Jump to content
MAINOS

Koulutusta väkivallan ennaltaehkäisyyn.


Sven

Recommended Posts

Miten teillä on hoidettu nuo koulutusasiat liittyen väkivallan ennaltaehkäisyyn ja kohtaamiseen? Kokemukseni mukaan psykiatrian puolella on koulutusta tarjolla aika hyvin. Geriatriassa, päihdetyössä, ensi-hoidossa, vammaispalveluissa ja yleensä somaattisella puolella on aika räikeästi laiminlyöty tämä puoli hoitajien koulutuksista. Nyt kun Tehy kampanjoi hoitajien koskemattomuudesta ja työturvallisuudesta pitäisi meidän hoitajien alkaa vaatia työnantajalta koulutusta näihin haastaviin/vaarallisiin työtilanteisiin. Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajaa järjestämään tällaista koulutusta kaikilla työpaikoilla jossa voi esiintyä väkivallan uhkaa. Mitään ei saada jos ei sen eteen tehdä töitä, jos ollaan hiljaa vaan ja tyydytään nykyiseen tilaan, niin mikään ei muutu. Väkivallasta tai sen uhasta ei koskaan päästä eroon, mutta siihen voidaan varautua. Ei voida välttää riskejä mutta niitä voidaan vähentää ja oppia hallitsemaan. Yhteensä 12 sairaanhoitopiirin alueella toimii Mapa-kouluttajia jotka oman työnsä ohella kouluttaa hoitotyön ammattilaisia. Valtaosa koulutuksista on ns. sisäistä koulutusta, ei rahasteta työ- tai potilasturvallisuuden varjolla. Katso onko sinun alueella kouluttajia, ota rohkeasti asia puheeksi työmaalla ja tee asian eteen jotain. Yhteystiedot löytyvät Mapa-Finland ry:n kotisivuilta. Sieltä löytyy myös lisätietoa koulutuksen sisällöstä ja alkuperästä. www.mapafinland.fi

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Olin keväällä ekaa kertaa 15v työuran aikana väkivalta työssä koulutuksessa. Kouluttaja oli hyvä, puhui yleisesti väkivallan ennaltaehkäisystä ja lopuksi tehtiin harjoituksia kuinka pääsee irti jos joku käy kiinni. Tätä treeniä olisi kyllä kaivannut vielä lisää...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mapa-koulutuksessa harjoitellaan myös erilaisia irtaantumisia. Tavoitteena on kuitenkin vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja tapaan tehdä työtä, sitä kautta voidaan ehkä päästä ennakoimiseen ja ennaltaehkäisyyn. Pääpainopiste käytännön osiossa on löytää ja oppia hoidollisia ja kivuttomia, mutta samalla turvallisia tapoja lähestyä, ohjata ja hallita sekavia, levottomia, poispyrkiviä ja jopa hyökkääviä ihmisiä. Koulutuksessa käydään myös läpi teoriaa aggressiosta ja väkivallasta, mietitään ja käydään läpi lakiasioita, kaikki tämä hyvin lähellä käytännön tasoa. Tämä on hoitaja - hoitaja koulutus ei GURU -hoitaja koulutus. Tämä on koulutus josta jää jotain työpaikalle vietäväksi, mitä ei ikävä kyllä kaikista koulutuksista saa. Työnantaja järjestää elvytyskoulutuksia ja välillä on palo- ja pelastusharjoituksia vaikka hoitaja harvemmin uransa aikan joutuu sellaiseen tilanteeseen, että niitä oppeja tarvitaan. En tarkoita että ne ovat turhia, mutta suhteessa siihen kuinka paljon hoitajat joutuvat kohtaamaan väkivallan uhkaa uransa aikana, niin suhteettoman vähän siihen koulutetaan.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mapaan perustuvia koulutuksia on useampia. Pirkanmaalla käytetään AHHA-nimeä koulutukselle, lyhennetty sanoista Aggression Hoidollinen Hallinta. Hus:n alueella käytetään VETH nimeä, eli Väkivallan Ennaltaehkäisy ja Turvallinen Hoitotyö. VTHR, Väkivallan Hallittu Rajoittaminen. Mielestäni nimet kertovat mistä on kyse, tämä on siis hoitotyöhön suunniteltu koulutus- ja toimintamalli, ei mitään poliisi tai Jiu-Jiutsu meininkiä. Onko mitään kokemuksia koulutuksista, kertokaa nyt ihmeessä. Kouluttamalla pystytään vähentämään työpaikan väkivaltatyötapaturmia ja läheltä piti tilanteita. Mielestäni se on työnantajalta hyvä sijoitus ja osoitus siitä, että osaava henkilökunta on voimavara, ei uusiutuva luonnonvara jota voi kohdella miten vaan. Kerro koulutuskokemuksistasi, voit kannustaa muita hankkimaan itselleen ja työyksikölleen kunnon koulutusta käytännön tarpeisiin, ei mitään auditoriassa istumista vaan käytännön harjoittelua käytännön ongelmiin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 2 vuotta myöhemmin...

Kerro koulutuskokemuksistasi, voit kannustaa muita hankkimaan itselleen ja työyksikölleen kunnon koulutusta käytännön tarpeisiin, ei mitään auditoriassa istumista vaan käytännön harjoittelua käytännön ongelmiin.

Vanha ketjua, mutta päivän koulutuksen myötä nostoa.

 

Stadi järjesti tänään(kin) psykologi Lasse Nurmen johdolla koulutuspäivän "haastavat asiakas/potilastilanteet" tms. Nimeä en nyt aivan oikein muista, kun olen siviilikoneella ja päivän koulutusohjelma taas duunisähköpostissa. 

 

Paikalla siis kaupungin työntekijöitä lastensuojelusta, päihteistä, sairaaloista jne.

 

Kokenut vetäjä (yksi esimerkki tässä http://www.poliisi.fi/poliisi/periodic.nsf/vwArchivedDocuments/1C1AD9065D546D72C2256D05003D4395  ) , paljon materiaalia tulossa pakettina s-postiin ja paljon kysymyksiä sekä keissejä, joten vertaistukea parhaimmillaan.

 

Minusta ei huono päivä ollenkaan, vaikka olikin auditoriassa istumista. Paikalla oli myös työsuojeluihmisiä, puoli päivää.

Antoi taas aihetta miettiä esim. työpisteen turvallisuutta, ennakoivia merkkejä, mahdollisia vaikeita puhelinuhkauksia jne jne.

carpe diem

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...