Jump to content
 

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

Emjay

Syyntakeeton

Recommended Posts

Emjay

Hei osaisko joku hieman selventaa tota Suomen Mielenterveyslakia. Viittaan talla otsikolla tohon tan paivaiseen uutiseen Aamulehdessa jossa joku ylilaakari vaittaa etta et henkirikoksesta voi selvita ilman rangaistusta. Eli hanen mukaansa rikoksen tekija voi olla rikoksen tapahtuma hetkella syyntakeeto mutta mielentila tutkimuksen aikana han olis sit jo kuntoutunu!

Voiko taa olla edes mahdollista? Ylilaakarin mukaan yes, mutta erittain harvinanista!

Eli miten taa prosessi Suomessa toimii? Eli jos rikoksen aikana olet sairas ja sita kautta syyntakeeton niin miten voi olla mahdollista etta mielentila tutkimuksen aikana olet jo terve? Kuinka pian se mielentila tutkimus tulee suorittaa?

Iten olen Usassa vankimieleisairaalssa ja suurin osa potilaista on ns NGRI (Not Guilty by Reason of Insanity)potilaita ja jos ne ton NGRI statuksen saa niin sit ne on siina prosessissa x vuotta! Mielentila tutkimus tulee suorittaa 45 paivan kuluessa. Okei jos olet saanut NGRI statuksen vaikka jostain pienesta rikoksesta niin toi vapaaksi paaseminen tietty nopeutuu varsinkin jos olet kuntoutunut. Mutta henkirikos on eri asia kuin joku pikku rikos!

Mun mielesta talla annetaan vaara kuva siita miten toi systeemi Suomessa toimii!

Linkki AL juttuun

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/07/al_henkirikoksesta_voi_selvita_ilman_rangaistusta_2757566.html

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Pernasoppa

Jenkkiläinen oikeusjärjestelmä on mikä on, mutta käytännössä tuo menee Suomessa sikäli samoin, että jos todetaan että olet ollut niin vitun mielisairas että olet tehnyt jotain vankeustuomioon oikeuttavaa, ja olet tehnyt sen siis kun olet ollut hullu, et joudu vankilaan vaan vankimielisairaalaan. Usein (hieman mutua, mutta muistelisin lukeneeni näin että) tuomiot ovat usein pidempi ja sikäli rankempia että vangeilla tuntuu olemmat paremmat oltavat ja oikeudet kuin mielisairailla mielisairaalassa. Tuosta ylilekurin "erittäin harvinaista" heitosta voisi olla kiva nähdä joku ennakkotapaus, jotenkin taas tuntuu että kyseessä ei ole mikään paloittelusurma jossa noin voi käydä vaan jokin pienempi (jos voi käyttää moista termiä) rikos.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Emjay

joo tossa uutisessa ei mainittu sita rikoksta mutta jonkun toisen lehden jutusta luin et kyseessa oli ollut raskauden jalkeisesta masennuksesta karsinyt nainen joka tappoi lapsensa ja sit mielentila tutkimuksen aikana oli siita sit toipunut ja nain ollen perusteita pakko hoidolle ei ollut!

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Pöllö

Hei osaisko joku hieman selventaa tota Suomen Mielenterveyslakia. Viittaan talla otsikolla tohon tan paivaiseen uutiseen Aamulehdessa jossa joku ylilaakari vaittaa etta et henkirikoksesta voi selvita ilman rangaistusta. Eli hanen mukaansa rikoksen tekija voi olla rikoksen tapahtuma hetkella syyntakeeto mutta mielentila tutkimuksen aikana han olis sit jo kuntoutunu!

Voiko taa olla edes mahdollista? Ylilaakarin mukaan yes, mutta erittain harvinanista!

Eli miten taa prosessi Suomessa toimii? Eli jos rikoksen aikana olet sairas ja sita kautta syyntakeeton niin miten voi olla mahdollista etta mielentila tutkimuksen aikana olet jo terve? Kuinka pian se mielentila tutkimus tulee suorittaa?

