Jump to content
MAINOS

Tehy: Älä riko hoitajaasi


Reportteri

Recommended Posts

Hoitoalan ammatit ovat työväkivallan riskiammatteja. Joka neljäs hoitaja kokee työssään potilaiden ja heidän omaistensa taholta hoitajiin kohdistuvaa väkivaltaa. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy vastustaa väkivaltaa Älä riko hoitajaasi –kampanjalla.

- Erityisen yleistä hoitajiin kohdistuva väkivalta on vanhustenhoidossa, ensiavussa ja psykiatrisessa hoidossa sekä vammaishuollossa. Vanhustenhoidon painopistettä siirretään laitoshoidosta kotihoitoon, joten uusi ilmiö on kotisairaanhoidossa esiintyvä väkivalta, sanoo Tehyn henkilöstöpoliittinen asiamies Irmeli Vuoriluoto.

Useiden viimeaikaisten tutkimusten - mm. Kunta-alan työolobarometrin, työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometrin, Tilastokeskuksen työolotutkimuksen ja Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan - hoitajiin kohdistuva väkivalta on asiakkaiden ja potilaiden taholta lisääntynyt viime vuosina. Myös muiden maiden työoloja koskevissa tutkimuksissa on havaittu, että väkivalta on alalla valitettavan yleistä.

Väkivalta ilmenee suorana väkivaltana, joka voi tarkoittaa esimerkiksi lyömistä tai potkimista, pahimmillaan jopa ampuma-aseella uhkailua. Myös uhkaava käytös kuten huutaminen, kiroilu tai omaisuuden rikkominen on tavallista. Yleistä on telehäiriköinti kuten uhkailevat puhelinsoitot, tekstiviestit tai sähköpostit. Uhkailu voi kohdistua myös hoitajan omaisiin ja yltyä jopa kotirauhan rikkomiseksi asti.

- Usein hoitajat saattavat itsekin ajatella, että ”kyllä kunnon hoitajan kuuluu kestää väkivaltaa”. Haluamme saada niin potilaat kuin itse hoitohenkilöstökin havaitsemaan, että väkivaltaa ei pidä suvaita hoitotyössä missään muodossa. Väkivalta aiheuttaa usein mittavia henkisiä ja fyysisiä kärsimyksiä ja jopa työkyvyttömyyttä, Vuoriluoto sanoo.

Työpaikkaväkivallan ilmenemismuotoja:

- kiinnipitäminen, töniminen

- huitominen, lyöminen, potkiminen

- sylkeminen, pureminen, raapiminen

- ampuma- , terä- tai lyömäaseen käyttö

- henkeen ja terveyteen kohdistuva uhkailu

- seksuaalinen lähentely ja ahdistelu

- julkinen nöyryyttäminen ja nolaaminen

- oikeustoimilla tai julkisuudella uhkailu

- telehäiriköinti

- läheisten uhkailu

Työnantajalla vastuu työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä

Vuoriluoto muistuttaa, että Suomessa on varsin paljon lainsäädäntöä, joka velvoittaa työnantajan ottamaan vastuuta työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä.

Työterveyshuoltolaissa vaaditaan työnantajaa järjestämään työterveyshuolto ja työolosuhteiden turvallisuuden selvitys. Pelastuslaki velvoittaa työnantajaa laatimaan kirjallisen pelastussuunnitelman vaaratilanteiden varalta.

- Työnantajan on laadittava menettelytapaohjeet työväkivallan ennaltaehkäisystä ja väkivaltatilanteiden hallitsemisesta. Valitettavasti nämä asiat ovat monessa työyhteisössä retuperällä ja nyt muistutamme työnantajia siitä, että nämä asiat on laitettava kuntoon.

Tämän vuoden alusta on astunut voimaan rikoslain uudistus, jossa työntekijään kohdistuva lievä pahoinpitely on yleisen syytteen alainen rikos. Pahoinpitely voi tapahtua työpaikalla henkilön suorittaessa työtehtäviään tai esimerkiksi hoivatyössä asiakkaan kotona. Lakimuutos on helpottanut esitutkinnan käynnistämistä, joten lieväänkin väkivaltaan voidaan entistä helpommin puuttua.

