OldOne Posted November 14, 2004 Posted November 14, 2004 http://www.sehl.fi/ensihoitajalehti/lehdet/numero_3_2004/mita_ensiapu_odottaa_sairaankulj/ Loistava artikkeli, etenkin ensimmäinen osio 'MITÄ POTILAALLE PITÄISI OTTAA MUKAAN?' :D Montakohan mummoa on jäänyt kotiuttamatta puuttuvien vaatteiden, avaimien tms takia. Artikkelin kirjoittaja on aktiivinen jäsen täällä, joten hyvä Marika! ;)
Teemu Posted November 14, 2004 Posted November 14, 2004 Juu, tuo on hyvä kirjoitus ja kyllähän savolaiselta tekstiä syntyy ;) :D :) Kiitos.
krissy Posted November 14, 2004 Posted November 14, 2004 Ihan asiallinen artikkeli. Mutta mennäkkseni vähän off topic (anteeksi) sanotaanko jossain vielä todella ensiapu? Eikös päivystypoliklinikka. Tehdäänhän siellä toki paljon muutakin kun annetaan ihan vain ensiapua. Eteenpäin menoa sekin on kun nenälleen kaatuu.
Teemu Posted November 14, 2004 Posted November 14, 2004 Ihan asiallinen artikkeli. Mutta mennäkkseni vähän off topic (anteeksi) sanotaanko jossain vielä todella ensiapu? Eikös päivystypoliklinikka. Tehdäänhän siellä toki paljon muutakin kun annetaan ihan vain ensiapua. KYS:ssä taitaa lukea ENSIAPU? nyt nukkumaan.... Kiitos.
Guest SVT Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Aika perusjuttujahan tuossa oli. Hyvä artikkeli silti kaikin puolin. Ihmettelen vaan, että eivätkö sairaankuljettajat muka sitten ota avaimia, rahaa ja vaatteita yms. potilaan mukaan ?
Jone Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Ihmettelen vaan, että eivätkö sairaankuljettajat muka sitten ota avaimia, rahaa ja vaatteita yms. potilaan mukaan ? Onneksi nykyään asiaan on kiinnitetty huomiota ja useinmiten kaikki välttämättömät tavarat ovat mukana. Mutta silloin tällöin tulee vastaan tilanteita, että joku em. tavaroista puuttuu. Viimeksi pari yötä sitten, sellainen lievästi kehitysvammainen mies oli tullut lanssia alaovelle vastaan t-paitasiltaan, ja takkia ei ollut mukana. Noh, kotiutusta mietittiin aamulla triplapyjamapaidassa, kun pakkasta miinus kaks... Mut onneks löytyi sossutakki.
Sinka Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Ihmettelen vaan' date=' että eivätkö sairaankuljettajat muka sitten ota avaimia, rahaa ja vaatteita yms. potilaan mukaan ?[/quote'] Kyllähän siihen pyritään, että kaikki välttämättömimmät tykötarpeet tulisivat matkaan mukaan. Aina ei kuitenkaan kaikkea ehdi tahi muista tarkistaa, etenkään jos kiiru, eikä omaisia/hoitajia paikalla. Toki on sitten niitäkin joita ei tuollaiset ei-hoidolliset yksityiskohdat kiinnosta, harvassa tosin. Muistan itse miettineeni kengättömän miehen kotiutusta pakkasilla. Rahaton ja tuttu kaveri jota taksitkaan eivät suostuneet viemään... sanotaanko jossain vielä todella ensiapu? Eikös päivystypoliklinikka. Monissa paikoissa lukee yhä edelleen ENSIAPU, joten se on jäänyt puheeseenkin. Onhan se helpompi lausua kuin päivystyspoliklinikka ;)
dino Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Onneksi nykyään asiaan on kiinnitetty huomiota ja useinmiten kaikki välttämättömät tavarat ovat mukana. Nimenomaan useinmiten. Sitten on tiettyjä sairaankuljettajia ja yksiköitä joilta tahtoo säännonmukaisesti unohtua perusjuttuja. Ja kun potilasta tuodaan terveyskeskukseen ei perusteeksi riitä se että olisi ollut kiirus.
Ensihoitaja Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Pahin mitä oon nähnyt... no aika paha joka tapauksessa. Hoitoyksikön statuksella kuljetetaan rintakipuinen ilman sydänfilmiä. Opettaja jumalan armosta...
