Jump to content
MAINOS

Lähi-/perushoitaja erikoissairaanhoidossa


Saaga79

Recommended Posts

MAINOS

Meille tuli juuri kuun alusta ohjeistus, että lähi/-perushoitajat eivät saa viedä enää mitään PKV-/ N-lääkkeitä.

Omalla osastollani kivunhoito näyttelee varsin suurta roolia, joten kouluasteen tutkinnon suorittaneelle hoitajalle jää tehtäväksi suunnilleen pesut yms. toimenpiteet.

Link to comment
Share on other sites

Vähennetään jatkuvasti lh/ph:n vakansseja ja muutetaan ne sh:ksi, kunhan vain saataisiin sh:ta..

Veripalvelu kaipaa kipeästi hengenpelastajia!

Link to comment
Share on other sites

meillä työnkuva on sh:n kanssa eriävä siinä, että sh hoitaa iv-jutut tietty ja jakaa lääkkeet. siis meillä on joka pvä lääkevuorolainen/osfarmaseutti joka jakaa lääkkeet ja laimentaa ab:t mutta sh jakaa ne kipot potskuille. me lh:t / ph:t voidaan sit viedä kyl tarvittavia lääkkeitä, poikkeuksena myrkkykortille tulevat lääkkeet. voidaan myös pistää napapiikit ja insuliinit, nämä lääkehommat nykyään VAAN jos on käynyt toisen asteen lääkekoulutuksen joka sisältää teorian lisäksi teoriatentin ja lääkelaskutentin...ja sen jälkeen tietty määrä näyttöjä kaikesta.

muuten meillä pitäisi olla aika samanlainen työnkuva, nyt on tulossa lh:lle/ph:lle ehkä hieman lisävastuuta että voitaisiin myös lääkärinkierrolla olla ja omien potilaiden asioita niin hoitaa paremmin. mutta pääasiassa työskennellään parina.

perushoito kuuluu molemmille, tietysti on selvää että jos on paljon iv-juttuja yms niin perushoitaja hoitaa sillä hetkellä sitten sitä perushoitoa ja mitä muuta potilas nyt tarttee, ohjaa tutkimuksiin yms. ohjaa missä tarttee. tässä on joskus ollut se ongelma, että on ollut muutamalla sh:lla semmonen käsitys että heidän ei tartte tehdä pesuja potilaille, mutta se on saatu kitkettyä kyllä pois, joskaan sitä ei onneksi ollutkaan kuin muutaman kohdalla.

saan kyllä työstä erikoissairaanhoidossa paljon enemmän kun pitkäaikaispuolella, koska työhön liittyy niin paljon kaikkea erikoisosaamista vaativaa juttua ja pääsee tekemään kaikkea muutakin kuin perushoitoa. yhtään sitä väheksymättä siis, sehän on kaiken pohja ja perusta. mutta itse sitä kaipaa siihen lisäksi jotain muutakin, niin olen oikein tyytyväinen tähän :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Sairaanhoitajat huolehtivat lääkärinkierrot, määräykset, raportoinnit (ph tarvittaessa), lääkemuutokset ja potilaiden kaikki lääkitykset. Me huolehditaan lääkkeet potilaiden suuhun tai mihin läpeen niitä milloinkin tungetaan, tarkkaillaan lääkkeiden vaikutuksia sekä välitetään lääketoiveita potilaiden ja sh:den välillä. Kotiuttamiset ovat myös sh hommaa. Ph avustaa kotiutumisessa/kommentoi lääkärin kierrolla tms tarvittaessa. Ph hoitaa mittaukset (saturaatio, paino, RR...), pesut, haavahoidon, katetroinnit yms toimenpiteet, lääkärin avustamiset toimenpiteissä (sternaalipunktio yms) sekä osallistuu aktiivisesti kuntoutukseen yhdessä ft kanssa. Sairaanhoitajat auttavat perushoidossa aina kun lääkehoidolta kerkeävät. Meillä ph:t eivät edes kaipaa lääkehoitoa, jako toimiva. Sairaanhoitajia on riittävästi ettei tarvitse '"etsiä" sairaanhoitajia. Vuorossa yleensä aamussa 7-8 hoitajaa josta 2-4 sh + loput ph, illassa 5 hoitajaa joista 2-3 sh + loput ph.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Meillä jokaisella hoitajalla on omat potilaat, toki potilaita jakaessa pyritään jo huomioimaan vaativammat (lääketieteellisesti vaativammat) potilaat sairaanhoitajille. Oma hoitaja huolehtii kaikista potilaan asioista, mutta lähi/perushoitajat eivät tietenkään anna iv-lääkkeitä eivätkä suorita verensiirtoja. Muutoin työkuva on sama, mikäli lääketentit on asiallisesti suoritettu.Käytännössä jos potilas tarvitsee esimerkiksi iv-antibiottia, voidaan hänet laittaa ph/lh:n potilaaksi, mutta omahoitaja käy ilmoittamassa sairaanhoitajalle, että tämä laittaa ab:n tippumaan oikeana ajankohtana.

