Jump to content
MAINOS

STM: Design-huumeiden luokittelua huumausaineiksi halutaan nopeuttaa


Reportteri

Recommended Posts

Hallitus esittää, että Suomi voisi jatkossaluokitella huumausaineiksi uusia kemiallisia aineita eli niinsanottuja design-huumeita. Jatkossa valtioneuvosto voisi kieltääaineiden valmistuksen, kaupan, hallussapidon, käytön jamaahantuonnin nykyistä nopeammin. Hallitus päätti asiaa koskevanlakiesityksen sisällöstä torstaina 2. joulukuuta. Tasavallanpresidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle perjantaina.

Tällä hetkellä ongelmana on, että Suomenmarkkinoille tulee jatkuvasti uusia kemiallisia aineita, jotkavastaavat vaikutuksiltaan ja terveysriskeiltään huumausaineita.Monet näistä aineista on luokiteltu luvattomiksi lääkeaineiksi.Lääkelain mukaan luvattoman lääkeaineen käyttö ja hallussapito eikuitenkaan ole rangaistavaa, ja rangaistukset sen valmistuksesta,tuonnista ja myynnistä ovat lieviä.

Uuden lain myötä EU:n uusien aineidenvaroitusjärjestelmään ilmoitettu aine voitaisiin terveysvaarojenarvioinnin jälkeen määritellä huumausaineeksi kansallisesti.Nykyisen lainsäädännön mukaan luokittelu huumausaineeksi tapahtuukansainvälisessä yhteistyössä joko YK:ssa tai EU:ssa.Kansainväliseen päätöksentekoon kuluva pitkä aika aiheuttaakuitenkin merkittäviä terveydellisiä riskejä ja valvonnan ongelmia.Tästä syystä jäsenmaat ovat alkaneet itse luokitella uusia aineitanopeammin huumausaineiksi.

Uusi huumausainelaki antaisi poliisille ja tullillenykyistä paremmat keinot valvoa ja tutkia uusien aineidenmaahantuontia, myyntiä ja käyttöä Suomessa. Lisäksi markkinoilletulossa olevien aineiden käytön ja hallussapidon muuttuminenrangaistavaksi hidastaisi tai jopa estäisi aineiden leviämistäuusiin käyttäjäpiireihin, erityisesti nuorten keskuuteen. Lakiinotettaisiin kuitenkin erityissäännökset siltä varalta, että aineitaolisi mahdollista joissain tilanteissa käyttääteollisuustarkoituksissa.

Huumausaineiden kieltäminen on osahuumausainepolitiikkaa. Keskeisimpiä sosiaali- ja terveydenhuollontoimenpiteitä huumausaineiden käytön vähentämisessä ovatjatkossakin ehkäisevän työn ja varhaisen puuttumisen tehostaminensekä huumausaineriippuvuuden hoitopalvelujen kehittäminen ja hoidontarjonnan lisääminen.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2010alkupuolella.

Lisätietoja

hallitusneuvos Ismo Tuominen, p. 09 160 73787,etunimi.sukunimi@stm.fi

Lähde

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

"Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2010 alkupuolella." Hmmm.

Joo hyvä olisi, mbdp vai mikä se oli suosio ehti loppua, ennen kuin se saatiin kielletyksi.

Link to comment
Share on other sites

Lääkelain mukaan luvattoman lääkeaineen käyttö ja hallussapito eikuitenkaan ole rangaistavaa.

En tiennyt tuota.

Tuohon itse uutiseen; narkkarit eivät taida olla niin lainkuuliaista porukkaa että tuolla se toiminta vähenisi. Varsinkin kun huumausaineen käyttörikoksesta ei oikein taida sakkoa kummempaa ansaita. Myyjiäkään ei varmaan kiinnosta, hyvä bisnes kuitenkin kyseessä.

Link to comment
Share on other sites

Tais olla se MDPV, on sitä vieläkin jonkun verran liikkeellä ainakin meillä päin, mutta vanhat amfetamiini ja koka vetää edelleen vertansa.. Jos olen oikein ymmärtänyt.

Eikä ainakaan ne mitä meillä on nuo narkkarit olleet ole välittäneet tuon taivaallista muusta kuin siitä että aine toimii. Näitä Daisy:jäkin kun vastaan on tullut alueella useampia.

Kuka tietää kauanko sen aineen luokittelun muuttaminen tällä hetkellä kestää ja mihin tällä meinataan päästä, siis kuinka lyhyeeseen aikaan?

"Ei kuullosta kovin järkevältä", sanoi Kani. "Ei", sanoi Puh nöyrästi. "Ei kuulostakkaan nyt kun sen sanoo. Sitä ennen se kuullosti aivan järkevältä."

"On mahdotonta olla masentunut jos sinulla on ilmapallo."

-Nalle Puh

Link to comment
Share on other sites

Lakiin voisi myös kirjoittaa kovemmat rangaistukset ja paremmat tutkinta- ja pakkotoimimahdollisuudet silloin, kun kemikaalia, lääkettä tai lääkkeenomaista tuotetta tahi huumaavaa tai päihdyttävää valmistetta myydään väärinkäyttötarkoituksissa.

Design -huumeiden kohdallahan kisa on armottomasti tuomittu hävittäväksi, sillä ajan myötä uusia design -huumeita tulee markkinoille uusia nopeammin kuin vanhoja ehditään julistaa huumausaineiksi saati saada kunnolla tutkinnan alle. Design -tuotteiden määrä kun kasvaa jatkuvasti.

Eipä muuten, mutta sitten kun tulee markkinoille MDPV:tä ja Daisyakin pahempi aine, joka aiheuttaa esim. pysyviä, ehkä hitaasti esiin tulevia hermostovaurioita yksittäistenkin käyttökertojen jälkeen ainakin osalla käyttäjistä, niin siinähän sitten taas ihmetellään, paljonko ihmisiä on vammautunut ja mietitään, menevätkö oikeudessa läpi vammantuottamuksena vai eivät. Anyway, vahinko on jo ehtinyt tapahtua. Design -puolellahan kokeillaan ja tuotetaan mitä erilaisimpia valmisteita epäpuhtauksineen ja eiköhän niiden toksikologinen testaus tapahdu sitten bileissä, kaduilla tai huoltsikoiden vessoissa, missä niitä nyt sitten mitäkin ainetta käytetään.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...