Jump to content
MAINOS

Potilas tietojen luovutus omaisille


pyörremyrsky

Recommended Posts

Toverille sattui tapaus, että dementikon lähin omainen, puoliso, halusi viimeisimmästä epikriisistä itselleen kopion. Tässä tapauksessa dementikko, ei osaa päättää asiasta, ei antaa lupaa siis siihen. Toveri kopioi viimeisimmän epikriisin ja luovutti sen puolisolle. Siitä nousi haloo esimiehen puolelta, kun omainen kyseenalaisti joitain asioita. Hoitajan ei olisi saanut luovuttaa sitä kopiota. Tähän asti ymmärrän minäkin.... mutta sitä en, ettei esimies ole ohjeistanut heitä siitä, ettei kopioita saa ottaa omaiselle. Nyt toveri joutuu puhutteluun (sanktioista en tiedä?) asian johdosta. Eikö vastuu ole kuitenkin esimiehellä ohjeistaa henkilökuntansa niin hyvin, että olisi kaikille selvää vastaavassa tilanteessa?

Kieltääkö laki luovuttamasta omaiselle esim. dementikon tai potilaan papereista tietoja yleensäkin? Edunvalvojaa ei ole, eli edunvalvoja puoliso.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Mutu:

Kyllä nuo paperit saa luovuttaa edunvalvojalle jos ne on sellaisia papereita jotka on potilaallekin luvallisia nähdä. Edunvalvojanhan täytyy saada (potilaan tavoin) riittävä määrä tietoa potilaan lääketieteellisestä tilasta, jotta hän voi tehdä päätöksiä hoidosta.

Jos edunvalvojaa ei ole määrätty niin silloinhan potilas vastaa itse omista asioistaan, en usko että potilas siirtyy holhouksen alaiseksi automaattisesti sen jälkeen kun potilaan tila sitä edellyttää, vaan siitä täytyy joku paperi olla erikseen.


En jaksa lähteä selailemaan finlexiä kun punkkupullo odottaa keittiön pöydällä ja kohta pitää lähteä ajelemaan kohti juhlapaikkaa :) Mutta jos haluat varman vastauksen niin sieltä sen varmasti saanet, kannattaa tutustua erityisesti lakiin potilaan asemasta ja oikeuksista ja muuten käyttää hakusanoja edunvalvoja, potilastietojen luovuttaminen, salassapitovelvollisuus jne.

Tämä viesti jääköön historiaan vuoden 2010 viimeisenä allekirjoittaneen rustaamana yhteydenpitona hoitajat.netiin. Hyvää uuttavuotta kaikille vielä kerran! :smile:

Link to comment
Share on other sites

Tajuttomuuden tai muun siihen verrattavan syyn vuoksi hoidettavana olevan potilaan lähiomaiselle tai muulle hänen läheiselleen on annettava tieto potilaan henkilöstä ja hänen terveydentilastaan, jollei ole syytä olettaa, että potilas kieltäisi näin menettelemästä (PotL 13 § 3 mom.).

Paikalliset ohjeet asiasta pitäisi olla. Kuka ja minkälaisen pyynnön perusteella (kirjallinen) asiasta päättää.Luovutuksesta pitäisi myös tehdä merkitä sairauskertomukseen.

Zen ja moottoripyörän kunnossapito: tutkimusmatka arvojen maailmaan. (valitettavasti Zen ei ymmärrä mitään moottorikelkkojen sielunelämästä)

Link to comment
Share on other sites

Toki joka työpaikassa pitää olla ohjeistuksia siitä, miten toimia tietyissä tilanteissa, mutta kyllä peräisin tässä myös työntekijän omaa vastuuta. Jokaisen tulee tietää, mitä laki potilasasiakirjojen ylläpitämisestä ja luovuttamisesta sanoo.. ei siinä tarvitse esimiehen selän taakse mennä.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...