Jump to content
MAINOS

Lääkelisäys Ringeriin


Heguli

Recommended Posts

MAINOS

Voi tietty. Hyvänä rajanahan on periferiaan tiputettavissa nesteissä pidetty 40 mmol per litra kaliumia, eli pitää muistaa että siinä Ringerissä on jo 4 mmol/l sitä K:ta. Liekö tuolla sitten käytännön merkitystä, se on eri juttu.

Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.

Link to comment
Share on other sites

Mä jonkun terkkarin toimenpidehuoneen seinällä näin sellasen listan missä oli listattu ringerin kanssa yhteensopimattomat lääkkeet. Olisikohan siinä ollut kolmisenkymmentä troppia, osa kovinkin eksoottisia, osa nimeltä tuttuja ja ihan yksi tai kaksi jotain yleisempiä. En vaan saa kuollaksenikaan mieleen mitä ne oli.

Googlesta löysin jonkun koulutusmateriaalin, missä varsinais-suomen sairaanhoitopiirin ensihoidon vastuulääkäri on kieltänyt sotkemasta mitään lääkettä ringerin kanssa.

Mutta jos joku on nähnyt vastaavankaltaisen listan mistä edellä mainitsin, niin pyydän kohteliaasti toimittamaan foorumille.

Link to comment
Share on other sites

Jossain olen nähnyt listan. Tarttee laittaa viestiä joskus sairaala-apteekkarille ja kysyä heiltä.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

Mutta monet peruslääkkeet taas voi laittaa Ringeriin, että ei kannata tuollaista ylenmalkaista "ei mitään" ohjetta ylilekurinkaan antaa. Kuten hyvä tapa on, kannattaa lukea lääkkeen omat ohjeet jos ei asiaa muista - tuollaiset listat voivat olla pelottavan virheellisiä.

Esimerkkinä usein meillä käytetystä lääkkeestä on Ketorin-injektio, jonka monestikin lisään siihen Ringerinjämään mikä potilaalla on tippumassa, sen sijaan että laimentelisin sitä johonkin muuhun (kirvelee laimentamattomana yksilöllisesti).

Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.

Link to comment
Share on other sites

Ringerfundinin kanssa tulee välttää:
Karbonaatteja, fosfaatteja, sulfaatteja tai tartraatteja. Ko. aineita sisältävät valmisteet voivat aiheuttaa saostuman, jos niitä

sekoitetaan Ringerfundin-valmisteeseen. Olikohan yksi yhteensopimattomia lääkkeitä ainakin Trapanal eli Tiopentaali... Muistelen myös, että listalla oli useampikin lääke.

Meillä tosin käytössä pääasiassa Ringer-Acetat, jonka yhteydessä mainitaan myös yhteensopimattomuus karbonaatteja, fosfaatteja ja sulfaatteja kohtaan, mutta äkkiseltään en löytänyt mistään mainintaa tuon valmisteen kohdalla sakkaamisriskistä.

Mielenkiintoinen aihe, jos joku löytäisi vielä vaikka sen sairaala-apteekin koosteen!
Link to comment
Share on other sites

Sähköisestä Pharmaca kertoo eri valmistajien Ringerin liuoksista seuraavaa:

-Acetat Baxter Viaflo -valmisteeseen lisättävien lääkeaineiden yhteensopivuus on varmistettava ennen lisäystä.

-Acetat Baxter Viaflo -valmistetta ei saa sekoittaa karbonaattia, sulfaattia tai fosfaattia sisältäviin valmisteisiin.

Liuosta ei saa sekoittaa sellaisiin lääkeaineisiin, joista ei ole tehty yhteensopivuustutkimusta. Lisättävän lääkkeen käyttöohjetta on noudatettava.

Ennen lääkkeen lisäämistä on varmistettava, että lisättävä lääke liukenee ja säilyy stabiilina vedessä, jolla on sama pH 5,0-6,0 kuin Acetat Baxter Viaflo -valmisteella.

-acetat infuusionesteen puskurointiominaisuuksien vuoksi muiden lääkkeiden sekoittamista sen kanssa pitäisi välttää. Poikkeuksen muodostavat elektrolyytti-infuusiokonsentraatit, joiden yhteensopivuus on varmistettu.

-acetat infuusionestettä ei saa sekoittaa valmisteiden kanssa, jotka sisältävät vetykarbonaattia, sulfaattia tai fosfaattia.

-acetat infuusionesteen sisältämän kalsiumin vuoksi sitä ei saa sekoittaa sitraattiveren tai verivalmisteiden, kuten punasolukonsentraatin, keinotekoisesti aikaansaadun vähäleukosyyttisen veren tai kryopresipitaatin kanssa.

