Jump to content
MAINOS

Ruotsin ensihoito


dino

Recommended Posts

Tiistaina alkoi kakkoselta ruotsalainen ensihoitosarja "Pelastajat". Lähetyksestä ei selvinnyt miltä vuosikymmenellä ohjelma oli tehty, jäinkin miettimään antaako tuo kuinka todenmukaisen kuvan ruotsin ensihoidosta? Eli melko paljonhan siinä oli eroa suomalaiseen systeemiin verrattuna, ehkä eniten ihmetytti morkun antaminen ensimmäisenä joka vaivaan potilasta tutkimatta ja ilman aukiolotippaa, hirveä kiire kuljettaa potilas kohteesta sairaalaan, potilaan retuuttaminen vaatteista ja lääkärin puheet potilaan vaivoista ja toipumisesta ilman tutkimista.

Kaikille näille on varmaan hyvät perusteet, onkos kenellekään ko maan toiminta niin tuttua että vois avata vähän tuota ruotsalaista ensihoitomentaliteettia?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Jotain toista ohjelmaa ku kyseisestä maasta kattelin niin kyllä siellä oli melko samanlaista meininkiä kuin suomessakin.

Siinä ohelmassa kylläkin kiinnitin huomiota siihen, että potilas otettiin erikoissairaanhoidon osastolle konsultaation perusteella ilman päivystyksen kautta kiertämistä. Sama suomessa...ei koskaan :D

Link to comment
Share on other sites

Silmiinpistävää noissa ruotsalaissarjoissa (pelastajat, sos gotlanti ja sos göteborg) on se aukiolotippaa ei laiteta vaan potilas lääkitään pelkästä kanyylistä, kaikki kuljetetaan, potilaita "kullitellaan". Tuon pelastajat aiempia kausia on jokin muu kanava näyttänyt.

Kaksi artikkelia löytyi nopealla googlehaulla, jotka kertovat jotain pientä ruotsalaisesta ensihoidosta. Jälkimmäinen artikkeli vaatii ruotsin kielen taitoa

http://www.ensihoidontiedotus.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=46:tukholman-ensihoito-elaeae-muutoksessa&catid=4:jutut&Itemid=9

http://www.dn.se/debatt/ambulansen-i-stockholm-ar-mest-som-en-snabbtaxi

Facts are meaningless. You could use facts to prove anything that's even remotely true! - Homer Simpson

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Systolen artikkeli sekä Castrénin, Hallikaisen ym. debattikirjoitus ovat järkyttävää luettavaa ja varoittavat myös kilpailun vaaroista. Siitä tv-sarjastakin on voinut päätellä, että homma on sellaisella tasolla kuin Suomessa 20 vuotta sitten. Olisi kiinnostavaa tietää, mitä Hallikainen sai aikaan.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...