Jump to content
MAINOS

Selittäkää miten CPAP ja BiPap eroavat toisistaan?


Ripunen

Recommended Posts

MAINOS

Lyhyesti: CPAP:lla tarkoitetaan jatkuvaa positiivista ilmatiepainetta. Helppo käyttää mm. ensihoidossa ja päivystyspoliklinikoilla. CPAPin etuna on, että se pitää alveolit hyvin auki, hengitystyö vähenee ja vasteen hoidolle näkee yleensä nopeasti. Käytetään mm. keuhkopöhön ja pneumonian hoidossa sekä avaamaan alveoleja. Pelataan happiprosentin ja PEEPin avulla. BiPAP on kaksoispaineventilaatio, eli PEEP:n lisäksi on painetuki. Pystyy pelaamaan monipuolisemmilla säädöillä. Käytetään mm. COPD:n pahenemisvaiheessa, jolloin keuhkoja pystytään tuulettamaan tehokkaammin, myös neurologisissa lihassairauksissa, jolloin on ventilaatiovajausta. Nykyään käyttö on laajentunut myös keuhkopöhön ja pneumoniankin hoitoon. Itse asiassa meillä ei valvontaosastolla käytetä enää CPAP.ja vaan on siirrytty käyttämään yksiomaan BiPAPeja.

Kokemus on hyvä opettaja, mutta lähettää sikamaisen isoja laskuja

Link to comment
Share on other sites

Kehottaisin tutustumaan esim. terveysportin tai vaikkapa teho- ja valvontahoitotyön oppaan tarjontaan. Kuitenkin asia näin pähkinänkuoressa: BiPapissa (Bilevel Positive Airway Pressure) asetetaan erikseen sisään- ja uloshengitykselle oma paineensa, IPAP ja EPAP. CPAPissa (Continuous Positive Airway Pressure) taas naamarin tai hengitysteihin asetetun putken avulla ylläpidetään jatkuvaa positiivista hengitystiepainetta spontaanihengityksen aikana.

Tarkemmin voit asiaan tutustua em. lähteistä.

Link to comment
Share on other sites

Lyhyesti: CPAPia käytetään happeutumishäiriöön, BIPAPia (eli NIViä, non invasive ventilation) tuuletushäiriöön. CPAPilla saadaan veren happipitoisuus nousemaan, henkilöillä jotka helposti retentoivat hiilidioksidia tämä johtaa usein hiilidioksidimäärän nousuun. BIPAPia käytetään ylimääräisen hiilidioksidin poistuulettamiseen, ja sillä toki saadaan myös valtimoveren happipitoisuutta nostettua.

Link to comment
Share on other sites

BIPAPia (eli NIViä, non invasive ventilation) tuuletushäiriöön.

Kaksipaineventilaatio ei ole samaa kun NIV, vaan kaksipaineventilaatiota toteutetaan myös keinotekoisen ilmatien kautta.

Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...