Jump to content
MAINOS

Suomalaiset kiirehtivät jodiostoksille, jodia ei saa käyttää turhaan


Reportteri

Recommended Posts

Joditablettien kysyntä on ollut lauantaina erittäin suurta ympäri Suomea ja tabletit on paikoin myyty loppuun. Viranomaisten mukaan suomalaisilla ei ole mitään syytä syödä jodia Japanin ydinvoimalan vaaratilanteen vuoksi. Säteilyturvakeskuksen mukaan Japanin ydinvoimalturma ei ole aiheuttamassa Suomeen sellaista tilannetta, mikä edellyttäisi jodin syöntiä. Viestiä on yritetty antaa myös apteekeissa, mutta turman vuoksi säikähtäneitä ihmisiä ei ole aina helppo rauhoittaa.

Keskustelua aiheesta jäsenalueillamme: http://hoitajat.net/foorumi/topic/12867-japanin-tsunami-ja-ydinturma/

Lähde: http://yle.fi/uutiset/teemat/japanin_tsunami/2011/03/kansalaiset_kiirehtivat_jodiostoksille_jodia_ei_saa_kayttaa_turhaan_2429077.html

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Itselläni on jodia kaapissa, mutta ei kyllä tulisi mieleenkään lähteä sitä naukkailemaan, jos ei viranomaistahoilta sellaista viestiä tule. Onkohan ihmisillä jotenkin puutteelliset tiedot tällaisista asioista vai mikä sitä hysteriaa sitten aiheuttaa? Ehkä tuolla jodin ostelulla sitten pyritään jotenkin paikkaamaan tilanteen aiheuttamaa epävarmuutta.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Jodiahan pitäis olla kaikilla muutenkin kaapissa. Kuinka usein siivoat lääkekaappisi, vieläkö päiväys on kunnossa?

Mulla ei ole ollut koskaan jodia kaapissa. Pitäisikö olla ja miksi?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Jodiahan pitäis olla kaikilla muutenkin kaapissa. Kuinka usein siivoat lääkekaappisi, vieläkö päiväys on kunnossa?

Viimeksi siivosin, kun muutin vuoden alussa. Muistaakseni ainakin 2014 asti siinä pitäisi olla päivää, joskus viime vuoden alussa päivitetty purkki. Muistan, kun heti en sitä apteekista saanut, kun niillä oli vaan 100 kpl purkkeja, eikä kyllä itse niin monelle ole tarvetta.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

No, tänään tuosta ydinvoimahysteriasta sain itsekin useampaan otteeseen osani.

Japanissa on siis sattunut maanjäristys, joka kuulunee 10 voimakkaimman ihmisen mittaaman joukkoon. Lisäksi alueella - myös muihin maihin - on vaikuttanut tsunamiaallokko, jonka voimaa voi vain ihmetellä: mm. useita junia on huuhtoutunut kadoksiin. Kuolonuhreja lienee nelinumeroisia määriä. Ydinvoimalassa tai sen läheisyydessä ei tiettävästi ole menehtynyt ketään. Osanottoni Japaniin, olen käynyt maassa ja jonkun ihmisen tunnen sieltä.

Mielenkiintoista, että ydinvoima nousee otsikoiksi. Ydinvoimala on ilmeisesti ns. kiehutusvesiperiaattella toimiva, automaattisesti sulkeutunut maanjäristyksessä eli ketjureaktio loppuu siihen. Jos jäähdytysvesi menetetään, ketjureaktio ei edelleenkään jatku, koska vettä tarvitaan hidastamaan neutroneita ketjureaktioon tarvittavalle nopeudelle. Uhkaava tilanne toki on ollut, jäähdytys on menetetty, voimalan ulkoinen sähkönsyöttö katkennut, ilmeisesti tsunami on tuhonnut myös varajärjestelmää, ja erilaiset varajäähdytysjärjestelmät ovat vaurioituneet, eräät likimain luonnonvoimaiset järjestelmät eivät sähköongelmien vuoksi toimi venttiilien ohjauksen vuoksi.

