Jump to content
MAINOS

Elvytysryhmä


jp

Recommended Posts

Kuinka monella teholla on elvytysryhmä, joka lähtee muualle sairaalaan? Millainen varustus ja miehitys? Onko käytännössä eteen tulleita ongelmia?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS
  • Replies 103
  • Created
  • Last Reply

TAYS:ssa on ATO:lla (=anestesiateho-osasto) elvytysryhmä. Varustuksesta en tiedä, enkä oikein toiminta-alueestakaan. Lastenklinikka ainakin osittain luottaa omaan apuun.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

TAYS:n anestesia-teho vastaa koko talon elvytyksestä (pl. ea, lastentho, vast.synttho, ihotaudit,STHO)

anestesialääkäri johtoinen, elvytyspuhelin (DECT), hoitajat 1 + 1, elvytyskärry (defi, 02, imu, peruslääkkeet + muuta), ilmatien varmistus, nesteytys ja pediatrinen varustus.

Toimintamalli : hoitaja 1 (jolla puhelin + lääke + hätäkutsuhissin avaimet ) vastaa puheluun (elvytys, osasto, huone). Toistaa viestin, jättää puhelimen, ottaa parin (hoitaja 2) ja lähtevät kärryn kanssa kohteeseen. Muu hoitaja soittaa anestesialääkärille, joka saapuu paikalle yleensä samaan aikaan...

Toimitaan, stabiloidaan, siirretään, kirjataan, raportoidaan, huolletaan. .. statistiikkaa kerätään ja onnistumisiakin tapahtuu. ;)

Vastuuhoitaja alueelle on siis ja kaikki toimii vuorollaan ennalta suunnitellusti.... joo vastaan lisäkyselyihinkin... :P

kevättä odotellessa..

Link to comment
Share on other sites

Meillä koko talon elvytykset hoitaa päivystyksen ja tehon yhteinen elvytysryhmä. Ryhmään kuuluu sh, lvm ja lääkäri (virka-aikana anestesialääkäri, päivystysaikaan sisätautipäivystäjä). Kaikilla elvytyshaku taskussa. Puhelut vastaanottaa CCU, jossa elvytyskärry sijaitsee. Kun haku soi juoksemme CCU:oon ja saamme kuulla mikä on tehtäväosoite. Lääkintävahtimestari huolehtii hengityspuolen ja intuboi ellei lääkäri heti kohteessa mukana, hoitaa defibrilloinnin ja painelun. Sh- huolehtii nesteytyksestä ja lääkkeistä. Vuosittain ryhmäläiset käyvät sekä kirjallisissa että näyttötenteissä. (tai siis ainakin pitäisi käydä...) RYhmä sitten paikan päällä hoitaa potilaan joko taivaaseen, teholle, CCU:n tai jää osastolle. Tilastot kotiinlähtijöistä ovat valitettavan synkeät...

- Joka pierua pidättää, sillä on jotain vilppiä mielessä -

Link to comment
Share on other sites

Meillä jokainen somaattinen osasto huolehtii itse elvytyksistä. Ainoastaan psyk-osastot, ajanvarauspolit, labra ja rtg käyttävät päivystyspolilta tulevaa e-ryhmää. Ryhmä koostuu pääsääntöisesti kahdesta sh:sta ja yhdestä ph/lvm:sta. Elvytyshäly menee kaikkina vuorokauden aikoina sis tai kir-päivystäjälle (riippuen kohteen potilaista, ts. kirran polin häly menee tietty kirurgille, mutta muut osastot/yksiköt menee sis-päivystyjälle), ane-päivystäjälle sekä psyk-osaston ollessa kyseessä myös psyk-päivystäjälle ja päivystyspolin vuorovastaavalle.

Varusteisiin kuuluu nyt ihan normaali hoitotason elvytyksessä käytettävä välineistö.

