Jump to content
MAINOS

YLE: Tanska pisti ruuan rasvalle veron


Reportteri

Recommended Posts

Tanska on ottanut ensimmäisenä maana maailmassa käyttöön rasvaveron. Tänään lauantaina voimaan tulleen rasvaveron on tarkoitus vähentää epäterveellisten rasvojen syöntiä.

Lue koko juttu

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Tanskassahan on perinteisesti hyvin rasvaista ruokaa.

Mutta taatusti tämäkään ei ole mikään terveydellinen asia, vaan täysin puhtaasti taloudellinen.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

Varmasti fiskaalinen syy, mutta omasta puolestani tuota voisi kyllä kokeilla Suomessakin. Ilmeisesti haasteena tuolla on ollut sitten rasvapitoisuuden (tai kovan rasvan) laskentatavat ja valvonta. Ns. ranskalaisessa paradoksissahan tosin rasvoja kuluu, mutta niiden haitat ovat pieniä. Rasva lisää kylläisyyttä, ja ilmeisesti ravintomuotojen positiivisilla mikrobeilla sun muilla resveratloleilla voisi olla vaikutustaan.

Ei sitä tiedä, jos vaikka joskus ravinnon hinnalla olisi ohjaavaa vaikutusta eri syistä: punaviini hieman edullisempaa kuin valkoviini (polyfenolit ja resveratloli), jotkin maitohappobakteerikannat saisivat pienen hinnan alennuksen, punainen liha olisi hieman kalliimpaa (diabetesriski?), juoksevat öljyt olisivat peräti omassa alv-luokassaan... Tietysti tuottajille ja kaupoillehan moinen järjestelmä on raskas, kun tuotteille tulee erilaisia laskennallisia hintoja, yksi selvä alv on helppo. Toki siellä nytkin on panttia, alkoholiveroja ja ties mitä makeisveroa...

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Jauheliha on hyvä esimerkki, se kun on vahvasti läsnä suomalaisessa kotiruuassa. Naudan paistijauhelihan hinta on about tuplat perus-sikanautaan. Varmaan useampi ihminen valitsisi terveellisemmän tuotteen jos siitä pitäisi maksaa sama hinta tai ne olisivat edes lähellä toisiaan. Rasvapitoisuuden ero on parhaimmillaan noissakin tuotteissa kolmattakymmenettä prosenttia.

Se kysymys tietysti on mielenkiintoinen, että pitäisikö terveellisten ruokien verotusta keventää vai muiden tuotteiden nostaa. Mun mielestä ruoka maksaa liikaa jo nykyäänkin. Mutta kai sitä pitää aina vähän vetää kotiin (kreikkaan) päin joka asiassa.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...