Muutenkin erikoissairaanhoidossa lh/ph:a on melko vähän.

Meidän talossa vaan on käymässä niin, että osa sh vakansseista on siirretty lh toimiksi. Aika osastokohtaista tämä, vaikka samaa taloa ollaan. Meillä lienee lähihoitajan työkuva laajin, naapuriosastolla ovat käsiparina perushoidossa, eivät valmiiksi jaettuja lääkekippoja saa kantaa potilaan pöydälle.

Link to comment
Share on other sites

Esh:n päivystyksessä lähihoitaja mittailee, haastelee ja hypistelee potilasta siinä missä muutkin. Perushoitoa toteuttaa kaikki. Kotiuttamiset / osastoille siirrot kuuluu kaikille. Lääkekaapin avaimesta ei tarvitse murehtia.

Harmi vaan, että lähihoitaja on tuolla katoava ammattiryhmä. Toki on kätevää että kaikki vuoron työntekijät pystyvät tekemään työnsä, lääkepainotteistakin kun tuo ajoittain on.

EDIT: Triagehoitajana muuten ei taida voida olla lähihoitajaa. Se olisi kyllä mielenkiintoista. Eiköhän siihen ole kuitenkin minua viisaammat miettineet vaaditun koulutuksen.

Link to comment
Share on other sites

Minulla on lähihoitajan vakituinen toimi erikoissairaanhoidossa ja työnkuvaani kuuluu potilaiden perushoito ja lääkkeiden antaminen lähihoitajan ammatin rajoissa. Sekä tietysti oman osaston erikoisalaan liittyvät tehtävät.

Mutta onnellinen kyllä olen siinä vaiheessa kun valmistun sairaanhoitajaksi, koska sitten ei tarvitse enää miettiä mitä saa ja ei saa tehdä (koska meidän sairaalassa on niin suuret osastokohtaiset erot lähihoitajan työnkuvaan kuuluvista asioista) niin helpottaa kun ei ole enää huolta, että olisinko saanut nyt tämän injektion antaa tai vaihtaa uuden nestepussin tippumaan jne.

Sairaanhoitajan ja lähihoitajan työnkuvat ovat monesti niin häälyvät ja eroavat osasto ja yksikkö kohtaisesti, mutta sairaanhoitajan ja lääkärin työnkuvat ovat monesti selkeät ja tarkasti rajattavissa.

Link to comment
Share on other sites

Meillä ph/lh on mukana kaikessa muussa paitsi lääkehoidossa ja lääkärinkierroilla. Nestepussin saa vaihtaa ja jo tippuneen ab:n korkata pois, ainakin tekevät niin ;-). Edellisellä osastolla ei ollut kuin yksi määräaikainen lh joka ei puuttunut lääke- tai nestehoitoon millään lailla. Nykyisellä osastolla on useita todella osaavia ja taitavia lähi- perushoitajia joiden ammattitaito on todellista rautaa!

Harmi, että erikoissairaanhoidossa on joskus ollut vallallaan käsitys, ettei se tarvitse perushoitajia. Siinä hommassa on menetty moni alansa ammattilainen muille markkinoille :-/

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...