Jump to content
MAINOS

Suomessa tuhansien koulutettujen hoitajien käyttämätön reservi


Hoitajat.net

Recommended Posts

Suomeen on jo muutamien vuosien ajan rekrytoitu ulkomaista työvoimaa hoitoalalle. Uusimpia hankkeita ovat Satakunta ja Kymenlaakso, jotka rekrytoivat hoitajia Espanjasta. Kymenlaaksossa aiotaan kehittää jopa valtakunnallinen malli hoitajien ulkomailta rekrytoimiseksi.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ei vastusta työperäistä maahanmuuttoa ja hoitajien rekrytointia ulkomailta, mutta muistuttaa että Suomessa on käyttämättä 30 000 koulutetun hoitajan työvoimareservi. Tämä luku koostuu koulutetuista sairaanhoitajista ja lähihoitajista, jotka ovat vaihtaneet alaa.

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesolan mielestä näitä alalta poistuneita ei ole vielä yritetty tarpeeksi pontevasti houkutella takaisin alan tehtäviin. Hän kummeksuukin, että miksi työnantajat eivät ulkomailta rekrytoinnin lisäksi järjestä kampanjoita, joiden avulla nämä hoitajat saataisiin takaisin alan töihin.

- Tulisi todella työnantajille edullisemmaksi jos tästä työvoimareservistä saataisiin edes osa takaisin alan tehtäviin. Nämä hoitajat ovat saaneet koulutuksen Suomessa ja heillä on riittävä kielitaito jo valmiina. Myös jo Suomessa olevia maahanmuuttajia voitaisiin kouluttaa enemmän sosiaali- ja terveysalan tehtäviin.

Lähde http://www.tehy.fi/medialle/tiedotteet/?x62398=22396855

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesolan mielestä näitä alalta poistuneita ei ole vielä yritetty tarpeeksi pontevasti houkutella takaisin alan tehtäviin. Hän kummeksuukin, että miksi työnantajat eivät ulkomailta rekrytoinnin lisäksi järjestä kampanjoita, joiden avulla nämä hoitajat saataisiin takaisin alan töihin.

Kaveri on it-alan hommissa ja kävi vuosien tauon jälkeen keikalla sairaalassa. Sanoi homman kyllä vaikuttavan edelleen ihan mielenkiintoiselta, mutta työn organisointi, liian pienet resurssit ja palkka joka oli pienuudellaan yllättänyt, on se syy miksi ei enää takaisin alalle palaa.

Ei työnantajilla ole mitään intressejä rekrytä näitä paremmissa hommissa olevia suomi-hoitajia takaisin alalle. Saisivat vaan riesakseen ihmisiä jotka ovat tottuneet tekemään siistiä sisätyötä hyvällä palkalla, ongelmiahan vaan tällaisista hoitajista seuraisi työnantajalle..

Link to comment
Share on other sites

^ Juurikin noin.

Kaarina Davis muuten oli eilen(?) jossain radio-ohjelmassa. Hän siis kirjoitti aikanaan täälläkin analyysia saaneen "Rankka kutsumus"-kirjan.

En kuunnellut ohjelmaa, näin vain asiasta HS-paperiversiossa. Hänhän jätti työn, muutti landelle, alkoi downshiftamaan ja oliko niin, että kirjoittaa edelleen.

No okei, hänellä hieman laajemmat kuviot, mutta tuli vain mieleeni.

http://www.kaarinadavis.com/

Mun mies jaksaa aina yksityiasyrittäjänäkin ihmetellä esim. mun palkkausta, versus työn laajuus ja monipuolisuus sekä vaatimustaso. Mutta mähän en taas ton rahan päälle oikein ymmärrä, että sillai pysyy tasapainossa tämäkin ihmettely.

carpe diem

Link to comment
Share on other sites

Työmarkkinoillahan on suuri ongelma vetovoiman puute. Kuten Dino kuvasi, keskeiset ongelmat ovat ehkä eniten työn organisointi ja johtaminen, työkuorma, heikot mahdollisuudet vaikuttaa työn sisältöön ja aikatauluihin, sitten toki palkka vs. vastuu ja työmäärä.

Yleensähän organisaatiossa tärkeintä on henkilöstö. Tuotannontekijöistä tärkein mm. itselle tutulla (ei hoitoalan) yrityssektorilla on - henkilöstö, ylivoimaisesti, ihan erään selvityksen mukaan. Kuvaavaa on, että joko huomattavasti alemman palkkatason maista, tai maista, joissa on huomattava työttömyysaste, haetaan sitten työntekijöitä Suomeen samaan aikaan, kun kotomarkkinoilla on kymmeniä tuhansia koulutuksen saaneita ihmisiä muissa töissä. Tämähän on yksi tontti, jolla voidaan terveydenhuolto kriisiyttää: kuorma kasvaa, väki vähenee, kuorma kasvaa, väki vähenee... Lääkäripulassahan on jo tapahtunut vastaavaa, paljon valmistuneita lääkäreitä on lähtenyt tutkimussektorille, toisaalla lääkäreiden ammattiliitto on osaltaan rajoittanut tarjontaa. Mutta onhan noita vaikkapa terveyskeskuksia, missä lääkäripula on melkoinen, ja siellä kierre on juuri työkuorma vs. henkilöstön määrä ja mahdollisuus hallita työnsä sisältöä, aikatauluja ja määriä.

Ennenkuin sitten vielä enemmän väkeä häipyy toisille tonteille, tarttis varmaan tehdä jotain... No, eipä se meno aina muuallakaan ole rentoudella tai palkan määrällä pilattu, mutta jos pitäis nopeasti mainita toinen ala, jolle valmistuneista kymmenet tuhannet tekevät jotain muuta työtä, niin ei heti tule mieleen.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...