Reaktorin paine on noussut, ja tällaisessa tilanteessa voidaan painetta hallita päästämällä höyryä suojarakennukseen tai ulkoilmaan, päästöt ovat tyypillisesti jalokaasuja (läpäisevät suodattimet) ja vähäisessä määrin mm. jodia ja cesiumia. Aiemminhan tällainen päästö on toteutettu Harrisburgissa, jossa jopa liki puolet reaktorin sisällöstä suli. Harrisburgin lähiympäristö evakuoitiin väliaikaisesti, mutta ympäristöstä jäämät jäivät vähäisiksi, alueen peuroista on löydetty kohonneita arvoja, mutta ne eivät ole suurimpia, mitä Yhdysvalloissa muualla on havaittu. Harrisburgin tapahtumapäivien säteilyannos voimalan välittömässä läheisyydessäkin olisi jäänyt myös varsin siedettävien toleranssien rajoille.

Ihan positiivisin maine ei japanilaisella säteilyturvallisuudella ole, ja toki epäily vetyräjähdyksestä kertoo sellaisestakin mahdollisuudesta, että ns. jälkilämmön jäähdytys olisi voinut nostaa lämpötilaa reaktorin sisällä korkeaksi, mikä johtaa vedyn muodostumiseen. Tällaista tilannettahan voi toki hallita mm. hallitulla poltolla. Reaktorirakennuksen vaurioitumista voi selittää järistyksellä tai vetyräjähdyksellä, mutta se tärkein eli paineastia on ehjä. Höyry- ja vetykuplien muodostus voi johtaa vakaviin häiriöihin jäähdytysjärjestelmän toiminnassa, vaikka reaktoriin saataisiin vaikka siirrettävin pumpuin jäähdytykseen tarvittava, muistaakseni tyypillisesti muutaman sadan vesilitran sekuntiluokkaa oleva virtaus. Ja jos jäähdytys menetetään täysin, reaktorin ytimen saa sulamaan, jopa paineastian läpi, jonka jälkeen vastassa on suojarakennus. Jos rakennuksesta sula polttoainemassa pääsisi rakenteiden läpi maaperään, riskinä olisi höyrynmuodostus ja höyryräjähdys, mutta muuten ongelma olisi melko paikallinen - tavallisesti niukkaliukoiset aineet kulkeutuvat veden mukana, mutta ongelma on paikallinen ja myös veden virtauksia voidaan edelleen rajoittaa. Muuten, Harrisburgin reaktorin sulanut ydinhän on muuten raivattu ja siirretty. Osassa voimaloita on varustauduttu erilaisin ulkoisin keinoin myös jälkilämmön tilapäiseen hallintaan.

Merkittävää päästöä ei ole tapahtunut, ja melkoinen laimeneminen Japanin etäisyyksillä edelleen tapahtuisi päästönkin yhteydessä. Radioaktiivinen jodihan on siitä ikävä aine, että kilpirauhaseenhan se kertyy, ja täyttämällä varastot jodilla entuudestaan voidaan radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen estää. Jotta merkittävä päästö tapahtuisi, pitäisi edelleen monta asiaa mennä pieleen, suojarakenteiden pettää ja vielä tapahtua jotain, mikä nostaisi polttoaineen ilmakehään.

Tshernobyl oli sitten neuvostoajan rakennelma. Sillä tehtiin ydinaseita, sekundäärisesti energiaa. Ydinaseiden tuotannossa reaktoriin täytyy tiheällä aikataululla vaihtaa sauvoja, joten paineastiaa ei ole. Suojarakennus on sitten se epätäydellinen korvike. Ns. moderaattorina oli grafiitti, joka palaa, ja RBMK-reaktori rakenteeltaan epävakaa: suljettaessa reaktoria sen teho pyrkii nousemaan. Reaktorin turvajärjestelmät ohitettiin ja tehtiin koe, jossa onnistuttiin epävakaalla alueella moninkertaistamaan reaktorin lämmöntuotanto ja jopa räjäyttämään reaktori ja siirtämään suojarakennuksen kantta. Palava grafiitti nosti savukaasujen mukana vielä lisäksi paljastuneen reaktoriytimen sisältöä vapaasti taivaalle.

Harrisburgissa tekninen toiminta petti useaan otteeseen, samoin mm. valvomohenkilökunnan toiminta, reaktori oli suunniteltu 1960-luvulla ja valmistui 1970-luvun alkupuolella. Reaktori onnistuttiin jopa puolittain sulattamaan, mikä on melkoinen suoritus, mutta pömpeli kesti, suojarakennus otti vastaan lopun pl. kryptonkaasun. Tämä läntisen maailman ja läntisten reaktorimallien pahin onnettomuus ei aiheuttanut henkilövahinkoja, päinvastoin kuin kotikyläni voimalaitoksen kotimainen ja turvallinen hitaasti uusiutuvan biopolttoaineen räjähdys.