-acetat infuusionestettä ei saa antaa samanaikaisesti verivalmisteiden kanssa samalla nesteensiirtolaitteella pseudoagglutinaatiovaaran vuoksi.

Helpoimmalla tietysti pääsee kun käyttää kirkkaana keittistä ja lisäilee siihen tarvittavat elektrolyytit ja lääkkeet.

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

Helpoimmalla tietysti pääsee kun käyttää kirkkaana keittistä ja lisäilee siihen tarvittavat elektrolyytit ja lääkkeet.

Mutta kun ei kaikkea saa keittikseenkään lisätä... *saivar*

Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

Nyt en ulkoa muista, oliko Terveysportin sähköisessä Pharmacassa yhtenä hakutoimintona Yhteensopimattomuudet (nyt en itse pääse siihen käsiksi). Siihen hakusanaksi ringer tai ringer* niin saisi listaa - tosin sekin pitäisi vielä lääke lääkkeeltä käydä läpi ja katsoa, millainen yhteensopimattomuus oikeasti oli kyseessä.

Itselläni oli kesähommeleissa eri lähteistä koottu taskukokoinen lista n. 50 yksikössä käytössä olevasta lääkkeestä (A4 kaksin puolin, missä lääkkeen nimi, vaikuttava aine, bolus- ja infuusioannokset, sekoitusohje, yhteensopimattomuudet muiden lääkkeiden kanssa, vasta-aiheita; puolta noista tuli käytettyä ja jos jotain toisesta puolesta olis tarvinnut, ei tod.näk. kiiretilanteessa olisi ollut aikaa etsiä tietoa... Samassa listassa oli vielä parin mahdollisen kriisitilanteen tiivistetyt lääkehoito-ohjeet. Hyvin mahtui pienenä pränttinä taskuun kaksinkertaisena taiteltavaksi paketiksi, kalvoa tai laminaattia päälle, niin voi putsata aika-ajoin.). Eipä siellä kovin monen perässä virallisessa ohjeessa lue, että infuusio tehtäisiin Ringeriin, aika systemaattisesti G5/NaCl.

Julmalta tuli erinomainen lista, jossa oli eroteltu myös kaksi tärkeää asiaa - voiko lääkkeen sekoittaa nopeasti pudotettavaan liuokseen, vai onko sekin kiellettyä. Jos asiaa ei ole tutkittu, niin sitten suositus voi olla NaCl ihan vain varmuuden vuoksi - lääke on kokeiltu ainakin sillä. Erittäin hyvällä idealla tehty lista. Joskus seinällä on tullut nähtyä englanninkielinen lista, johon oli ristiintaulukoitu kymmeniä lääkkeitä, enpä taida vain kopiota siitä luettelosta enää löytää... Valitettavasti kaikista potilaille käytetyistä lääkkeistä vain ei tietoa mahdollisesta ristiinreagoinnista löytynyt siitäkään taulukosta. Tietty olennaista tietoa ovat yhdistelmät, jotka voivat reagoida hyvin nopeasti toistensa kanssa ts. ei voi laittaa boluksina tai infuusioina samaa reittiä eli on riski, että lyhytkin aika pieninä pitoisuuksina voisi vaikuttaa lääkkeen tehoon.

Edit: Edellä mainittu tiopentaali ohjeistettiin aina tekemään aquaan, ja tiopentaalille piti lähtökohtaisesti olla oma linja - myöskään morfiinia ja petidiiniä ei sitten ko. linjaan ohjeiden mukaan olisi pitänyt laittaa.

Aihehan on sellainen, että jossain koottua luotettavaa tietoa olisi hyvä jakaa muille ja koota yhteen. HUS:ssa on koottu esim. ns. ATEK-ohjeet tyypillisimpiin lääkkeisiin liittyen, joita sovelletaan varsin runsaasti, muualla on varmasti omia ratkaisujaan. Tietysti kun lääkevalikoimat ovat yksiköittäin erilaisia, ja yksilöidenkin tarpeet vaihtelevat, niin... No, itse tein tuon oman ratkaisuni, eri osasissa kokoilin ja muokkasin sitten omaa listaani omaan käyttööni henkiseksi tueksi ja erittäin nopeaksi lähteeksi.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Löysin aivan loistavan taulukon yhteensopivuuksista yhdestä kirjasta (Quick Reference to Critical Care 4th ed. - N. Diepenbrock (Lippincott, 2012)). Väsäsin siitä tulostettavan version (alkuperäisessä se on aukeamalla). Tuo 300kb liitetiedostokoko rajoittaa, etten voi sitä tänne lisätä suoraan.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...