Ensihoitaja Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Aika perusjuttujahan tuossa oli. Hyvä artikkeli silti kaikin puolin. Ihmettelen vaan, että eivätkö sairaankuljettajat muka sitten ota avaimia, rahaa ja vaatteita yms. potilaan mukaan ? Hyvinkin varusteet mukaan huolehdittuja potilaita on toki, mutta valitettavasti näitä vaatteettomiakin vielä tuodaan. Yleisin on, että avaimet puuttuu ainakin meillä päin ja kengät. Kengät jäänee, kun potilas kerta kannetaan autoon niin kengät unohtuu. Opettaja jumalan armosta...
Sinka Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Yleisin on, että avaimet puuttuu ainakin meillä päin ja kengät. Kengät jäänee, kun potilas kerta kannetaan autoon niin kengät unohtuu. Kengät on varmasti se yleisin mikä täällä päin jäänee. Noista piittaamattomista: Silloin tällöin kuulee kun esim. omaiset tarjoaa mukaan vaatetta tmv. "ei se tarvii, taksilla tulee kumminkin". Sen ymmärrän ettei ihan jokaista rollaattoria tmv. ruveta mukaan aina änkemään, mutta kai sitä nyt Suomen oloissa varsinkin voisi edes ne päällyvaatteet ottaa ;)
Teemu Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Tämä seuraava on totta(olen tannut jokus aikaisemminkin mainita?): Eräät kyytijullit tuovat potilaan päivystykseen kotoaan ilman "rihman kiertämää" vastaavahoitaja kysyi vaatteita ja avaimia "noh ne jäi potilaan asuntoon"Â ;) Kiitos.
Guest ensihoitsu Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 mennäkkseni vähän off topic (anteeksi) sanotaanko jossain vielä todella ensiapu? Eikös päivystypoliklinikka. Tehdäänhän siellä toki paljon muutakin kun annetaan ihan vain ensiapua. Jatkan sivu aiheen vielä hieman; tämä on ihan sama juttu (!) kun ensihoitoa haukutaan sairaankuljetukseksi ja hoitajia ambulanssin kuljettajiksi. Nuo iät kaiket vallinneet nimitykset on toki joskus kuvanneet toimintoja vallan mainiosti, mutta ajat on menneet eteenpäin ja kehitys on aiheuttanut sen, että nuo nimet eivät enää kuvaa nykyaikaista toimintaa. Vanhoista vaan halutaan syystä tai toisesta pitää kiinni ja muutosta ei tapahdu. No, tärkeintä tietysti että itse toiminta kehittyy ja potilaan etu etusijalla, olipa nimet mitä vaan. Kansalaisten (piilo)valistamisen kannalta näkisin tosin paremmin kuvaavat nimikkeet hyödyllisiksi ja tarpeellisiksi. No, minkäs tälle tekee, kun en diktaattori ole :- Juu ja Ensihoitaja otti esille erään mielenkiintoisen asian - riittävät tutkimukset. Ja kuten huomataan, ne teipit auton kyljissä ei ihan aina kuitenkaan kerro toiminnan tasosta. Vai onko tässä nyt sitä täälläkin aiemmin toitotettua "kliinistä silmää" käytetty... ilman ekg:tä tiedetään, että sydänlihaksessa ei ole iskemiaa tai vauriovirtaa... Voi kun joskus itsekin oppisin niin kovaksi karjuksi, että ei tarvitseisi hukata energiaa potilaiden tutkimiseenÂ
kyytimies Posted November 16, 2004 Posted November 16, 2004 Tällä suunnalla on ikävä kyllä vallitsevana unohduksen kohteena potilaan kotilääkkeet. Siis ei muisteta??? ottaa dosettia tai lääkelistaa mukaan. Saati kirjata edes ensihoitokertomukseen potilaan lääkkeitä, tilalla yleensä on sitten merkinnät vajaatoiminta tms. täysin turha kommentti joka ei kerro mitään. Avaimet, vaatteet ym. normaali tavara on aikas hyvin mukana. Eli kotiutuminen hoituu kyllä, ongelmallisinta on potilaan hoidon aloittaminen kun lääkityksistä ei ole kellään mitään hajua, potilaalla yleensä vähiten. En kuitenkaan yleistä, joskus kaikki on mukana niin kuin pitää. Lisäksi joskus on täysin mahdotonta löytää kaikkea päivystyksen tarvitsemaa potilaan kotoa, saati sitten kun poka tuodaan kadulta.
