Jump to content
MAINOS

YLE: Vanhuksen tahtoa ei kuunnella laitoshoidossa


Reportteri

Recommended Posts

Vanhusten itsemääräämisoikeus ei tuoreen tutkimuksen mukaan toteudu geriatrisilla osastoilla. Vanhusten toiveita ei kysytä, avuntarpeeseen ei aina vastata eikä esimerkiksi pelko selviytymisestä estä kotiuttamista. Haasteita tuovat mm. resurssipula, joustamaton palvelujärjestelmä ja asenneongelmat.

Lue koko juttu

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Miksi kukaan ei koskaan kysy hoitajalta - toteutuuko hoitajan itsemääräämisoikeus? Edes vähän? Edes mahdollisuus vaikuttaa pikkiriikkisen työhönsä...

"...Resurssipula nousi työntekijäpuolella vastaukseski siihen, miksi asiat ovat niin kuin ovat. Järnström näkee asian kuitenkin hieman toisella lailla..."

Jospa tämäkin täti kokeilisi kenttätyötä ennenkuin sanoo mitään. :vihainen:

Miten mielelläni mäkin istuisin ja kuuntelisin vanhusta ja omaista, mutta kun pomo ei laskenut sitä työaikaan kuuluvaksi. Mitenkäs ne moninaiset vanhuksen toiveet ja tottumukset toteutetaan? Millä resursseilla, kun kaikesta jo nytkin säästetään ja jokainen potilas pistetään samaan muottiin.

Link to comment
Share on other sites

Miksi kukaan ei koskaan kysy hoitajalta - toteutuuko hoitajan itsemääräämisoikeus? Edes vähän? Edes mahdollisuus vaikuttaa pikkiriikkisen työhönsä...

Ei tämä nyt aivan noin surkeaa ole..Vaikka itsekin tulee rutistua työasioista, niin on sanottava että kyllähän sitä vuosien aikana on itsellä ja omalla ammattiryhmällä ollut loppujen lopuksi melko paljonkin sananvaltaa omiin työasioihin. On saatu vaikuttaa henkilöstövalintoihin, työvuorolistat on olleet omissa käsissä, työaikamalleja on muutettu omien toideiden pohjalta yms. Eli vaikka jossakin hoitajan asema voi jossakin olla surkea, niin se ei silti tarkoita sitä ettei alalla olisi mahdollista vaikuttaa "pikkuriikkisen työhönsä"...
Link to comment
Share on other sites

Ei tämä nyt aivan noin surkeaa ole..

Aika surkeaa kuitenkin ;) En kyllä saa postiivista elämystä näistä tutkimuksista, kun hoitajia syyllistetään ja uskotaan, että meillä on todella käytännössä mahdollisuudet vaikuttaa. Ne on ”pikkiriikkiset”. Joku muu niitä päätöksiä tehtailee ja aikataulut säätää ja resurssit laskee.

Vanhusten omaisia ei kuunnella ja Vanhuksen tahtoa ei kuunnella. Molemmat jutut samaan aikaan ja molemmissa vastuuta siirrettään hoitajalle.

”…Hoitajien ilkeys nousi monen vanhuksen huolenaiheeksi.

...,mikäli vessa-apua saisi silloin kun sitä tarvitsee,

…Hänen mukaansa henkilökunnan tulisi tutkia nykyistä paremmin hoidossa ilmenneitä epäkohtia…

…Henkilökunnan pitäisi itse käydä läpi näitä ongelmia, hän sanoo.”

Ainoa postiivinen kommentti hoitajan näkökulmasta:

”Laki on myös henkilökunnan kannalta hyvä, sillä laki velvoittaa puutteita havainneen henkilökunnan kertomaan asiasta johdolle. Tällä hetkellä heitä ei kuunnella, heitä syrjitään, ja jopa irtisanomisia on tehty tältä pohjalta, hän sanoo.

Potilas, omainen ja hoitaja tietää, että henkilökuntaa on liian vähän. Hoitajia lisää osastoille, niin kyllä ongelmatkin vähenevät ja jokainen voi olla onnellisempi. Yksinkertaista.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...