Mielentilatutkimus kestää yleensä noin 1 - 2 kuukautta, lain mukaan tutkimus voi kestää 2 kuukautta, Niuvanniemen keskiarvo taitaa olla 56 vuorokautta. Tämän jälkeen Valvira antaa sitten lausunnon tuomioistuimelle. Aiheesta lisää esim. Niuvan sivuilta http://www.niuva.fi/toiminta/tutkimus/mielentilatutk/kaytanto.htm

Mielentilatutkimuksestahan päättää tuomioistuin, ja tätä päätöstä tehtäessä tekijä on saattanut olla vangittuna viikkoja tai useita kuukausiakin - eli teosta kuluu todennäköisesti vähintään parikin kuukautta mielentilatutkimuksen valmistumiseen, joskus muutamia kuukausia tuota pidempiäkin aikoja. Esim. Porvoon autosurmaaja tekijä määrättiin mielentilatutkimukseen lokakuun lopussa, rikos tehtiin ja tekijä otettiin kiinni heinäkuun alussa 2010. Ko. tilanteessa teosta mielentilatutkimukseen kului siis aikaa heinäkuusta jonnekin marras-joulukuulle, useita kuukausia. Tietysti jos tekijä selviää vasta huomattavasti teon jälkeen, aikaa teosta mielentilatutkimukseen voi kulua runsaastikin.

Ihan ymmärrettäväähän tuo on, että syyntakeetonta ei pidä itsessään tuomita, ja poikkeuksellisissa tilanteissa tosiaan psykoottinen jakso voi olla ohitse mielentilatutkimuksessa. Pitäisikö sitten tällaisessa tilanteessa pohtia jotain pakollista muuta valvontaa ja hoitoa, ettei vaikkapa psykoosi pääse uusiutumaan tms, sitähän tämä upea oikeusbanaanivaltiommehan ei osaa ajatella.

Kuten ei ilmeisesti montaa muutakaan juttua, tuo Porvoon McDonaldsissa kolme sivullista ampunut jeppe oli jo aiemmin taidettu tuomita henkirikoksesta ja parista tapon yrityksestä "elinkautiseen". Upeastihan tämä systeemi vapautti myös kuuluisat kahdeksan surmanluotia ampuneen eli neljä poliisia ampuneen henkilön, joka vapauduttuaan taisi tappaa vaimonsa... Pari pikkulasta tappanut Jammu Siltavuorihan oli myös tuomittu aikaisemmin elinkautiseen tuomioon... Tuo Porvoossa kolme ihmistä ampunut nyt poikkeuksellisesti tuomittiin ihan "pitkällä" 15 vuoden tuomiolla, joka hyvin poikkeuksellisesti vielä määrättiin istumaan kokonaisuudessaan, eli tekijä ei ns. ensikertalaisena (riittävän "pitkä" aika kulunut edellisestä surmasta) istu vajaata puolikasta tai uusijana 2/3 tuomiostaan... Toki tuo tekijä, sanotaan nimi ääneen, Esa Åkerlund, valitti saamastaan tuomiosta. Tuomio luettiin helmikuussa 2011. Hänethän oli tuomittu elinkautisen lisäksi jo kerran käräjäoikeudessa järjestysmiehen puukottamisesta, mutta hovioikeushan oli vapauttanut hänet - teko oli tehty Åkerlundin puukolla, mutta kuka oli kahvassa ollut kiinni, jäi yksiselitteisesti kaiketi osoittamatta.

No, tämän päivän lehdissä sitten kerrotaan poliisin etsivän henkirikoksesta vankeuteen tuomittua henkilöä, joka on jäänyt vankilalomalta palaamatta. Hän saattaa olla arvaamaton ja vaarallinen... Niin, jos hän on arvaamaton, vaarallinen ja vankilassa, niin miksi tällainen sitten on valvomattomalla lomalla... :shock:

Tässä suomalaisessa "oikeus"järjestelmässä tuo henkirikoksesta syytetyn, syyntakeettoman paraneminen ennen mielentilatutkimuksen valmistumista ja vapauttaminen on teoriassa mahdollista ja jopa ymmärrettävää. Useampi muu juttu sitten ei. Viime viikolla keskusteltiin työpaikkamme ulkomaalaistaustaisen hoitsun kanssa tuomiokäytännöistä, ja hänen oli aika vaikea ymmärtää aika montaa juttua, mm. ehdollisia tuomioita aika raskaista teoista. Moni muukin asia sai hänellä silmät pyörimään päässä ja hän kyseli, että vedätetäänkö häntä vai...

