Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Reportteri

KSML: "Kotihoidosta yli puolet työntekijöistä pois"

Recommended Posts

Reportteri
Jyväskylän yliopiston tutkijat tehostaisivat Suomalaista kotihoitoa ns. "optimoidulla kotihoidolla" Tämän tietokoneavusteisen järjestelmän avulla voitaisiin yli puolet kotihoidon hoitajista irtisanoa tai vaihtoehtoisesti alentaa palkkoja neljänneksen: 
 

 

Vanhusten kotihoidossa voidaan saavuttaa suuria säästöjä nykyaikaista tietotekniikkaa hyödyntämällä. Hoivapalveluiden tehokkuus nousisi jopa
yli kuudellakymmenellä prosentilla ottamalla käyttöön niin sanottu optimoitu kotihoito. Tulosten mukaan optimoitu kotihoito on selkeästi edullisin vanhusten hoitomuoto. Se on jopa yli kymmenen kertaa halvempaa kuin esimerkiksi tehostettu palveluasuminen. Tästä huolimatta kotihoidon palveluja saavien ihmisten määrä on suunnilleen samansuuruinen kuin tehostetun palveluasumisen ja laitoshoidon piirissä olevien vanhusten. – Kotihoidon suosiminen ja optimointiin pohjautuvien toimintamallien laajamittainen hyödyntäminen Suomen terveydenhuollossa mahdollistavat
tulevaisuudessa jopa usean miljardin euron arvoiset tehokkuudenlisäykset vuodessa, laskee dosentti Olli Bräysy Jyväskylän yliopistosta. Käytännössä säästöt tarkoittavat sitä, että kotihoitajien määrää voitaisiin vähentää reilusti yli puolella.Tulevaisuudessa rahat eivät välttämättä riitä, mikäli nykymallilla jatketaan.
 – Esimerkiksi Hollannissa päätettiin viime syksynä alentaa kotihoitajien palkkaa 25 prosentilla. Vastaava tilanne voi olla edessä Suomessakin ellei optimointia oteta käyttöön.
 
Optimoidulla kodinhoidolla tarkoitetaan yksinkertaistettuna sitä, että tietokoneohjelma laatii kodinhoitajalle lukujärjestyksen. Sen perusteella hoitaja tietää milloin ja mihin hänen tulee mennä. Sen lisäksi optimoinnilla voidaan laskea esimerkiksi, minkä verran hoitajia tarvitaan, millaisia teknisiä apuvälineitä työssä kannattaa käyttää ja miten laajalla alueella kunkin hoitajan kannattaa työskennellä.
 
Lisää aiheesta päivän Keskisuomalaisen paperiversiossa

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
dino

Taitaa olla enemmän yliopiston tutkijoiden märkiä päiväunia kuin reaalimaailman säästöjä nuo. Yhdellä tietokoneohjelmalla ei tietenkään pystytä pistämään pienen kylän kahdesta kotihoidon työntekijästä toista pois ja haluanpa nähdä sen päivän kun isosta kaupungista pystytään yli puolet kotihoidosta potkimaan pihalle ja silti hoitajan vanhusten luona viettämä aika pitenee. Ja onhan tuo palkanalennuksella uhkailu melko irvokasta, tuollaisen uutisoinnin alle voi joskus peittyä hyviäkin ideoita. 

 

Eli oliskohan Tehyn ja SuPerin syytä pikkaisen oikaista tällaista uutisointia, aivan turhaa epävarmuuden lietsontaa tämä tällainen on. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Telaketju

vaikka maksaisivat +50% liksaa,mua ei kotihoitoon sais duuniin.Been there ,done that.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pöllö

Suomessa tehtäisiin hieno lukujärjestys, karsittaisiin väkeä pois ja homma leviäisi käsiin ehkä noin kahdessa päivässä, kun resurssit eivät riittäisi lukujärjestyksen suunnitteluun, tulisi poissaoloja, jonkun pitäisi alkaa paikata toista, apuvälineitä tehtävän hoitoon ei ole jne. jne.  :-X

Share this post


Link to post
Share on other sites
Likihiplari

Just joo! Selvännäkijä tarttee olla, koska eihän sitä voi tietää kuka aamulla odottaa löysät housuissa kaatuneena lattialla! Miten se huomioidaan? Kerrotaanko, ettei lukujärjestyksessä nyt lue, että asiakas pitää pestä ja mahdollisesti soittaa amppari? Heippa ja hyvää päivän jatkoa, tullaan illalla kattomaan, ootko päässyt ylös!  Kotihoidoissa on jo nyt liian vähän henklökuntaa ja asiakkaita tulee kokoajan lisää! "Lukujärjestykset" on jo nyt käytössä, tosin ei tietokoneella tehdyt :w00t:, vaan ihan manuaalisesti. Normaalisti tietää kauanko menee kenenkin luona, mutta jatkuvasti tapahtuu  asioita, joita ei voi ennakoida!https://www.jyu.fi/erillis/agoracenter/tutkimus/acihmiset/olli-braysy-esittaytyy

Tässä tästä nuoresta miehestä esittely :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
wabbit

Jollain virtuaalista kopiota koko tosta jutusta?

Share this post


Link to post
Share on other sites
dino
Jollain virtuaalista kopiota koko tosta jutusta?
Yv laitettu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...