Jump to content
MAINOS

Tutkimus: Aasialaisen puun ainesosa estää humalan ja krapulan


Julma

Recommended Posts

http://www.hs.fi/ulk.../a1305553418031

Aasialainen puu voi lähivuosina tuoda avun monelle alkoholistille. Eläinkokeissa se esti rottia humaltumasta huomattavasta alkoholimäärästä huolimatta ja mitätöi krapulan.

Kiinassa ja Koreassa Hovenia dulcis -puun uutteita on käytetty satoja vuosia krapulan estäjänä, ja siitä tehtyjen tuotteiden uskotaan suojelevan maksaa alkoholin vaikutuksilta. Maksaa suojelevia ainesosia onkin tunnistettu useita, mutta humaltumista estävän vaikutuksen uskotaan johtuvan puun sisältämästä dihydromyrisetiinistä.

Kalifornian yliopiston tutkijat testasivat dihydromyrisetiinin vaikutusta humaltumiseen rotilla. He ruiskuttivat rottiin alkoholimäärään, joka ihmisellä vastaisi 15-20 tuopin juomista kahdessa tunnissa. Tämän jälkeen rotat pantiin selälleen V:n muotoiseen painaumaan, ja tutkijat tarkkailivat, kuinka nopeasti ne pääsevät jaloilleen.

Tulokset osoittivat dihydromyrisetiinin tehon humaltumisen estäjänä. Pelkkää alkoholia saaneilta rotilta kesti noin 70 minuuttia keplotella jaloilleen, kun taas alkoholia ja dihydromyrisetiiniä saaneet rotat olivat jaloillaan viidessä minuutissa.

Dihydromyrisetiiniä saaneet rotat eivät myöskään osoittaneet krapulan merkkejä. Sokkelotestissä pelkkää alkoholia saaneet rotat kyyhöttivät liikkumattomina sokkelon nurkassa, mutta dihydromyrisetiiniryhmän rotat käyttäytyivät normaalisti.

Dihydromyrisetiiniä saaneet rotat näyttivät myös menettävän aikaa myöten kiinnostuksensa alkoholiin. Normaalisti, jos rotille tarjotaan säännöllisesti suuria alkoholimääriä, ne tulevat siitä riippuvaiseksi, ja valitsevat juomaksi mieluummin alkoholin kuin veden.

Kun tutkijat seurasivat rottia kolmen kuukauden ajan, he havaitsivat, että dihydromyrisetiiniryhmän rotat joivat alkoholia vain neljänneksen siitä määrästä, mitä addikoituneet rotat yleensä juovat.

Dihydromyrisetiinin vaikutukset mitätöityivät, jos rotille annettiin flumatseniilia, jota käytetään bentsodiatsepiinien vaikutuksen kumoajana. Koska flumatseniili sitoutuu aivojen GABA-reseptoreihin, koe vahvisti käsityksen GABA-järjestelmän ja humaltumisen yhteydestä.

Toisin sanoen alkoholin humalluttava vaikutus johtuu sen sitoutumisesta GABA-reseptoreihin, ja dihydromyrisetiini estää tämän sitoutumalla samoihin reseptoreihin alkoholin sijasta.

Tutkijat aikovat siirtyä ihmiskokeisiin nopealla aikataululla.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Neuroscience.

http://www.jneurosci.../32/1/390.short
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...