Jos suomalaisessa oikeuskäytännössä eräs Anders Behring Breivik tuomittaisiin 77 ihmisen surmaamisesta ja hänet katsottaisiin toimineen täydessä ymmärryksessä, niin oikeusoppineilla voisi olla vaikeaa perustella "tasapuolisuuden" nimissä ehkäpä yli 18 - 20 vuoden todellista tuomiota, kun viime aikoina kukaan mukaan ei sitä pidempään ole istunut. Jos teot menisivät tappoina, niin sittenpäs tuomio olisi nykymatematiikalla tuota lyhyempikin. Jos taas täyttä ymmärrystä vailla tehtyinä murhina, niin sittenpäs sitä vasta ihmeessä oltaisiin, tuomittaisiinko 12 vuotta vai 14 vuotta vai mitä. Suomessahan tosin esimerkiksi persoonallisuushäiriöt ovat lyhentäneet tuomiota, joissain päin maailmaa moiset häiriöt vakavissa tapauksissa saattavat päinvastoin tarkoittaa henkilön olevan erityisen vaarallinen - vaikka hän alentuneesti ymmärtäisi tekojensa seurauksia, tai ehkäpä nämä ovat joskus hyvin sama asiakin. Norjassa pisin tuomio on 21 vuotta, rikoksista ihmisyyttä ja kansansurmasta voi saada 30 vuoden rangaistuksen, mutta veikkailen, että hiljalleen aletaan oikeasti miettimään konkreettisia, elinikäisiä tuomioita yksittäisille tekijöille näilläkin kulmilla. Tosin norjalaisessa järjestelmässä on kaiketi vielä vaarallisuusarvion kautta mahdollisuus "sikring" -ratkaisuun, jossa eristäminen käytännössä voi jatkua pidempään. Suomessa... No, arvata saattaa, joltakulta lähtee henki, ennenkuin mitään taas voidaan tehdä.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Julma

Rikollisia ei saa tuomita, ettei ne ahdistu ja tule itkuisiksi. Kyllä ne tietää väärin tehneensä ja varmasti parantaa tapojaan nyt. Tarvitaan vain rakkautta.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Mats

Jos henkilö todetaan mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi, se tarkoittaa käytännössä sitä, että hän on ollut tekohetkellä psykoottinen. Aiempi psykoottistasoinen mielisairaus ei automaattisesti tarkoita, että henkilö olisi juuri tätä tekoa tehdessään ollut psykoottinen. Nimenomaan tätä, mutta myös muita tapahtumaan johtaneita syitä selvitetään mielentilatutkimuksessa.

Jos syyntakeettomaksi todettu määrätään tahdosta riippumattomaan hoitoon, toteutetaan hoito yleensä Niuvanniemen tai Vanhan Vaasan sairaalassa, jotka ovat siis valtion mielisairaaloita. Tämä siis erotuksena vankimielisairaalasta (entinen Kakola), jossa hoidetaan mielenterveysongelmista kärsiviä, mutta rikoksesta vankeusrangaistukseen tuomittuja henkilöitä.

Omasta mielestäni mielentilatutkimukset toimivat Suomessa kaikkiaan aika hyvin. Se, mitä minä en ymmärrä on alentuneesti syyntakeiset. Heidän tuomiotaan lyhennetään perustuen alentuneeseen syyntakeisuuteen, mutta minkäänlaista psykiatrista kontrollia ei määrätä. Kuulopuheet kertovat, että joissakin maissa esimerkiksi alkoholin vaikutuksen alaisena oleminen saattaa olla peruste alentuneeseen syyntakeisuuteen. Onneksi Suomessa näin ei sentään ole.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Lääkärihoitaja

^Mainitaan vielä että erittäin raaka ja julma teko + osasi kuitenkin siivota verijäljet ja käskeä soittaa pollarit... mutta liian sekaisin tajutakseen että useat puukoniskut rintaan tappaa..

