Jump to content
MAINOS

Eduskunnan hallintovaliokunta haluaa pelastajat terveydenhuollon ammattihenkilöksi


Reportteri

Recommended Posts

Valiokunnan saaman selvityksen mukaan ensihoitoasetusluonnoksessa on tarkoitus määritellä, että perustason ensihoidon yksikössä on oltava vähintään yksi terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetussa laissa tarkoitettu nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö, jolla on ensihoitoon suuntautuva koulutus. Valiokunta pitää välttämättömänä saamansa selvityksen perusteella, että perustason yksikön miehitys määritellään asetuksessa siten, että se voidaan täyttää nykyisin pätevyyden tuottavilla tutkinnoilla, kuten esimerkiksi pelastajatutkinnolla tai ensihoitoon suuntautuneella lähihoitajatutkinnolla. Lisäksi valiokunta näkee tarpeellisena arvioida kaikkien perustasolle pätevyyden antavien tutkintojen kehittämistarpeet, koska niitä on paljon terveydenhuollon tutkinnoissa. Hallintovaliokunta katsoo, että Pelastajatutkinnon saaminen terveydenhuollon ammattihenkilöksi on välttämätön tavoite.

http://www.riksdagen.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/havl_27_2010_p.shtml

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Tätä en olisi uskonut, joskin se oli ihan itsestään selvyys että jollain tapaa uuden terveydenhuoltolain tuomat parannukset pystytään kumoamaan.

Riskialueanalyysit kumotaan seuraavalla lailla. Kunhan vaan mikään ei maksaisi mitään ja mikään ei muuttuisi.

EDIT:

No eipä tartte lausuntoa ihmetellä kun kuultavina on ollut jotain vietävissä olevia tietoverkkojohtajia ja yllättäen PeLan edustajistoa. Puolueettomana yhdistyksenä kuultu SEHL on antanut lausunnon, jossa lain edellyttämää (pelastaja+hoitaja) miehitystä pidetään ehdottomana vähimmäisvaatimuksena ja samalla mainitsee että ensisijaisesti tulisi käyttää pelkästään terveydenhuoltoalan ammattilaisia.

SEHLin lausunto on luettavissa täällä.

Link to comment
Share on other sites

Ei tätä voi käsittää. Ensin viedään lakko-oikeudet. Nyt sitten puolen vuoden koulutuksella pääsee ammattihenkilöksi. Kohta laitosapulaiset ja hoivaapurit myös "laillistetaan" että saadaan vanhainkotien mitoitukset kuntoon.

Ei tätä voi käsittää.

Ei tässä kädestä suuhun elämisessä haittaa muu kuin tuo käden pienuus ja suun suuruus. Mutta kutsumusta löytyy!

Link to comment
Share on other sites

Noh, tosta on pitkä matka lainvoimaisuuteen. Käsittämätöntä että noilla opintoviikoilla voisi saada terveydenhuoltoalan ammattilaisen statuksen.

Tehy:n ja SEHL:n esittää huomioitavaksi, että pelastajan tutkinnon (90op)

osuudesta vain 28,5op sisältää ensihoidon opetusta, eikä koulutukseen kuulu

lainkaan erillistä lääkehoidon tai farmakologian oppikurssia

Link to comment
Share on other sites

Nykyisellä pelastajan peruskoulutuksella en missään nimessä ottaisi työparikseni H+P-miehitteiseen autoon pelastajaa. REHY-vaunussa tehtävät hoitotason temput ja lääkitykset edellyttävät perustason työntekijältä jo niin paljon enemmän, ettei pelastajan eväät siihen yksinkertaisesti riitä.

Link to comment
Share on other sites

Itse työskentelen H+P yksikössä, ja työparinani on kokeneita ja kokemattomampia pelastajia/palomiehiä. Perustason velvoitteilla toimiva brankkari on aivan yhtä hyvä kuin kuka tahansa ainakin oman kokemukseni mukaan. Itse olen ollut kykeneväinen opettamaan kulloisestakin työparistani pätevän ja osaavan henkilön ainakin omaan työvuorooni. Jos toinen ei jotain tiedä/osaa, olen sen tarpeellisen pystynyt opettamaan. Pystyn luottamaan täysin siihen mitä toisen tulee osata, koska olen itse kyseisen henkilön opettanut ns. omille tavoilleni. Toki päätyökseen sairaankuljettajana toimiva työpari joskus harvoin työparina on eri tasolla, mutta en koe raskaaksi/vaaralliseksi/mahdottomaksi työskentelyä pelastaja/palomiesparin kanssa.

Nykyisellä pelastajan peruskoulutuksella en missään nimessä ottaisi työparikseni H+P-miehitteiseen autoon pelastajaa. REHY-vaunussa tehtävät hoitotason temput ja lääkitykset edellyttävät perustason työntekijältä jo niin paljon enemmän, ettei pelastajan eväät siihen yksinkertaisesti riitä.