Japanissa tai Harrisburgissa ei ole aiheutunut eikä tämän hetkisten tietojen pohjalta aiheutune riskiä, joka olisi tappanut sen vertaa ihmisiä kuin synnyinkylässäni voimalaitoksella, jossa pölyräjähdys tappoi ihmisiä. Hiilikaivosonnettomuudet, biopolttoaineiden pienhiukkaset tai maakaasun tuotannon onnettomuudet ovat edelleen huikeita tappajia verrattuna länsimaiseen ydinvoimaan. Mutta... Yksittäinen Tshernobyl jää ihmisten mieleen. Pienhiukkaset tappavat Suomessa 1800 ihmistä joka vuosi, Euroopassa 350 000 ihmistä vuosittain. Uhka on liian arkipäiväinen, jotta siihen reagoitaisiin. Japanissa ydinvoimala kohtaa n. 9 richterin maanjäristyksen, sen keskeiset rakenteet jäävät ehjiksi, mutta ihmiset ostavat jodit tyhjiksi apteekeista. Jos suomalaisessa kalliossa on uraania esim. 2 g/tonni, niin allasi olevassa kuutiokilometrissä kalliota on noin 4000 tonnia uraania (oletus: kuutio kalliota painaisi n. 2 tonnia). Vertailun vuoksi - ja se on suurempi riski kuin Japanin voimala, moisesta uraanimäärästä voi jo irrota sen verran radonia, josta saamme hengitysteihin pahaa alfasäteilijää, ja näin sitten konkreettisempi keuhkosairauden riski.

Melkoinen uhkatilanne n. 9 richterin asteikon maanjäristys valtavine tsunameineen ydinvoimalalle on, mutta keskeinen pömpeli lienee varsin ehjä, ja poikkeuksellisen heikot ja useasta suunnasta kritiikkiä saaneet järjestelmät selvisivät usean järjestelmän menettämisestä. Säteilyn suhteen voinemme Suomessa nyt toviksi rentoutua.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Eipä ole mullakaan koskaan ollut Jodia kaapissa kotona, paitsi muistan lapsuudesta että vuonna -86 sitä oli joka kodissa :D Mutta kun ne pillerit vanheni, ei uusia ostettu. Enkä ole ostanut minäkään.

Ehkä niitä voisi olla kotona, kukapa huomisesta tietää. mutta moni on kotiinsa kuollut muutenkin, joten mietitään tilannetta kun tämä buumi kuihtuu... Nyt niitä en ainakaan mee ostamaan :D

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Melkoinen uhkatilanne n. 9 richterin asteikon maanjäristys valtavine tsunameineen ydinvoimalalle on, mutta keskeinen pömpeli lienee varsin ehjä, ja poikkeuksellisen heikot ja useasta suunnasta kritiikkiä saaneet järjestelmät selvisivät usean järjestelmän menettämisestä. Säteilyn suhteen voinemme Suomessa nyt toviksi rentoutua.

Eivätkö ne nykyiset mitta-asteikot ole magnitudeja?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mielenkiintoista, että ydinvoima nousee otsikoiksi.

Tämä oli ennakoitavissa, joidenkin poliitikkojen ja median intresseissä on saada aikaan kansalaisissa hämmennystä ja jopa pelkoa - ja tätä tilannetta näköjään käytetään surutta hyväksi. Vaikka faktojen pohjalta mitään todellista tarvetta pelottelulle ei ole vielä ilmennytkään.
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Eivätkö ne nykyiset mitta-asteikot ole magnitudeja?

Gomen-nasai. Totta, ja verrattavuus momenttimagnitudien tms. ja Richterin asteikon välillä on Richterin menetelmän rajoitteiden vuoksi rajallista, ja Richterin mittausmenetelmällähän on erityisesti rajoitteensa tämän kokoluokan järistyksissä. Yritin tuossa surffata tietoa alueella myös olevan padon murtumisen aiheuttamista uhreista, mutta löytyi vain tieto 1800 kodin huuhtoutumisesta, toivottavasti nyt mahdollisimman moni olisi selviytynyt...