Link to comment
Share on other sites

Keski-Suomen keskussairaalan teho-osastolla on elvytysryhmä, jossa yksi (1) sairaanhoitaja päivystää elvytyspuhelinta koko vuoron ajan. Ensiksi kohteeseen hälytetään anestesiapäiyvstäjä joka tarvittaessa soittaa elvytysryhmän hoitajalle joka tuo välineet mukanaan teholta. Ryhmän välineet (mm. defi, lääkkeet, O2-plo, hengityksenhoitovälineet) on sijoitettu kärryyn (lavapotkulauta). Potkulauta toimii hyvin pitkillä sairaalan käytävillä. Definä on HeartStart MRx, joka on yhteensopiva vuodeosastoilla olevien neuvovien laitteiden kanssa.  Keikalle voi lähteä 1-2 hoitajaa tehon tilanteen mukaan. Ryhmä toiminta-alue kattaa koko keskussairaalan lukuunottamatta CCU:ta, leikkausosastoa, heräämöä, vso:ta ja päiv.poliklinikkaa. Tosin edellä mainittuihin yksikköihin anestesiapäivystäjä tarjoaa tarvittaessa palveluitaan.

Elvytysryhmästä SHP:n verkkosivuilla:

http://www.ksshp.fi/Public/default.aspx?contentid=25737&nodeid=34094

Link to comment
Share on other sites

Lääkintävahtimestari huolehtii hengityspuolen ja intuboi ellei lääkäri heti kohteessa mukana, hoitaa defibrilloinnin ja painelun. Sh- huolehtii nesteytyksestä ja lääkkeistä.

Mä en kyllä oikein tajua tätä työnjakoa. Siis vaksiko intuboituaan sekä ventiloi että painelee ? Ei mikään ihme jos selviytymisprosentit alhaiset.

Link to comment
Share on other sites

Meillä hienosti toimiva elvytysryhmä, toiminta tosin jo MET -tyyppistä. Elvytyksiä vuosittain parikymmentä, keikkamäärät kasvussa - tänä vuonna yli 80. Kaikenlaisia hätätilapotilaita ympäri sairaalaa. Miehityksenä anest. lääkäri sekä päivisin tehon muulloin ppkl:n 1-2 -hoitajaa. Lisäksi pyritään hälyyttämään hoitava lääkäri. Hälytykset periaatteessa keskitetysti teholle, josta hälytys lääkäreille ja kärry liikkeelle. Osa hälytyksistä tulee suoraan konsultaatioina anest. lääkärille, mutta ovat hyvin oppineet ottamaan hoitajan ja välineistön mukaansa.  Varustus varsin kattava. Käytössä mm. ulkoinen tahdistin, invasiivinen paineenmittaus, vasoaktiivit, relaksantit jne jne.

Ensi vuonna tavoitteena saada jonkinlaista julkaisua toiminnastamme ja tuloksista. Viime vuonna 80% kammiovärinöistä kotiutui, tänä vuonna ei ihan niin paljon.Tosin pienissä määrissä prosentit liikahtaa aika nopeesti...

Kerron mielelläni lisää ja tutustumaankin voinee tulla.

Rauhallista joulua kaikille.

close enough for rock´n roll

Link to comment
Share on other sites

Lääkintävahtimestari huolehtii hengityspuolen ja intuboi ellei lääkäri heti kohteessa mukana, hoitaa defibrilloinnin ja painelun.

 

Miten se lääkintävaksi painelee, intuboi ja ventiloi yksin?

Ja eikö sen kannattais lekuria odotelleessa ensin tarkistaa rytmi ja hoitaa tarvittaessa sitä?

Hoitaako se siinä sivussa esim. jotain neurokirurgisia pikku operaatioita vai onko se vaan elvytyslääkintävaksi?

Link to comment
Share on other sites

;D HEHEHEHEHEHEH. MEILLÄ ONKIN VÄHÄN TEHOKKAAMPIA VAKSEJA  8)

Ehkä nyt järjestys elvytystilanteen hoitotoimenpiteillä on kaikille selvillä... sitä tuskin tarvii sen paremmin tarkentaa. Kerroin vain mitkä ovat lääkintävahtimestarin tehtävät elvytyksessä. Ja vaksi osaa myös puhua ja käskyttää esim. osaston henkilökuntaa painelemaan tms.

