Jump to content
MAINOS

Puhe vanhuksista hoitotaakkana lopetettava


Hoitajat.net

Recommended Posts

Valtioneuvoston pitää puuttua ikäihmisten syrjintään, ehdottavat lääkäriseura Duodecimin ja Suomen Akatemian asiantuntijat. Heidän mielestään asennemuutos on edellytys sille, että vanhuudesta saadaan nykyistä parempaa. Asiantuntijoiden mukaan julkisessa puheessa vanhoja syrjitään avoimesti. Heistä puhutaan esimerkiksi hoitotaakkana tai eläkepommina.

-Vanhat ihmiset saavat tarpeisiinsa nähden vähemmän ja huonompia palveluita kuin nuoret, toteavat lääkärit julkilausumassaan.

Asennemuutoksen lisäksi tarvitaan lääkärien mielestä muitakin muutoksia. Esimerkiksi vanhuspalveluiden rahoitus pitäisi keskittää yhdelle taholle, joka myös seuraisi hoidon laatua. Lisäksi kotihoitoa ja sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden geriatrian osaamista pitäisi vahvistaa.

http://www.hs.fi/kotimaa/Asiantuntijat+Puhe+vanhuksista+hoitotaakkana+lopetettava/a1305555274955

Link to comment
Share on other sites

Hyvä kommentti ihan puuttua käytettyihin sanamuotoihin, koska ne saattavat hyvinkin kuvata suomalaista asenneilmastoa. Tottahan se on, että monet yhteiskunnan etuudet, tulonsiirrot ja myös terveydenhuollon hoidot painottuvat tuottaviin ihmisiin, eli työikäisiin, työkykyisiin, työssäkäyviin tai ainakin potentiaalisti työkykyisiin. Toki taloudellisessa mielessä vähillä pelimerkeillä kannattaakin esimerkiksi työkykyä ylläpitäviin toimiin sijoittaa. Tulonsiirtojen kohdalla sitten... Niin?

Käsitteiden lisäksi voisi myös puuttua jonkinmoiseen kaksinaismoralismiin, joka liittyy paikoin asenneilmastoon. Monista puheista jää vaikutelma, ettei vaikka mt-potilaisiin kannata sijoittaa, he ovat tuottamattomia, menetettyjä ja jollain tapaa itse usein ongelmansa aiheuttaneet. Toisaalla talousmaailmahan laski, että nuorten ja nuorten aikuisten varhainen eläköityminen maksaa välillisesti valtavasti, laskentatavasta riippuen 7 miljardia euroa vuodessa (muistaakseni jollain laskutavalla jopa ad 10 miljardia euroa vuodessa). Asenneilmastossa tullaan välillä vähän johtopäätökseen, ettei huikeasta välillisestä kulusta huolimatta asiaa kuitenkaan kannata ratkoa tai estää, koska eihän nämä mt-eläkeläiset tuota. No niin, uimaan ei siis kannata opetella, kun ihmisiä hukkuu silti?

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...