Melkoisia kuvia järistysalueelta on näkynyt, ja taitaa maakaasu sitten olla osatekijänä useissa kuvissa näkyvissä paloissa - jopa veden keskellä. Tietysti uutiskuvathan myös valikoituvat, mutta toki kuvissa näkyvä tuho on todellista, ja pahimmilla alueilla jälki on melkoista. Säteilypäästöt ovat tuon keskellä peanuts, vaikka nyt epäillään peräti kahden reaktorin ytimen sulaneen osittain (no, vetypäästö voi juuri perustua suureen kuumuuteen ja veden reaktioon esim. zirkoniummateriaalien kanssa). Se, mikä uutisoinnissa kiinnitti huomiota, oli se, että muutamien altistuneiden mainittiin saaneen säteilystä oireita? Tämä tarkoittaisi kyllä melkoista altistumista, mutta en sinänsä ihmettelisi epätarkkuutta moisessa hässäkässä, kuuman höyryn vapautumista, sortuvia rakenteita ja palavien aineiden paloja/räjähdyksiä toki samanaikaisesti laitoksella on tapahtunut.

Wikipediahan luettelee arvioita voimakkaimmista maanjäristyksistä, ja tässähän listaa, paikka, voimakkuus, kuolleet:

- Chile 1960 9,5 3000 (5700)

- Alaska 1964 9,2 131

- Sumatra 2004 9,0 - 9,1 295 000

- Japani 2011 9,0

- Kamtchatka 1952 9,0

- Japani 1883 8,8 - 9,2

- Tyyni valtameri 1700 8,7 - 9,2

- Chile 1730 8,7 - 9,0

- Chile 1868 8,5 - 9 25 000

Eli varsin kova järistys tämä viimeinen on ollut. Suurimmat tappajat ennen vuoden 2004 Sumatran järistystä ovat satojen tuhansien ihmisten hengen vieneitä, Haiti 2010 ja Kiina 1976, ja sitten vuosisatoja vanhalta ajalta, arviolta/mitattuina yleensä vain luokkaa 7 - 8. Mutta maasto, rakennukset, väestöntiheys yms. vaikuttavat hyvin runsaasti kuolemiin, vaikkapa Alaskan järistyksessä taisi suurin osa menehtyneistä kuolla muutamiin pieniin kyliin maanvyörymien ja tsunamien uhreina. Japanissahan osa infraa on rakennettu ottamaan vastaan tärinää ja taifuuneja, mutta infrassa on myös haavoittuvuuksia, kuten v. 1995 Koben järistys osoitti (6400 menehtyi). Vaikkapa valtavassa Tokiossa on toki järissyt, suuri Kanton maanjäristys 1923 tappoi 105 000 ihmistä.

Edit: Ns. laatulehti HS:kin näyttää tehneen Japanin maanjäristyksestä pääkirjoituksessaan ja usean sivun artikkeleillaan pelkän ydinvoimakysymyksen, otsikoinnissa mennään tasoa "Uusi Tshernobyl oli lähellä". No, tältä pohjalta kun mielipiteitä muodostetaan ja politiikkaa tehdään, niin en kovin hyvää tulevaisuutta tälle maalle kyllä lupaa. Todennäköisesti 9,0 magnitudin maanjäristyksen, tsunamin, jäähdytysveden, sähkönsyötön, varajärjestelmät menettäneen ydinvoimalan tuho on todennäköisesti jo pahempaa kuin Harrisburgissa, mutta vertaus Tshernobyliin on kuin vertaisi polkupyörällä kaatumista kahden bussin kolariin. Mutta katsotaan, tuottaako yli 40-vuotias tekniikka selkeine päivityspuutteineen vielä yllätyksiä.

Sitä odotellessa voisinkin mennä naapuriapteekkiin, mainita siitä alapuolisessa kuutiokilometrissä stadilaista kalliota luonnostaan olevasta 4000 tonnista uraania, entäs jos se räjähtää? Saisinko joditabletteja? Apteekkarit hykertelevät, ovat saaneet luulo- ja vainoharhaisuuden ansiosta joditabletit myytyä loppuun (tehden huikean usean kymmenen euron voiton apteekkia kohden), mutta se on mitätön raha verrattuna energia- yms. politiikassa oleviin henkilöihin verrattuna. Tällä pelkoihin, oletuksiin, puolitotuuksiin ja valheisiinkin perustuvalla uutisoinnilla ja päätöksenteolla veikkailen, että apteekkarit tekevät ihan kelpo rahoja kaupatessaan erilaisia uni-, rauhoittavia- ja masennuslääkkeitä niin energia-alan ihmisille kuin muuten pelotelluille tavallisille kansalaisille...

