Jump to content
MAINOS

Tehy ja SEHL: Ensihoitoon saatava oma perustustutkinto


Hoitajat.net

Recommended Posts

Päivystys- ja ensihoitopalvelujen tuottamiseen liittyvät säädökset ovat muuttuneet paljon viime vuosina. Uusi terveydenhuoltolaki yhdessä muiden säädösmuutosten kanssa on johtanut tilanteeseen, jossa voimassa olevan tutkintorakenteen tuottama osaaminen ei vastaa alan osaamistarpeita. Toimintaympäristö ja palvelujärjestelmä ovat muuttuneet merkittävästi ajoista, jolloin sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa (lähihoitaja) alettiin kehittää.

Tehy ja Suomen Ensihoitoalan liitto ovat toistuvasti esittäneet Opetushallitukselle muutosta nykyiseen tutkintorakenteeseen ensihoidon perustason koulutuksen osalta. Liitot katsovat, että alalle tarvittaisiin erillinen perustutkinto, joka vastaisi ensihoitotyössä vaadittavaa erikoisosaamista. Alan asiantuntijoilta saadun palautteen ja Tehyn sairaanhoitopiireiltä keräämän kyselyn perusteella nykyinen tutkintorakennemalli ei tuota riittävää osaamista ensihoitopalvelujen vaativiin tehtäviin. Kyselyn tuloksia pidetään hälyttävinä.

Lue koko juttu Tehyn sivuilta http://www.tehy.fi/tehy/ajankohtaista/?x22250=23086856

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Tuo olisi kyllä mielenkiintoinen avaus, ja kokeilusta saataisiin varmasti hyvää tietoa, miten jatkossa terveydenhuollon koulutusta voidaan viedä eteenpäin. Pienessä liikkeessähän on oltava jatkuvasti, ja kyettävä myös myöntämään, milloin ollaan ehkä hieman harhapoluilla tai että oma osaaminen ei riitä muodostamaan riittävää kuvaa.

Toivottavasti aiheesta käydään hyvä, avoin ja perusteltu keskustelu ilman, että urautuneisuus tai hyvin korkealta katsominen estää hyvän, käytännönläheisen työnteon oppimisen riittävällä taustalla opetella uutta niin teorian kuin käytännönkin saralta.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Hel/Pel onkin jo toista vuotta oppisopimus kouluttanut brankkareita lähihoitajiks.

"to ride,shoot straight and speak the truth"

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

LVSK - back to roots. :)

Kommentoin vielä toistamiseen, että ei huono ajatus. Osa ensihoitajakoulutuksistakin on onnistuttu pilaamaan sillä, että sairaalasairaanhoitajakoulutus on siirretty ensihoidon koulutukseen, vieläpä painottuen enemmän vuodeosastonäkökulmaan kuin akuuttihoidon näkökulmaan. Lueskelin männä viikolla erään pätevöitymiskoulutuksen sisältöä ja täytyy todeta, että siinä oli enemmän sitä käytännönläheisempää asiaa kuin omassa eh-koulutuksessani.

En edelleenkään kritisoi sitä, etteikö sh-tutkinnon sisältö pitäisi sisältyä eh (amk) -tutkintoon, ja etteikö hoitotiede veisi hoitoalaa eteenpäin, mutta kun vuorovaikutuskeskeiset yliopistonäkökulma syrjäyttää tutkinnossa akuuttihoidon, traumatologian, hoitoprotokollat, potilaan tutkimisen, kriittisesti sairaan potilaan fysiologian jne. jne. jne. liki täydellisesti, niin ollaan kyllä täysin väärillä urilla. "Ettehän te kuitenkaan tule pääsemään ambulanssiin töihin", oli oman koulumme motto motivoimisessa ja opintojen sisällössä. Katkeruus ei ihan hevin katoa.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...