Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Reportteri

YLE: Ihmisten huoli aikaisti aspartaamin arviointia

Recommended Posts

Reportteri

Esimerkiksi kevytlimsoista tuttu aspartaami huolestuttaa yhä useampaa. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA aikaisti toukokuussa keinotekoisena makeutusaineena käytetyn aspartaamin turvallisuusarviointia nimenomaan huolestuneiden kansalaisten takia. Alun perin vuodelle 2020 suunnitellun arvioinnin on määrä valmistua jo ensi vuonna.

Lue koko juttu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Polla

http://www.elinahytonen.fi/2011/02/aspartaami/

Ton artikkelin luettuani päätin lopettaa purkan syönnin. Tai ainakin vaihtaa merkkiin jossa ei ole aspartamiinia. "Aspartaamin metanoli muuntuu formaldehydiksi, tunnetuksi karsinogeeniksi, kun lämpötila saavuttaa tai ylittää 30 astetta. Tämä aine on – paitsi ruumiiden palsamoinnissa käytetty – myös voimakas myrkky, joka jo pieninä annoksina voi aiheuttaa geneettisiä ja immuunijärjestelmän vaurioita. Formaldehydi taas muuntuu muurahaishapoksi, joka aiheuttaa aivoverisuonten laajentumista ja estää kudosten hapensaantia."

Share this post


Link to post
Share on other sites
Janne

http://www.elinahytonen.fi/2011/02/aspartaami/

Ton artikkelin luettuani päätin lopettaa purkan syönnin. Tai ainakin vaihtaa merkkiin jossa ei ole aspartamiinia. "Aspartaamin metanoli muuntuu formaldehydiksi, tunnetuksi karsinogeeniksi, kun lämpötila saavuttaa tai ylittää 30 astetta. Tämä aine on – paitsi ruumiiden palsamoinnissa käytetty – myös voimakas myrkky, joka jo pieninä annoksina voi aiheuttaa geneettisiä ja immuunijärjestelmän vaurioita. Formaldehydi taas muuntuu muurahaishapoksi, joka aiheuttaa aivoverisuonten laajentumista ja estää kudosten hapensaantia."

http://www.elinahytonen.fi/tietoja/

Tuon luettuani kaadoin toisen tuopillisen Pepsi Maxia, ja päätin odottella oikeita tutkimuksia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pöllö

Toki EFSA reagoi nopeammin aiheeseen, koska aineen käyttö on erittäin laajaa eli pienikin viite mistään on peruste arvioida mahdollinen haitta. EFSA:n sivuilta tietoa lisää: http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame.htm?wtrl=01

Suurin osa metanolista taitaa kuitenkin erittyä sellaisenaan hengitykseen ja virtsaan. Metanolia muodostunee aspartaamin metaboliassa vähemmän mitä sitä tulee ravinnossa muuten.

Varsin paljon tutkittu aine, ja katsotaan, mitä EFSA:n uudelleenarvioinnin jälkeen tehdään.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Polla

http://www.elinahytonen.fi/2011/02/aspartaami/

Ton artikkelin luettuani päätin lopettaa purkan syönnin. Tai ainakin vaihtaa merkkiin jossa ei ole aspartamiinia. "Aspartaamin metanoli muuntuu formaldehydiksi, tunnetuksi karsinogeeniksi, kun lämpötila saavuttaa tai ylittää 30 astetta. Tämä aine on – paitsi ruumiiden palsamoinnissa käytetty – myös voimakas myrkky, joka jo pieninä annoksina voi aiheuttaa geneettisiä ja immuunijärjestelmän vaurioita. Formaldehydi taas muuntuu muurahaishapoksi, joka aiheuttaa aivoverisuonten laajentumista ja estää kudosten hapensaantia."

http://www.elinahytonen.fi/tietoja/

Tuon luettuani kaadoin toisen tuopillisen Pepsi Maxia, ja päätin odottella oikeita tutkimuksia.

Jos tuopillisen joisin, juoksisin vessaan aika nopeesti. Sen olen aina tienny ettei mun pakki kestä aspartamiinia vähänkään isoina määrinä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...