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Hitsi, pistelin tuossa varmuuden vuoksi kiloin jodisuolaa huiviini, ja onpa kumma olo. En varmaan ehtinyt ennen laskeumaa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ilmeisesti reaktoria/reaktoreita ei ole saatu kunnolla jäähdytettyä ja ilmeisesti suojarakennustakin täytetään merivedellä?

Toisin sanoen tilanteessa on menetetty kaikki jäähdytykset, ja mahdollisesti jäähdytyskierto reaktorin sisällä, ja jäähdytystä kokeillaan keinolla millä hyvänsä. Onkin jännät paikat, saadaanko tästä huolimatta jäähdytystä, vai onko reaktorin ytimen rajumpi sulaminen mahdollista, ja kestääkö varsinainen paineastia tuon jälkilämmöstä johtuvan ydinlaavan muodostumisen. Toinen vaihtoehto taktiikalle on vetyräjähdysten muodostumisen estäminen. Edellisessä tilanteessa sitten ydinlaavan ja veden kohtaaminen altistaa höyrynmuodostukselle, ja jälkilämmön tuotannon ylittäessä reaktorirakennuksen lämmönsitomiskapasiteetin tulee jäähdytyskiertoa muodostaa ulkoakäsin - ja tässä sitten tulee taas uusi kontakti ytimen sisällön ja ympäristön kanssa? Toisaalla suojarakennuksen täyttö ei anna tilaa kaasulle - ne ajetaan sitten karusti ulos?

Länsimaista energiantuotantoreaktoria ei ehkä koskaan ole saatu näin vaikeaan tilanteeseen, ja mietin sitäkin vaihtoehtoa, mitä tapahtuisi, jos ydinlaavan antaisi mennä vedettömään tilaan ja päätyä reaktorirakenukseen. Draama on huikea, mahdollinen kontakti ytimen ja reaktorirakennuksen täyttämän veden kanssa johtaa toki omaan haasteeseensa, kun primäärikiertoa ehkä pahemmin kontaminoitunut vesi täytyy saada jäähtymään.

Tämähän on keskeinen riski energiantuotantoreaktoreissa, joissa ylikriittisyys- tms. onnettomuutta on äärimmäisen vaikea saada muodostumaan. Jälkilämmön hallinta vaatii kuitenkin vettä, hetkestä riippuen lämpöteho n. 500 MW sähkötehoisella reaktorilla on karkeasti ja hieman yliarvioiden 10 - 100 MW, eli vaikkapa 70 asteen lämmönnousulla tarvitaan vettä n. 30 - 300 litraa sekunnissa. Noin hyvin karkeina lukuina. Reaktorissahan on ilmeisestikin polttoainesauvoja vaurioitunut päästöjen sisältäessä herkimmin höyrystyviä aineita (krypton, jodi, cesium), ja oma mielenkiintoisuutensa on teoreettinen ns. kriittisyysonnettomuus ydinlaavan kanssa.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Ja edelleen ollaankin uudessa vaiheessa, suojarakennusta on onnistuttu vaurioittamaan vetyräjähdyksessä ja yksi ilmeisestikin vetensä menettänyt reaktori/polttoainevarasto on huoltoseisokin vuoksi avoinna. Eli tilannehan on pahempi kuin Harrisburgissa, ja mekanismit radioaktiivisille päästöille monipuolisempia. Tässä tilanteessa varmaan pitäisi muistaa myös mahdollinen välivarastointi alueella, näissähän ydinmassaa on vuosien varrelta kenties runsaasti, suojarakenteet kevyempiä - toisaalla jälkilämpö on selvästi pienempää.

Länsimainen energiantuotantoreaktori ei ole koskaan kohdannut vastaavia ongelmia, mutta välittömän vaaran alue on edelleen pieni, ja sielläkin rajallinen liikkuminen on mahdollista. Nyt taidetaan olla vaiheessa, jossa yllätyksiä voi tulla, mutta veikkaus pahimmastakin ts. höyry- tai vetyräjähdys tai peräti kriittisyysonnettomuus vaurioituneissa rakenteissa tuottanee vakavan, mutta vain melko rajallisella alueella vaikean päästön. Joka kohtuullisella todennäköisyydellä melko pitkälle saneerattaisiin japanilaisessa yhteiskunnassa.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...