- Joka pierua pidättää, sillä on jotain vilppiä mielessä -

Link to comment
Share on other sites

Poistin muutaman viestin tasta ketjusta. Pysytaan asialinjalla. Yksityisviestit ovat piikittelya varten.

tv: Yön Valvoja Pile

No comments

Link to comment
Share on other sites

Hyvinkäällä toimii myös elvytysryhmä. Hälytyspuhelin soi valvonnassa, joka ottaa hälyn vastaan ja lähettää hälyn eteenpäin elvytysryhmän jäsenien hakuihin: sh ea:sta/valvonnasta, anestesiapäivystäjä, sisätautipäivystäjä, elvytyskordinaattori ja tarv. kir.päivystäjä. sh ottaa valvonnasta kärryn mukaan ja 3:ssa minuutissa on ryhmä paikalla. käytetään myös muissa kuin elvytystilanteissa, esim. jos potilaan tila äkkiä huononee ja hoitaja kokee, että tilanne on vakava. Lastenosasto ja leikkuri hoitaa itse omat elvytykset, muuten tämä ryhmä. Toimii!!! (ainoastaan joskus ongelmana on ollut, että joku ryhmästä ei vastaa hakuun, mutta silloin hänen perään soitetaan...).  ;) 

Link to comment
Share on other sites

mielestäni osassa paikoista on hieman sekava järjestelmä, jos henkilöstöä tulee eripuolilta sairaalaa ja välineistöäkin tarvitsee hakea muualta.  Tämä lienee kuitenkin toimiva järjestelmä? Mihin elvytysvälineistö on pakattu. Olen nähnyt anestesiapöytää muistuttavia elvytyskärryjä, joita raahataan ympäri sairaalaa. Onko kenelläkään nopeampia menopelejä, esim potkulautoja, jossa on tilaa tavaran kuljetukseen. "anestesiapöydän" kanssa viive kaukaisimmille osastoille saattaa olla jopa 7 min (testattu). Tosin osastoilla on AED valmius, jonka varaan alkuhetket on laskettu. 

Link to comment
Share on other sites

Meillä ihan tavallinen lykättävä kärry. Päällä deffa, ambu,hanskat ja stetarit. Kärryssä kaksi hyllyä. Ylimmässä lääkepakki ja alhaalla, nesteet, intubaatiovälineet, lasten elvytys välineet, rr-mittari ym. sälää. KÄrryn päässä happipommi ja imu. Siinä se meidän kärry lyhykäisesti selostettuna. Musta ihan toimiva peli, eikä kovin raskas lykättävä kunhan vaan renkaissa ilmaa  ;)

- Joka pierua pidättää, sillä on jotain vilppiä mielessä -

Link to comment
Share on other sites

Toimiva vanha ambu monasti parempi, kuin pusillinen uusia silikonipalloja ;)

Poikamies voi olla idiootti tietämättään, ukkomies ei ikinä.

Link to comment
Share on other sites

Osuit ongelman ytimeen!

Yleensä juuri siksi vaihdetaöan silikoniin kun vanha(t) on käyttöiän myötä "rapistuneet" tai haurastuneet.

Link to comment
Share on other sites

Onko kenelläkään nopeampia menopelejä, esim potkulautoja, jossa on tilaa tavaran kuljetukseen. "anestesiapöydän" kanssa viive kaukaisimmille osastoille 

Ei sitä potkulaudalla uskalla kaahailla, kun kärrynkin kanssa menee mutkat pitkäks.. ;) Tarvis reenata lisää... tai laittaa hälyytyslaiteet ;)

kevättä odotellessa..

Link to comment
Share on other sites

deffa, ambu,hanskat ja stetarit.

Miksi juuri Ambu, vai tekekö nykyään silikonipalkeita.

Hanskat ja stetarit?huh.gif?huh.gif??