dino Posted November 16, 2004 Posted November 16, 2004 Tällä suunnalla on ikävä kyllä vallitsevana unohduksen kohteena potilaan kotilääkkeet. Siis ei muisteta??? ottaa dosettia tai lääkelistaa mukaan. Saati kirjata edes ensihoitokertomukseen potilaan lääkkeitä, Jos sairaanhoitopiirit tekisivät sitä mitä niiden kuuluu, eli yhdenmukaistaisivat protokollia ja tietojärjestelmia, niin tuotakaan ongelmaa ei olisi. Terveyskeskusten hoitotiedot alkavat olla elektronisessa muodossa mutta jostain kumman syystä näitä tietoja ei saada yhteensopiviksi erikoissairaanhoidon vanhanaikaisten tietojärjestelmien kanssa. Ei ainakaan minun reviirillä. Ja yksi asia mikä vaikuttaa intoon kirjata asioita on vastaanottavan hoitolaitoksen vastaanotto. Jos sairaalassa ei ole mielenkiintoa sairaankuljettajan antamalle suulliselle ja kirjalliselle raportille niin ei ole ihme jos panostus raportointiin vähenee. Tätäkin ilmiötä esiintyy edelleen vastaanottavissa hoitolaitoksissa jonkin verran.
talla Posted November 16, 2004 Posted November 16, 2004 Mua ainakin monesti huvittaa, kun kaavakkeessa lukee asiantuntevasti, että ei ST-tason muutoksia ja kuitenkaan ei ole oettu 13-kanavaista EKG:ta, vaan ainoastaa monitoroitu ja mahd. sieltä printattu lyhyt pätkä II-kytkentää! Muutaman kerran on ollut kyseessä oikein MASSIIVI infarkti tällaisella kuljetussyteemillä, kun siteen ea:ssa viitsitty filmata potilas. - Joka pierua pidättää, sillä on jotain vilppiä mielessä -
Jone Posted November 16, 2004 Posted November 16, 2004 [Ja yksi asia mikä vaikuttaa intoon kirjata asioita on vastaanottavan hoitolaitoksen vastaanotto. Jos sairaalassa ei ole mielenkiintoa sairaankuljettajan antamalle suulliselle ja kirjalliselle raportille niin ei ole ihme jos panostus raportointiin vähenee. Tätäkin ilmiötä esiintyy edelleen vastaanottavissa hoitolaitoksissa jonkin verran. Tuohon meillä on yritetty panostaa, aiemmin saku antoi raportin vuorovastaavalle, joka sitten määräsi potilaan sijoituspaikan ja sitten VV antoi raportin eteenpäin ko. huoneen hoitajille. Nyt pyrkimyksenä on ollut se, että VV saa lyhyen raportin ja saku antaa sitten paremman raportin huoneen hoitajille. Valitettavasti tämänkin toteutus riippuu ihan siitä kuka sattuu olemaan vuoron pomo...
dino Posted November 16, 2004 Posted November 16, 2004 Tuohon meillä on yritetty panostaa, aiemmin saku antoi raportin vuorovastaavalle, joka sitten määräsi potilaan sijoituspaikan ja sitten VV antoi raportin eteenpäin ko. huoneen hoitajille. Miksi tuosta käytännöstä luovuttiin? Kuullostaa ainakin saku-vinkkelistä katsottuna hyvältä systeemiltä.
OldOne Posted November 16, 2004 Author Posted November 16, 2004 Koska katsottiin että se on parempi että saku antaa raportin suoraan niille jotka jatkavat potilaan hoitoa. Olihan se toisaalta vähän hölmöä että vv ottaa raportin ovella ja toistaa sitten kuulemansa hetken päästä seuraavalle ihmiselle. Toki nykyisessä syteemissä tulee vähän päällekkäisyyttä siinäkin, koska täytyyhän vv:n tietää potilaan kunto kun häntä sijoittaa. ;)
dino Posted November 16, 2004 Posted November 16, 2004 Koska katsottiin että se on parempi että saku antaa raportin suoraan niille jotka jatkavat potilaan hoitoa. Olihan se toisaalta vähän hölmöä että vv ottaa raportin ovella ja toistaa sitten kuulemansa hetken päästä seuraavalle ihmiselle. Joo, kyllä näin. Joskus vaan on turhauttavaa kun etsii tietyn erikoisalan hoitajaa kissojen ja koirien kanssa ja sitten kun löytää niin hoitaja puolen minuutin harkinnan jäleen päättää että potilas kuuluukin jollekin toiselle erikoisalalle. Joutaahan se sairaankuljettaja potilasta sairaalassa kuskailemaan käytävältä toiselle mutta kyllä sekin joskus turhauttaa. No, systeemit ja olosuhteet vaihtelee suomenmaassa varmasti paljonkin, mutta joskus tuntuu että keskitetty potilaan vastaanotto voisi toimia - tai ainakin toivoisi että joku muu kuin vastaanottoavustaja tekisi ilman lähetettä tulevan potilaan triagen.