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Julma

Amfetamiinipsykoosihan on esimerkiksi sellainen, josta parantuu melko nopeastikin, mutta käyttäjä voi olla aivan kuutamolla sen psykoosinsa aikana, eikä varmasti väkivaltaisuuskaan ole poissuljettua.

Eri asia sitten on se, että pitääkö ihminen pistää takaisin vapaalle vai pakkohoitoon. Näkisin, että stimulanttien käyttäjällä on suuri riski uuteen psykoosiin ja näin ollen on todennäköisesti vaarallinen itselleen ja/tai muille. Mutta niin se on, että sivullisten hengellä tahi terveydellä ei ole mitään arvoa, kun puhutaan rikollisten oikeuksista.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
{BS}

Aina kannattaa pitää vähän amfetamiinia mukana. Jos jotain tulisi tehtyä, niin saa sen piikkiin laitettua kaiken.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
otto

Päihteillä aiheutettu "psykoosi" ei alenna syyntakeisuutta.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
{BS}

Päihteillä aiheutettu "psykoosi" ei alenna syyntakeisuutta.

Näinhän se on teoriassa, mutta käytäntö oikeusistuinten tuomioissa on osoittanut välillä muuta.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Pöllö

Päihteillä aiheutettu "psykoosi" ei alenna syyntakeisuutta.

Näinhän se on teoriassa, mutta käytäntö oikeusistuinten tuomioissa on osoittanut välillä muuta.

Suomessahan on selkeä pyrkimys hakea mahdollisimman paljon lieventäviä asianhaaroja - ilmeisesti tuomioistuimen työkuorma vähenee, kun tarve valittaa laskee, ja eipähän tarvita vankeuspaikkoja. Tosin jampat sitten ovat aika pikaisesti takaisin kadulla jatkamassa tekosiaan. Paljon ilmeisesti lasketaan, että käräjille päätyminen on sitten uhkaus, että seuraavalla kerralla voi jo irrota tuomio. Rikoksen uhri tai sivullinen tosin voi hieman ihmetellä tällä trendillä annettavia tuomioita mielenkiintoisine ensikertalaisuuskäsitteineen.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Laura-

Nythän on tuo Breivik meinataan mahdollisesti julistaa syyntakeettomaksi. Muutoma vuosi kuntoutusta ja äijä on vapaalla jalalla. Tietysti Norjan lait voi olla hieman erilaiset kuin Suomessa.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Blueteam

http://www.iltalehti...105155_uu.shtml Eikös tässä oo tämmöinen tappaus..."parantui" ja vapautettiin. Suomessa on kyllä hieno lainsäädäntö, ei voi muuta sanoa.

Riippuu, kenet tappaa. Jos olisi tappanut vaikka sen kidnapatun Herlinin, niin olisi varmaan loppuelämänsä vankilassa.

Tai vaikka Tarja Halosen. :)

Tappoi kuitenkin jonkun epämääräisen vanhan taiteilijan.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Pöllö

Nythän on tuo Breivik meinataan mahdollisesti julistaa syyntakeettomaksi. Muutoma vuosi kuntoutusta ja äijä on vapaalla jalalla. Tietysti Norjan lait voi olla hieman erilaiset kuin Suomessa.

Voipi olla pitkä ja kivinen tie Norjassa päästä vapaaksi. No, jos hän on syyntakeeton, niin varsin suunnitellun ja laajan tuhotyön Breivik sai aikaan - toki eipä kaikki psyyken sairaudet aina älykkyyteen sinänsä vaikuta. Suomessakin toki paranoidiseen skitsofreniaan sairastunut Sanna Sillanpää ampui Helsingissä kolme ihmistä, taustaltaan hän oli ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö, jolla todellisuudentaju vääristyi jonkinlaiseen FBI-maailmaan. Toki onhan Suomessa näitä kouluampujia ja marketin räjäyttäjiä, jotka tosin eivät ole jääneet henkiin. Kovat yleisöpaineet varmaan on, ettei Breivik pääsisi eläissään vapaalle jalalle, mutta toki sairauksista voi parantua.

