Jump to content
MAINOS

Röntgenkuvan ottaminen osastolla


wabbit

Recommended Posts

Posted

Puolarmetsän sairaalassa siirrytään tulevaisuudessa kaikkien röntgenkuvien ottamiseen osastolla potilastiloissa. Omasta röntgentilasta luovutaan. Tietääkö joku röntgenissä työskentelevä onko tästä minkälaisia riskejä työntekijöille, jotka näin altistuvat enemmän säteilylle. Kun tiloista luovutaan, niin välillä hoitajat joutuvat tulemaan tukemaan potilasta joitakin kuvauksia varten (näin ainakin selostuksissa mainitaan). Kiinnostaisi ihan työterveydellisistä seikoista asia.

Teemun blogi

Ei taistelua ilman yhteistä rintamaa.

MAINOS
Posted

Puolarmetsän sairaalassa siirrytään tulevaisuudessa kaikkien röntgenkuvien ottamiseen osastolla potilastiloissa. Omasta röntgentilasta luovutaan. Tietääkö joku röntgenissä työskentelevä onko tästä minkälaisia riskejä työntekijöille, jotka näin altistuvat enemmän säteilylle. Kun tiloista luovutaan, niin välillä hoitajat joutuvat tulemaan tukemaan potilasta joitakin kuvauksia varten (näin ainakin selostuksissa mainitaan). Kiinnostaisi ihan työterveydellisistä seikoista asia.

Mutuilua:

Ei aiheuta mitään ongelmia. Säteet suunnataan melko tarkasti potilaaseen, varmaan joku osa saattaa osua lähellä olevaan hoitajaankin, mutta se pieni osuus jostain rtg-kuvan säteilyannoksesta ( ~1 mSv thx rtg:ssä) jää melko pitkälti niihin lyijyliiveihin mitkä joudut pistämään kun menet tukemaan potilaan asentoa.

Akuutteja ongelmia säteily aiheuttaa vasta kun annokset ovat monituhatkertaisia rtg-kuvaan, ja ne pitäisi saada melko lyhyellä aikavälillä. Kroonisempiin ongelmiin tuon vaikutusta on melkolailla mahdotonta ennustaa, mutta tietty siinä joku marginaalinen riski lienee jos on päivittäin ilman suojia kymmenissä/sadoissa kuvissa potilaan kanssa.

P.s. En työskentele röntgenissä, mutta tuolla TVO:lla tutustunut säteilyyn, joskin koulutus haiskahti vähän propagandalta :D

Posted

Meillä päivystyksessä aika paljon käytetään tuota että röntgen tulee paikan päälle. Joskus jotain puhetta ollut tuosta säteilylle altistumisesta, niin rtg hoitaja vaan siihen naurahti että ei se säteily oikeasti niin helposti leviä mitä luullaan, olisiko puhunut että "on ihan _melko_ turvallista" olla 3-4metrin päässä kuvauksen aikana.. Mutta itse en aiheesta mitään tiedä, jäi vaan tuo kommentti mieleen.

Posted

Ku itselläkin jäi vähän mietityttämään nämä syntymättömät tapaukset, että kun se säteily pitää laskea niillekin.. Kaipa siinä pitää sitten itse olla sen verran skarppina, että tajuaa että toi tossa verhon takana on rtg-laite ja siirtyä siksi aikaa..

Posted

Kohtuullisen oikeilla jäljillä tuntuu porukka olevan, jos ei lähintä väestönsuojaa etsitä kuvauslaitteen tullessa osastolle :) Tosiaan sädekenttä suunnataan potilaaseen. Osa säteistä potilaan läpi kasetille/kuvailmaisimelle, jolloin saadaan kuva. Potilasta läpäisemättömästä säteilystä osa absorboituu potilaaseen muodostaen potilaan säteilyannosta. Osa säteilystä taas menettää tehoaan ja muuttaa suuntaa siroten potilaasta ympäriinsä. Suurin osa sironnasta tapahtuu aina takaisin röntgenputkea kohti.

Tuo ympäristöön siroava säteily onkin se syy niihin röntgenosaston lyijytettyihin oviin ja seiniin. Osastokuvauksessa taas ylimääräiset ihmiset läheltä pois ja välttämättömille lyijyessut päälle.

