointia oteta käyttöön.
 
Optimoidulla kodinhoidolla tarkoitetaan yksinkertaistettuna sitä, että tietokoneohjelma laatii kodinhoitajalle lukujärjestyksen. Sen perusteella hoitaja tietää milloin ja mihin hänen tulee mennä. Sen lisäksi optimoinnilla voidaan laskea esimerkiksi, minkä verran hoitajia tarvitaan, millaisia teknisiä apuvälineitä työssä kannattaa käyttää ja miten laajalla alueella kunkin hoitajan kannattaa työskennellä.
 
Lisää aiheesta päivän Keskisuomalaisen paperiversiossa

 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Taitaa olla enemmän yliopiston tutkijoiden märkiä päiväunia kuin reaalimaailman säästöjä nuo. Yhdellä tietokoneohjelmalla ei tietenkään pystytä pistämään pienen kylän kahdesta kotihoidon työntekijästä toista pois ja haluanpa nähdä sen päivän kun isosta kaupungista pystytään yli puolet kotihoidosta potkimaan pihalle ja silti hoitajan vanhusten luona viettämä aika pitenee. Ja onhan tuo palkanalennuksella uhkailu melko irvokasta, tuollaisen uutisoinnin alle voi joskus peittyä hyviäkin ideoita. 

 

Eli oliskohan Tehyn ja SuPerin syytä pikkaisen oikaista tällaista uutisointia, aivan turhaa epävarmuuden lietsontaa tämä tällainen on. 

Link to comment
Share on other sites

vaikka maksaisivat +50% liksaa,mua ei kotihoitoon sais duuniin.Been there ,done that.

"to ride,shoot straight and speak the truth"

Link to comment
Share on other sites

Suomessa tehtäisiin hieno lukujärjestys, karsittaisiin väkeä pois ja homma leviäisi käsiin ehkä noin kahdessa päivässä, kun resurssit eivät riittäisi lukujärjestyksen suunnitteluun, tulisi poissaoloja, jonkun pitäisi alkaa paikata toista, apuvälineitä tehtävän hoitoon ei ole jne. jne.  :-X

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Just joo! Selvännäkijä tarttee olla, koska eihän sitä voi tietää kuka aamulla odottaa löysät housuissa kaatuneena lattialla! Miten se huomioidaan? Kerrotaanko, ettei lukujärjestyksessä nyt lue, että asiakas pitää pestä ja mahdollisesti soittaa amppari? Heippa ja hyvää päivän jatkoa, tullaan illalla kattomaan, ootko päässyt ylös!  Kotihoidoissa on jo nyt liian vähän henklökuntaa ja asiakkaita tulee kokoajan lisää! "Lukujärjestykset" on jo nyt käytössä, tosin ei tietokoneella tehdyt :w00t:, vaan ihan manuaalisesti. Normaalisti tietää kauanko menee kenenkin luona, mutta jatkuvasti tapahtuu  asioita, joita ei voi ennakoida!https://www.jyu.fi/erillis/agoracenter/tutkimus/acihmiset/olli-braysy-esittaytyy

Tässä tästä nuoresta miehestä esittely :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...