Älä riko hoitajaasi –kampanjan tavoitteena on, että hoitohenkilökunnan työpaikoilla jokainen uhka- ja väkivaltatilanne ilmoitetaan omalle esimiehelle, työsuojeluvaltuutetulle ja työterveyshuoltoon.

- Uhka- ja väkivaltatilanteet olisi kirjattava tapaturmina. Niistä on tehtävä ilmoitus työnantajan tapaturmavakuutusyhtiölle myös silloin, kun tilanne ei ole aiheuttanut vammaa tai henkilö ei ole joutunut sairauslomalle. Työpaikkaväkivalta on tehtävä näkyvämmäksi ja tekijälle on annettava selvä viesti siitä, että väkivaltaisella käyttäytymisellä on seuraukset.

Kampanja näkyy sosiaali- ja terveysalan työyksiköiden seinillä kampanjajulisteina, joihin on haettu ideaa 50-luvun elokuvajulistemaailmasta. Julisteissa on yhteiset teesit niin potilaille kuin hoitajille, jotta hoitotyö sujuisi ilman väkivaltaa. Julisteet on kuvittanut Christer Nuutinen.

Ilman väkivaltaa

1. Jokaisella on oikeus väkivallattomaan työympäristöön.

2. Hoitajan ei pidä hyväksyä väkivaltaa.

3. Fyysisen väkivallan käyttäminen hoitajia kohtaan on rikos.

4. Väkivaltatilanteet kirjataan ja raportoidaan.

5. Väkivallan tekijälle aiheutuu seuraamuksia.

6. Hoitajat kunnioittavat potilaita ja potilaat hoitajia.

7. Ilman väkivaltaa hoito onnistuu paremmin.

https://www.tehy.fi/viestinta/ala-riko-hoitajaasi/

rikohoitajaasi.jpg

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Hyvä ja tärkeä kampanja. Potilasväkivaltaa ei voida hyväksyä missään muodossa. Onneksi asiassa on jo menty vähän eteenpäin, ja suhtautuminen tuntuu muuttuneen oikeaan suuntaan. Paljon on silti parantamisen varaa. Potilasväkivallan kitkeminen on jokaisen hoitajan ja hoitoalan opiskelijan, sekä terveydenhuoltoalan opettajan vastuulla.

Meidän osastolla kävi poliisit viimeksi muutama päivä sitten, ja putkareissuhan siitä tuli yhdelle omaiselle. Työsuojeluvaltuutettuun olin yhteydessä juuri viime viikolla, suosittelen lämpimästi myös muille.

Ainakin minulla on tuntuma, että viime vuosina on kovasti yleistynyt myös potilaiden keskinäinen väkivalta. Samaa on puhunut moni muukin. Vakava asia sekin...

1/12800

Link to comment
Share on other sites

Tästä hienosta ja tärkeästä TEHY:n kamppanjasta saamme kiittää Tehyn valtuutettu Jan Olof Erikssonia, joka teki tästä valtuustoaloitteen.

Link to comment
Share on other sites

Eilen viimeksi saatiin nyrkistä, potkuja, räkää, mieletöntä huutoa ja huitomista. Kahden hoitajan voimat ei tahdo riittää isohkon dementin riehuessa. On käynyt mielessä että ei ihan kaikkea tarvitse kestää...että meniskö sittenkin osuuskauppaan muttereita laskemaan.

Ole iloinen joka päivästä kun pääset omin jaloin postilaatikollesi.

Link to comment
Share on other sites

Hyvä, hieno kampanja. Hoitajatkin ovat ihmisiä, mikä usein unohdetaan potilaiden oikeuksista meuhkatessa.

Kiitos Tehy ja Osku :)

Fear Campaign

Link to comment
Share on other sites

Esimerkiksi dementikkojen väkivaltaan suhtautuminen on yhteiskunnassa outoa.

Monet kukkahattutädit ajattelee, että dementikkojen väkivalta on seurausta sairaudesta ja sitä pitää vain ymmärtää. Periaatteessa ketään ei saisi lääkitä rauhalliseksi tai esim käyttää lepositeitä.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

Työskentelen dementia osastolla, ja tämä väkivalta on jokapäiväistä.. Jotkut hoitajat tosiaan ymmärtävät ja melkein hyväksyvät väkivallan sairauden nimissä..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...