Kylläpäs sitä kaikkeen jaksetaan takertua..huokaus. Hanskat mukava vetäistä käteen ennen potilaaseen koskemista...stetosokooppi eli stetarit on sellainen jolla kuunnellaan esim. hengitysääniä ja Koratkovin ääniä... Ambu se on silikonipalkeellakin...ainakin mun sanvarastossa, mikä siis lienee suppea.

- Joka pierua pidättää, sillä on jotain vilppiä mielessä -

Link to comment
Share on other sites

No, nythän on niin, että jos jossakin sairaalassa on testattu, että elvytyskärryn "raahaaminen" kestää 7 minuuttia, olisi erittäin suositeltavaa, että asiaan PUUTUTAAN. Suositus on että Deffa on kolmessa minuutissa paikalla. Jos näin ei ole, hankkikaa hyvät ammattilaiset lisää deffoja sairaalaan ja sijoittakaa ne niin, että ei kulu 7 minuuttia. Lisäksi, vaikka välineistö ja varsinainen "ryhmä" tulevat muualta sairaalasta, osaston henkilökunnan tulisi aina aloittaa peruselvytys heti. Näin ollen parin minuutin viive ryhmän paikalle saantiin sallitaan. Omassa sairaalassa siis kärry on, ja sen raahaaminen ei ole aivan helppoa. Mutta se on APUVÄLINE, ei itse tarkoitus. Joka osastolle siis koulutusta, jotta viive pienenee. Ja joulun jatkoa.

Link to comment
Share on other sites

Suositus on että Deffa on kolmessa minuutissa paikalla. Jos näin ei ole, hankkikaa hyvät ammattilaiset lisää deffoja sairaalaan ja sijoittakaa ne niin, että ei kulu 7 minuuttia.

Aivan !! Kylmä tosiasia on, että eräissä valvontayksiköissäkään (yliopistosairaala, alkaa T:llä muttei oo Turussa...) ei ole defibrillaattoria, tai jos on, sitä EI OLE käytetty ennen elvytysryhmän saapumista (SIC!). Elämme 2000-lukua.. Valistustyötä on tehtävä... Elvytysohjeethan muuttuvat Suomessa 2005 syksyllä, ja 2006 muutokset tulevat maallikkopuolelle. VF- katoavaa hoidettavaa rytmiä...

HYVÄÄ JOULUA KOKO FOORUMIN VÄELLE!! ;)

kevättä odotellessa..

Link to comment
Share on other sites

Toimiva vanha ambu monasti parempi, kuin pusillinen uusia silikonipalloja ;)

AMBU= rekisteröity tutevalmistaja, myös mm. AMBU ELVYTYSNUKEN VALMISTAJA

LAERDAL= VALMISTAA MYÖS MM. HENGITYSPALKEITA JA ANNE-ELVYTYS simulaattoreita

....

:-[.... menee Nu**iin pilkkuja .... :D

kevättä odotellessa..

Link to comment
Share on other sites

Muistaakseni meikussa tämä tapahtuu yleiskuulutuksella "tehtävä 0-0, osasatolla N.N, tehtävä 0-0 osastolla N.N  kirran teholta lähtee päivystävä anelekuri matkaan ja nappaa heräämön kulmalta elvytyslääke pakin matkaansa(sijaitsevat lähekkäin). PPKL:lta lähtee akuuttihoitaja samaan paikkaan(sillä on myöskin jokin laukku matkassa), nykyään meikun jokaisella osastolla on vähintään yksi Leardalin puoliautomaattinen deffa ja ohjeistuksena on että SH:t tekevät heti rytmin tarkastuksen ko. laitteella. Kuinka moni tekee se onkin toinen juttu!

Samaa koodia käytetään muissakin akuuttitilanteissa.

Ja lisää vielä; toki tehot+ leikkuri hoitaa omat elvarinsa.

Kiitos.

Link to comment
Share on other sites

Toimiva vanha ambu monasti parempi, kuin pusillinen uusia silikonipalloja 8)

AMBU= rekisteröity tutevalmistaja

Kiitos.

Eihän kaikki defibrillaattoritkaan ole esim. LP, kuumemittari Omron, respiraattori Draeger, jne...

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...