Parhaat suojautumistavat?

- Sen lyijyihin pukeutuneen rtg-hoitajan selän taakse (pari kerrosta lyijyliiviä+ ruho).

- Rakenteiden taakse: kuvauslaite potilaan ja ittensä välissä suojaa melko paljon (satoja kiloja metallia), Seinän taakse, liikuteltavat lyijysermit (jos on).

- ETÄISYYS 2X etäisyys 1/4 annos, 4X etäisyys 1/16 annos. Normi makuu-keuhkokuvissa joku 4-5 metriä etäisyyttä kuulosta loogiselle, Ei tainnut fyysikolla enää mittari vikistä...

Paljonko siroaa? Riippuu niin totaalisesti kuvauksesta ja siihen käytettävistä arvoista. Kämmenen kuvauksessa ei välttämättä annosmittarit edes näytä mitään. Obeesin potilaan natiivimahakuvissa taas osastokuvauskoneet huutavat jo armoa ja sirontaakin tulee... Sen säteilytysajan, joka nyt on alle sekunnin...

Oman ongelmansa tuovat sitten tilanteet, joissa pitää kuvata vaakasätein kovemmilla kuvausarvoilla (natiivimaha potilas kyljellään, potilasta ja kuvalevyä pidettävä paikallaan). -> suurin sironta tapahtuu tällöin vaakasuunnassa.

Mitäs tästä nyt oikeasti irtoaisi vinkiksi?

Älkää juosko karkuun sitä osastokonetta, kun sitä työnnetään käytävällä! Ei se silloin säteile

Apua potilaan ja kuvalevyn asettelussa arvostetaan! Ei se kone silloinkaan säteile

Kuvanottohetkellä kannattaa pomppia sinne kuvaajan selän taakse, viereiseen huoneeseen, isomman huoneen toiselle laidalle tai jotain... Fiksu RTG-hoitaja osaa antaa tilannekohtaiset vinkit kysyttäessä ja antaa mahdollisuuden säteilyltä suojautumiseen. Jos maha kasvamassa, niin etäisyyttä enemmän...

Joskus voi nakki napsahtaa kuvalevyä tai potilasta kiinnipitämään... Älä suostu mikäli massussa palkkaasaamaton työhöntutustuja, pyydä myös lyijyliivit ellei suoriltaan tarjota.

Potilas ei sitten säteile röntgenkuvauksen jälkeen eli ei tartte pelätä... Isotooppihommelit on sitten eri asia ja isotooppitutkimuksissa olevien viereen ei kannata parkkeerata varsinkaan sen ison massun kanssa... Niissä taas aika ja etäisyys ne huomioitavat asiat. Eli hoitotoimet normaalisti nopsaan tahtiin ja sitten etäisyyttä.

Muiden potilaiden huomioiminen kuvaustilanteessa? Etäisyys, jos mahdollista. Eli kävelevät vaikkapa huoneesta pihalle. Jos lapsia, joita ei voi siirtää, lyijysermit suojaksi tai ainakin se kuvauskone ja lyijyliiveissä oleva hoitaja lyijysermin rooliin :)

Meikälle nyt ei röntgenhoitajana ole reilun 1,5 vuoden työuralla vielä tullut kertaakaan annosmittariin ilmoituskynnystä ylittävää määrää. Olen kuvannut potilaita osastolla itse kiinnipitäen, Olen pitänyt kiinni lapsia ja aikuisia kaverin kuvatessa. Ja toimenpideradiologiassakin tullut seisoskeltua tunteja potilaan vieressä... Siinä pikkusen lähempänä eli toimenpideradiologina keräävät sen annoksen, mutta siitä kai niille maksetaan noin viisinkertasta palkkaa...

Lyhkäisesti: Kannattaa siis suojautua ylimääräiseltä röntgensäteilyltä liikoja panikoimatta, Suurimmat säteilyannokset saa kerättyä kuvattavana potilaana, asuen radon-kämpässä, harrastaen auringonpalvontaa tai aktiivisella mannertenvälisellä lentomatkailulla.

  • 2 weeks later...
Posted

Jos yleisesti säteily kiinnostaa/huolestuttaa, kannattaa vierailla myös Stukin sivuilla (www.stuk.fi) mistä löytyy tietoa säteilystä.

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...