Sinänsä on hurjaa kuvitella, ettei esim. Suomessa ole viime aikoihin asti ollut pahemmin keinoja seurata ja valvoa hyvinkin vaarallisten ihmisten vapautumista ja lääkkeiden käyttöä - ja miten tässä maassa voi olla jampalla useampikin henkirikos, törkeitä väkivaltarikoksia - sitten vielä tapetaan, ja sittenkään ei voida eristää loppuiäkseen tai saatetaan tuomita ensikertalaisena, jos koetusaika on ehtinyt päättyä.

Viikon mittaan mielenkiintoisin väite Breivikin osalta oli tuo mahdollinen seksuaalirikoksen uhriksi joutuminen. Sairauden uhriksi joutumisen lisäksi Breivik olisi itsekin väkivaltarikoksen uhri. On tietysti aika hankalaa lähteä pohdiskelemaan, onko Breivikillä jonkinlainen geneettinen herkkyys skitsofreniaan, ja sitten tällainen teko osaltaan olisi ollut laukaiseva tekijä, onko aivoissa jokin spontaanimutaatio, onko ollut altistava infektio tms. - mutta jo vain mietin tätä kotimaista suhtautumista seksuaalirikollisiin ja pedofiileihin. Breivik teoriassa voisi olla ääriesimerkki siitä, mitä uhristakin joskus voi tulla. Pitkälle viety assosiaatio, mutta eipä täällä Suomessa tuo väkivalta- ja seksuaalirikosten tuomitseminen tai uhrien kuntoutus kummoista ole. YLE:n uutisista löytyy mm. tekstiä, miten esimerkiksi lastensuojelulaitoksissa huomattava osa lapsista on kaltoin kohdeltuja tai hyväksikäytön uhreja, mutta äärimmäisen traumatisoituneetkaan lapset eivät saa hoitoa http://ohjelmat.yle.fi/poliisitv/raportit/pedofilian_insestin_uhrit_eivat_saa_hoitoa . Joskushan kuulee myös sellaisenkin väitteen, että osa pedofiileistä on itse pedofilian uhreja, ja jos näin, niin siinä yksi syy saada kierre seis. Ikävä kyllä, vaikka Breivik olisi itse hyväksikäytön uhri ja sillä olisikin suuri merkitys hänen toimintansa kieroutuneisuuteen, niin enpä kyllä odota suomalaisessa lastenpsykiatriassa mitään tapahtuvan. Päivä tai pari pientä kuohuntaa jossain mediassa ja that's it...

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
TKo

Hei osaisko joku hieman selventaa tota Suomen Mielenterveyslakia. Viittaan talla otsikolla tohon tan paivaiseen uutiseen Aamulehdessa jossa joku ylilaakari vaittaa etta et henkirikoksesta voi selvita ilman rangaistusta. Eli hanen mukaansa rikoksen tekija voi olla rikoksen tapahtuma hetkella syyntakeeto mutta mielentila tutkimuksen aikana han olis sit jo kuntoutunu!

Voiko taa olla edes mahdollista? Ylilaakarin mukaan yes, mutta erittain harvinanista!

No siis jos on syyntakeeton niin selviää ilman rangaistusta koska hoitohan ei ole rangaistus. Mutta tuosta mainitsemastasi esimerkistä niin kyllä tuo kai ainakin noin teorian puolesta kai noin menisi. Perusteita tuomita ei ole eikä kai oikein perusteita hoidollekkaan jos hoidettavaa ei ole. Uskoisin myös että ylilääkäri tietää mistä puhuu. Käytännössä en tiedä.

Eli miten taa prosessi Suomessa toimii? Eli jos rikoksen aikana olet sairas ja sita kautta syyntakeeton niin miten voi olla mahdollista etta mielentila tutkimuksen aikana olet jo terve? Kuinka pian se mielentila tutkimus tulee suorittaa?

Jos vaikkapa psykoosi on mennyt ohi siinä kohtaa, ehkä? Toisaalta myös aika joka on rikoksen tekohetken ja syyllisen löytämisen välillä voi olla hyvinkin vaihteleva.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille

×