Jump to content
MAINOS

3 viikon periodit ja viikonloppuvapaat.


Manski

Recommended Posts

Elikkäs olemme käyneet käden vääntöä lähiesimiehen siitä, että kuuluuko listalle kokonainen viikonloppuvapaa, tarkoittaen siis la + su. Osastollamme ollaan tätä rikottu ja toistuvasti törmää siihen, että viikonloput ovat rikkonaiset eli tänä viikonloppuna olen lauantain vapaalla ja viikonpäästä saan olla sunnuntain. ITse olen sitä mieltä että tätä ei lueta viikonloppuvapaaksi.

Esimieheni on sanonut, että tämä toimintapa on oikein, kokonaista viikonloppuvapaata voidaan suositella, mutta sitä ei ole pakko antaa. Onko olemassa joku pykälä mihin voin vedota, ettei tarvitsisi kenenkään moista kokea? Olen kuntapuolen työntekijä.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

En tiedä onko lainmukainen, mutta kyllähän ainakin hyvän tavan mukaista on antaa kokonainen viikonloppuvapaa 3:n viikon listaan. Poikkeuksena tietysti sellainen tilanne, jos työntekijä on itse pyytänyt, ettei listaan tule täyttä vapaata viikonloppua. (esim. saadakseen pitkät vapaat 6:n viikon listalle). Ainakin Helsingissä työtilanne on sellainen, ettei kellään listantekijällä pitäisi olla varaa tehdä surkeita listoja. Porukkaa saattaa nopeasti äänestää jaloillaan.

1/12800

Link to comment
Share on other sites

Esimerkiksi KVTES sanoo lepoajoista sivulla 76 seuraavaa:

"Työaika on järjestettävä niin, että viranhaltija/työntekijä saa kerran

viikossa vähintään 35 tuntia kestävän keskeytymättömän vapaa-ajan,

joka on mikäli mahdollista sijoitettava sunnuntain yhteyteen. Viikoittainen

vapaa-aika voidaan järjestää keskimäärin 35 tunniksi 14 vuorokauden

ajanjakson aikana. Vapaa-ajan tulee olla kuitenkin vähintään

24 tuntia viikossa."

ja soveltamisohje seuraavaa:

"Jaksotyössä tulisi kussakin työpisteessä pyrkiä antamaan

viranhaltijoille/työn-tekijöille sama määrä vapaapäiviä viikonloppuna

tietyn ajanjakson kuluessa."

Ainakin Helsingin kaupunki tulkitsee tätä pysyväisohjeissaan siten, että kolmen viikon jaksoon on suunniteltava yksi vapaa viikonloppu ja tästä ei ainakaan omassa yksikössä jousteta edes työntekijän pyynnöstä listan suunnitteluvaiheessa. Toteutuksessa sitten harkinnan mukaan vuoronvaihdoin. Jos listaan osuu viikonlopulle vuosiloma, niin se tulkitaan myös vapaaksi viikonlopuksi, eli osan jaksosta ollessa lomaa ei tarvitse enää erikseen sitten vapaata viikonloppua suunnitella.

Asia oli yllätys itsellenikin alkuun, koska edellinen kuntatyönantaja taas tulkitsi tätä siten, että riitti kun kuuden viikon jaksoon tuli yksi viikonloppuvapaa - joka kyllä monenkin tahon mielestä oli melkoista hämärän rajamailla liikkumista. Rahanahneille hoitureille, kuten itsekin silloin olin, sopi toki mainiosti. :D

Nyt en muista kyllä enää yhtään mitä yksityisen puolen tessit asiasta sanovat.

Kunnallisessa koiranvirassa.

Link to comment
Share on other sites

Elikkäs taidanpa soittaa vielä luottamusmiehelle, jos hän puuttuisi sitten tuohon asiaan enemmän.

Osastomme vastaavash on tarkistanut asian kuulemman joltakin luottamusmieheltä, joka oli antanut tuon suosituslauseen viikonloppuvapaasta. Kyse ei ole siis loma + vloppuvapaa yhdistelmästä vain ainoastaan viikonloppuvapaa/lista ja henkilö.

Toisekseen tuo lepoaikakin on aika häilyvä meidän osastolla. Yövuoroista voidaan joutua tulemaan jo seuraavana päivänä töihin ym. Ja kaikki tämä tapahtuu kunnan hommissa :o

Ongelmaankin olisi ratkaisu, se että osastollemme otettaisiin YKSI työntekijälisää. Meitä on osastolla 11, joista 2 on vakiyökköä ja muut tehdään pääsääntöisesti 2-vuoroo, mut paikataan aina yökköjen poissaolot/lomat. Minimiehitys meillä on ma-su aamussa 4 ja ma-su illassa 3 ja 1 aina yössä. Mahdoton yhtälö, jotta kaikki saisi viikonloppuvapaansa? :o

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jos oikein muistan sosiaalialan tessissä homma menee näin että vapaat kolmen viikon listassa jaksotyössä on järjestettävä joko niin, että listassa on yksi viikonloppu vapaa la ja su tai joka viikonloppu vapaana la ja sen viereinen pe tai su. Näistä vaihtoehdoista työnantaja saa sit valita, kumpaa noudattaa kaikilla yksikön samaa työtä tekevillä työntekijöillä. Luulenpa, että jos ehdottaa tuota kakkosvaihtoehtoa, saa hyvin äkkiä vapaaksi yhden viikonlopun per lista, muuten täytyis hoitsuille olla joka lauantaille kaikkiin vuoroihin sijaiset. :)

Link to comment
Share on other sites

Meilläpä tehhää toisille kokonaisii viikonloppu vapaita ja yhelle annetaan kaikki viikonloput ja pyhät töitä ja joskus tuntuu et puutokset ajoittuvat ajoittan viikonlopuille jotta joku voisi tehä pitkiä päiviä, asiasta on alettu marisee ilman vaikutusta. Jotkut joutuvat pitää viikonloppu vapaat su päivisin tai aloittavat viikonloppu työt su iltaisin 21 jälkeen.

Välillä tuntuu että listatekijät voisivat mennä hiukan parempaa koulutukseen...

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...