Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Hoitajat.net

Tehy: Työnantajan linja estää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistumisen

Recommended Posts

Hoitajat.net

Työtuomioistuin on tuominnut Tehyn ja sen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kaksi ammattiosastoa maksamaan hyvityssakkoa laittomista työtaistelutoimenpiteistä.

Ammattiosastot saivat sakkoa, koska ne kieltäytyivät kollektiivisesti uusista työtehtävistä. Kieltäytymisen syynä oli työnantajan haluttomuus maksaa uusista vaativista työtehtävistä lainkaan lisää palkkaa tai tarjottu korvaus olisi ollut mitätön verrattuna tehtävien vaativuuteen. Toisessa tapauksessa työnantaja ei myöskään ollut valmis antamaan lisäkoulutusta.

Tehyn mielestä työnantajan toiminta estää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista ja tuloksellisuuden edistämistä.

- Sosiaali- ja terveydenhuollossa tehdään paljon työnjaon muutoksia kuten tehtävien siirtoa lääkäreiltä hoitajille. Työnantaja voi esittää tehtäviä, jotka eivät kuulu peruskoulutuksessa saavutettuun osaamiseen ja jotka vaativat laajaa lisäkoulutusta. Tällöin asioista olisi pystyttävä sopimaan etukäteen sen sijaan että työnantaja yksipuolisesti sanelee uusia tehtäviä. Lisäkoulutuksen tuoman vastuun on näyttävä myös palkassa, toteaa Tehyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara.

Oulun yliopistollisen ammattiosaston puheenjohtaja Arja Tunturi on huolissaan työnantajan suhtautumisesta potilasturvallisuuteen:

- Suunnitteilla oleva ns. ECMO-hoito on uusi hoitomuoto. Työnantaja oletti, että meidän olisi pitänyt pystyä suoriutumaan tästä vaativasta tehohoidosta ilman koulutusta. Monessa yliopistollisessa sairaalassa tällaisesta hoidosta vastaa lääkäri. Lisäksi meille tarjottiin ainoastaan 35 euron suuruista palkankorotusta kuukausipalkkaan, vaikka kyseessä on tehtävä, joka on oleellisesti vaativampi kuin mitä peruskoulutuksessa on. Epäselväksi jäi myös kuka kantaa vastuun hoidosta jos jotain sattuu.

Toinen tapaus koski röntgenhoitajien varjoainekuvauksia ja kanylointia. Hoitajia koulutettiin tehtäviin, jotka oli aiemmin suorittanut lääkäri, mutta näistä lääkäreiltä hoitajille siirretyistä tehtävistä työnantaja ei ollut valmis maksamaan lisäpalkkaa lainkaan.

- Uusien työtehtävien mukana vastuu siis lisääntyi oleellisesti, mutta tästä ei oltu valmiita maksamaan mitään, sanoo Tehyn Oulaskankaan sairaalan ammattiosaston puheenjohtaja Anita Koski.

Lisätietoja:

Tehyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara, puh (09) 5422 7131

Arja Tunturi, gsm 040 5172846

Anita Koski, 040 7741063


http://www.tehy.fi/tehy/ajankohtaista/?x22250=21365436

http://www.oikeus.fi/tyotuomioistuin/2652.htm

http://www.kuntatyonantajat.fi/fi/ajankohtaista/tiedotteet/2011/Sivut/tehylle-sakkoja.aspx

Share this post


Link to post
Share on other sites
dino

Näinhän se menee; kun lääkärit tekevät toimenpiteen niin saavat 50 euroa/tmp. Kun tehtävä siirtyy hoitajille ja hoitajat pyytää viittä euroa/tehtävä niin eipä makseta ja lätkäistään vielä sakot päälle.

Ammatinvalintakysymys sanoo joku, mutta kyllä se on tässäkin taas nähdään mikä on marssijärjestys ja miten paljon työnantaja oikeasti välittää hoitajien työhyvinvoinnista.

Share this post


Link to post
Share on other sites
trini_ty

Pieni ihminen ei voi ymmärtää, miksi rangaistaan siitä, ettei suostu tekemään tehtäviä (ilman lisäkoulutusta ja/tai korvausta), jotka eivät kuulu koulutukseen tai toimenkuvaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Julma

Joo noita lääkäreiden lisien tyyppisiä ratkaisuja olisi kiva nähdä hoitajillakin tulevaisuudessa. Ns. nuppikorvaus tai toimenpidepalkkio vaikka kanyloinnista aiheuttaisi varmaan melkoisen naurunpuuskan työnantajapuolen riveissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dino

Ns. nuppikorvaus tai toimenpidepalkkio vaikka kanyloinnista aiheuttaisi varmaan melkoisen naurunpuuskan työnantajapuolen riveissä.

Kyllä näitä jossakin edistyksellisissä sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja jopa sakuyksiköissä on maksettu, itsekin olen työskennellyt tk:ssa jossa hoitajien toimenpidepalkkiolista oli kymmeniä toimenpiteitä käsittävä. Tuntuu kyllä että kehitys hoitajien toimenpidepalkkioiden maksamisessa kulkee kyllä nyt ihan väärään suuntaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
hoh hoijaa

Eikö siitä päätetä ollenkaan että oliko kyseessä tehtävänsiirto vai ei.

Kai siihenkin pitäisi ottaa kantaa eikä vain antaa sakkoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...