OldOne Posted November 16, 2004 Author Posted November 16, 2004 Juuh, siis on se keskitetty. VV menee aina lanssia vastaan ja päättää mihin potilas sijoitetaan. Ei tarvi kuskailla ees taas 8) Tarkemman raportin ottaa sitten k.o erikoisalan hoitsut. Tai näin oli vielä viime keväänä, toki tilanne on voinut muuttua. Jos dino tuot meille joskus potilasta nykyiseen duunipaikkaani, ei tarvi kinastella erikoisalasta/sijoituspaikasta. Se on se ainut tarkkailuhuone siinä lanssiovien jälkeen. Jos se on varattu, jätä vaan siihen käytävän puolella olevaan sänkyyn ;)
dino Posted November 16, 2004 Posted November 16, 2004 Jos dino tuot meille joskus potilasta nykyiseen duunipaikkaani, ei tarvi kinastella erikoisalasta/sijoituspaikasta. Se on se ainut tarkkailuhuone siinä lanssiovien jälkeen. Jos se on varattu, jätä vaan siihen käytävän puolella olevaan sänkyyn ;) Hehee.. Mutta sehän onkin the Terveyskeskus. Aivan eri asia... 8)
Ensihoitaja Posted November 17, 2004 Posted November 17, 2004 Ja yksi asia mikä vaikuttaa intoon kirjata asioita on vastaanottavan hoitolaitoksen vastaanotto. Jos sairaalassa ei ole mielenkiintoa sairaankuljettajan antamalle suulliselle ja kirjalliselle raportille niin ei ole ihme jos panostus raportointiin vähenee. Tätäkin ilmiötä esiintyy edelleen vastaanottavissa hoitolaitoksissa jonkin verran. Totta. Kun poijjaat huomasivat, että vastaanottamassa on hoitaja, joka todellakin lukee sitä ensihoitokertomusta (lähes punakynän kanssa) kirjaamisen taso alkoi yleisesti ottaen parantua. Suora palaute toimi taas. Toisaalta vaikkei kukaan olisikaan kiinnostunut kannattaa kirjata sen oman oikeusturvan takia ne kaikki asiat ylös. Opettaja jumalan armosta...
Guest ensihoitsu Posted November 17, 2004 Posted November 17, 2004 Niin... oman (ja potilaankin) oikeusturvan takia kannattaisi kirjata aina mahdollisimman (=riittävän?) tarkkaan. Ongelma tässäkin on se, että kun onneksi niitä jälkeenpäin selvittelyjä tulee sen verta harvoin, niin ei koeta mitään pakkoa kirjata. Tietämättään ensihoitajan oikeusturvaa parantaisi juuri nuo tiukempaan kirjaamisen perään kyselevät vastaanottavat hoitsut, mutta kyllä ensihoidon vastuulääkärinkin pitäisi "painostaa" kunnolliseen kirjaamiseen. Ja eihän tuo ensihoitokertomus ole pelkästään raastupaa varten vaan toivottavasti useammin potilaan hoidon jatkuvuuden turvaamista. Ensihoito on yksi osa-alue terveydenhuoltoa ja siitäkin tulee tehdä asianmukaiset muistiinpanot. Ikävä kyllä ainoat asiat mitkä todella AINA vaaditaan hyvin täytetyiksi, on nimi, sotu ja osoite sekä tehtävän alku, loppu ja kilometrit. Eli mitä tarvitaan rahojen saamiseksi. Siinä mielessä toivoisin KELAn (tai muun tahon) kiinnittävänkin enempi huomiota siihen, oliko potilas todella ensihoitoyksikön tarpeessa - eli siis vaatisi tarkempia merkintöjä potilaan tilasta ja toteutetuista tutkimuksista ja hoidoista.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.