Jump to content
MAINOS

Hyper haes ja Voluven


hooitsu0000

Recommended Posts

MAINOS

Hypovolemian ehkäisyyn ovat tarkoitettuja eli jos potilaalla on liian vähän nestettä verenkierrossa tai verenkierron tilavuus on laajentunut. Käyttö silloin, kun nestetäyttöä täytyy korjata nopeasti. Paikalliset nestehoitoprotokollat ohjaavat ko. liuosten käyttöä. Kuten muistat, kehon nestetilavuus jakautuu verisuoniin, solunsisäiseen nesteeseen ja solujen väliseen nesteeseen. Keittosuolaa kun laitat suoneen, niin siitä kaikki ei jää suoneen, vaan osa poistuu mm. solujen väliseen nesteeseen. Jotta saat täytettyä verisuonia litralla, täytyy tavallista suolaliuosta valutella enemmän, koska suuri osa siitä valuu kudoksiin. Kun verisuonia on saatu täytettyä litralla, valuu kudoksiin muutama litra, mikä aiheuttaa turvotusta sun muuta.

Voluven on fysiologinen keittosuolaliuos, jossa on tärkkelystä. Plasmanlaajentajiksi näitä sanotaan. Ideahan on siinä, että tuo hes (hydroksietyylitärkkelys, engl. tärkkelys = starch) on isokokoinen molekyyli, eikä poistu verenkierrosta. Kun Voluvenia lykkää suoneen puoli litraa, niin siitä pysyy lähitunnit suonessa puoli litraa. Haittoina on sitten mahdollinen vaikutus veren hyytymiseen (heikkenee) ja allergiset reaktiot. Mm. kallonsisäinen verenvuoto on vasta-aihe, samoin munuaisten vajaatoiminta. Tietty treat first that kills first, jos vaihtoehtoja ei ole. Viimeksi nähdyssä protokollassa lykkäillään Voluvenia saman verran kuin Ringeriä. Painon, vuodon ja/tai vasteen mukaan.

Hyperhaes sisältää sitten samaa tärkkelystä, mutta keittosuolaa siinä on enemmän kuin fysiologisessa keittosuolaliuoksessa. Eli lious on hypertoninen, fysiologista suolaliuosta väkevämpi. Käytetään myös veritilavuuden lisäämiseen. Ideana tuossa on se, että tärkkelys säilyy suonessa, ja tuo hypertoninen liuos pyrkii imemään vielä nestettä verisuoniin mm. solujen välisestä nestetilasta. Eli 250 milliä kun laittaa verisuonistoon Hyperhaesia, niin verisuonissa onkin kohta litra nestettä lisää. Kudosturvotus vähenee ja mm. kallonsisäinen paine laskee - mikä voi olla esimerkiksi kallovammapotilaalla hyödyllistä. Myös omat reunaehtonsa tällä liuoksella. Hyperhaes annetaan tavallisesti kerran. Jälleen voi sitten huomioida mm. pienikokoisen potilaan painoa.

Toisin sanoen, nämä liuokset lisäävät verisuonien nestettä paremmin kuin tavallinen fysiologinen keittosuolaliuos. Jos vaikka vammapotilaalla on aivovamma, aivojen kudosturvotus ja aivopaine uhkaavat heikentää aivojen verenkiertoa, niin toinen periaatteessa voi jopa "lääkitä" tällaisessa tilanteessa. Kumpikaan ei lisää verisolujen tai hyytymistekijöiden määrää eli happea kuljettavaa tai vuotoa hyydyttävää ainesta ei näistä tuotteista löydy lisää. Jos potilas on vuotanut runsaasti tai haihduttanut runsaasti nesteitä esim. laajan palovamman vuoksi tms. niin liian vähäinen veritilavuus aiheuttaa omia haittojaan sekin: osan kudoksen verenkierto lakkaa täysin, mikä voi johtaa mm. potilaan happamoitumiseen, lämmöntuotannon heikkenemiseen, jäähtymiseen ja hyytymishäiriöihin. Liian korkeaksikaan ei nestetäytöllä pidä potilasta sinänsä täyttää eli verta "laimentaa" - vuotavakin potilas vuotaa korkeammilla paineilla enemmän. Valtimoon puukotetulle riittää hento systolinen radialispulssi ts. systolinen tasoa 80, aivovammaa epäiltäessä taas halutaan pitää paineet korkeammalla, jotta elintärkeä ja nopeasti vaurioituva aivokudos ei kärsisi alhaisen verenpaineen aiheuttamasta perfuusiovajeesta (perfuusio tarkoittaa tässä sitä, että verenkierto läpäisee kudoksen/elimen), aivovammapotilaalle tavoitellaan siksi akuuttitilanteessa systolista 120 mmHg painetasoa. Ylinesteytys ei ole potilaalle hyväksi, siinä veri ja hyytymistekijät laimenevat liiaksi, siitä voi aiheutua kudosturvotusta tai vaikkapa keuhkoödeemaa.

Valmisteyhteenvedot:

http://spc.nam.fi/in...pc/7/446067.pdf

http://spc.nam.fi/in...pc/8/257748.pdf

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

kannatta konsultoida huolella jos Haes 100mg/ml pistää lorona meneen.Yleensä toi 60mg/ml liuos riittää,varsinkin jos toisena tippana RS

"to ride,shoot straight and speak the truth"

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...