Itse olen tuosta hieman erimieltä. Ennen kuin meillä alettiin sortamaan pelastajia ja heidät alennettiin dave-vaunun kuljettajiksi, niin pelastajat toimivat h+p yksikössä säännöllisesti tietyissä toimipisteissä. Näissä pelastajissa on monia jotka otan mieluummin perustason työpariksi kuin jonkin pienen tyttösen tai liian innokkaan poikasen. Itse olen tehnyt töitä mm. hoitajan kanssa jolla ei ollut tietoa miten iskulätkät kiinnitetään ja miten lääkehiilet sekoitetaan jos ei ole hanavettä saatavilla. En minäkään ottaisi suoraan koulusta pelastajaa hoitotason kyytiä ajamaan kanssani, mutta ei voi olettaa että REHY-vaunussakaan niitä ht temppuja ja lääkityksiä välttämättä se hoitajakaan aina osaa sen paremmin varsinkaan jos kokemusta ei kauhiasti ole. Meidän firmassa siis vuosia jopa kymmeniä vuosia hoitotason kyytiä ajaneet pelastajat ja pm-sk:t alennettiin dave vaunuun ja nämä päätoimiset ylennettiin ykköslähtöön, vaikka homma olisi voinut toimia toisinkin päin. Meillä on useita erittäin päteviä nuoria pelastajia jotka olivat osa jopa motivoituneita ajamaan kyytiä, mutta nyky käytännön mukaan motivaatio on vähän niin ja näin, jos päätoimisiakaan ei kiinnosta dave kyyti.

Pelastuslaitos iltaa, älkää rouva hätäilkö, me parannamme teidät tuota pikaa...

Link to comment
Share on other sites

Kyse ei ole nyt siitä, että pystyykö pelastaja työpaikkakohtaisen koulutuksen jälkeen avustamaan ht-työpariaan.

Terveydenhuoltolaki sallii edelleen, että terveydenhuollon parissa toimii pelastajakoulutuksella ihmisiä, kunhan he eivät häärää yksinään. Eli ainoastaan pelastaja-pelastaja yksiköihin on tulossa muutosta lain myötä.

Uutisessa se isoin asia oli, että pelastajista ollaan tekemässä alle 30 opintopisteen koulutuksella nimikesuojattuja terveydenhuoltoalan ammattilaisia. Oli se pelastaja sitten kuinka pätevä tahansa niin moista statusta ei voida antaa tuolla koulutusmäärällä. Vrt. esim. lähihoitajakoulutuksen 120 opintoviikkoa.

Link to comment
Share on other sites

Pienellä lisäkouluttamisella saataisiin varmaan taksikuskeillekin vastaava terveydenhuollon tutkinto. He kuitenkin kohtaavat päivittäin työssään sairaita ihmisiä ja paljon liikkuvina osuvat myös onnettomuuspaikoille suurella todennäköisyydellä. Veikkaanpa, että heillä olisi jopa paremmat edellytykset kehitttää kliinistä silmää oikeasti kipeiden potilaiden tilan arviomiseksi - jopa peilin kautta. Takapenkeillä voisi mersuissa olla automaattiset verenpainemittarit ja saturaatiomittarit. Tietoliikennetekniikkaa hyväksi käyttäen saataisiin potilastiedot näppärästi aina sairaalaan asti tulostettuna. Kelakorteissahan on viivakoodit joista vilauttamalla läpsähtää potilaan nhenkilötietojen lisäksi perussairaudet ja kelakorvattavat lääkkeet. Tämä toisi uudenlaista tehokkuutta ensihoitoon ja sairaankuljetukseen, kun enää ei kohteessa pohdittaisi mitä tehdään vaan potilas saisi perustasoisen kyydin hoitoon salamavauhtia muuta liikennettä sinivilkuilla häiritsemättä. Potilas tulisi samalla tutkittua todennäköisesti paremmin kuin epämääräisellä työmotivaatiolla varustettu palomies sen tekisi perustason yksikössä.

Link to comment
Share on other sites

Onhan se erikoista että hoitajilla vaatimukset ensihoidossa kasvavat tasaisin väliajoin mutta palopuolen väen pitäisi saada toimia "niinkuin aina ennenkin" ja naurettavaa keskusteltaessa puolesta ja vastaan pelastajien taidoista niin aina sattumalta verrataan kokenutta pelastajaa ja vastavalmistunutta "pommi" lähihoitajaa.

Link to comment
Share on other sites

naurettavaa keskusteltaessa puolesta ja vastaan pelastajien taidoista niin aina sattumalta verrataan kokenutta pelastajaa ja vastavalmistunutta "pommi" lähihoitajaa.

Nimenomaan. Perustason lanssari saadaan työkokemuksen kautta vaikka talonmiehestä jos se tarpeeks kauan tekee sitä hommaa. 28,5op terveydenhuoltoalan opintoja on totaalisen liian vähän terv. alan ammattihenkilön statukseen. Jos pelastajat halutaan Terhikkiin, roimasti lisää opintoviikkoja tai sitten lähihoitajakouluun.
Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...