OldOne Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Urbaani legendahan on, että vain terveydenhoitaja saisi rokottaa. Kun nyt on taas asia tapetilla, katkotaans huhuilta siivet. Toisaalta lainattua: KTL:n/THL:n Rokottajan käsikirjassa määritellään rokottaja seuraavasti: http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/oppaat_ja_kirjat/rokottajan_kasikirja 'Rokotteen pistoksena saa antaa vain lääkäri ja lääkehoitoon ja rokotuksiin liittyvän asianmukaisen koulutuksen saanut terveydenhuollon ammattihenkilö (esim. terveydenhoitaja, kätilö tai sairaanhoitaja) lääkärin valvonnassa. Tartuntatautiasetuksen (30.12.2008/1107 § 9) määrittelemä lääkärin valvonta ei tarkoita konkreettista läsnäoloa rokotushetkellä, mutta lääkäri on vastuussa siitä, että rokottaja on saanut asianmukaisen koulutuksen rokottamiseen, että hänen ammattitaitonsa on ajan tasalla ja että käytettävissä on asianmukainen välineistö paitsi rokottamiseen myös rokotuskomplikaatioiden kuten anafylaktisen reaktion hoitamiseen. Rokottajalla tulee olla perustiedot rokotuksilla ehkäistävistä taudeista, niiden aiheuttamasta tautitaakasta sekä rokotuksilla estettävien tautien esiintyvyydestä. Rokotteen annostelun ja antotapojen lisäksi rokottajan tulee olla perehtynyt rokotekohtaisiin käyttö- ja vasta-aiheisiin sekä mahdollisiin haittoihin. Tarvittaessa rokottajan on osattava antaa hoito-ohjeita. Hänen tulee tuntea keskeisimmät rokoteturvallisuusasiat ja hänen täytyy tietää kuinka toimitaan mahdollisen haitan jälkeen.' Näin ollen rokottamista ei ole säädetty vain terveydenhoitajan tehtäväksi, vaan myös muut terveydenhuollon ammattihenkilöt voivat rokotteita antaa. Terveydenhoitajalla voi olla jo koulutuksen aikana suoritetut riittävät opinnot rokottamiseen liittyen. Sairaanhoitajilla ja kätilöillä vaaditaan usein lisäkoulutusta, jotta he voivat rokottaa. Työnantajalla on vastuu arvioida, onko terveydenhuollon ammattihenkilön rokotusosaaminen riittävää.
-VF- Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 KTL:n/THL:n Rokottajan käsikirjassa määritellään rokottaja seuraavasti: http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/oppaat_ja_kirjat/rokottajan_kasikirja Sairaanhoitajilla ja kätilöillä vaaditaan usein lisäkoulutusta, jotta he voivat rokottaa. Silloin kun itse kävin sairaanhoitajakoulun, niin meillä oli kahden opintoviikon mittainen kurssi aikuisten rokottamisesta. Muutaman kerran olen itsekseni miettinyt, että miten rokottamista pidetään jotenkin erityisen vaativana ja haastavana asiana samalla kun olen lotrannut ihan oikeasti vaarallisten lääkkeiden kanssa ilman erityiskoulutuksia. 8) Failure is always an option
Telaketju Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 työterveyshuolto (mehiläinen) lähetti sillon kun spärrällä olin duunissa laatikon flunssarokotteita ja sit pisteltiin toisillemme. "to ride,shoot straight and speak the truth"
hanneli Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 Mä saan rokottaa kausilentsupiikit nyt kun niiden aika on. Kävin oman kunnan terkkarin "rokotusohjauksessa" ja sen jälkeen näyttö ja ylilääkäri allekirjoitti lisäyksen voimassa olevaan lääkelupaani. Kotisairaanhoidossa siis tällä hetkellä työssä.
Kerde Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 Tetanuksia meillä rokottaa lähihoitajatkin, lääkeluvat toki pitää olla, mut ei kyllä mitään erillisiä rokotuslupia tms... Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.
Maaria Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 Mielessä pari kysymystä rokotuksista, enkä oikein tiennyt että mihin laittaisi niin josko tähän sitten. Tetanus boosterista kyse, noita meillä päivystyspolilla tuikitaan menemään aika rutiinilla kun likaisia haavoja on paljon. Mutta mieltä on askarruttanut monesti, että kun ei kukaan mitään varsinaista koulutusta ole rokottamisesta antanut, niin miten tarkkaan tunnette / kyselette esim. vasta-aiheet ja kuinka herkästi tuon tehosteen tarjoatte jollei potilas ole ihan varma siitä, koska on rokotteensa viimeksi saanut? Rokotatteko raskaanaolevia boosterilla? Entäpä kuinka pian tapaturmasta tuo rokote pitää antaa, jos sillä haluaa suojan ko. tapausta varten? Päivystyspolillahan se usein annetaan samalla reissulla, mutta entäs sitten esim. ne jotka eivät tiedä onko voimassa vai ei, onko järkeä neuvoa esim. seuraavana päivänä selvittämään asiaa tk:sta/työterveydestä tai muualta, ja sitten hakea sieltä jos käy ilmi että tehoste on tarpeen, vai onko se sitten jo myöhäistä? Periaatehan on, että likaisissa haavoissa yli 5v sitten edellisen rokotteensa saaneet rokotetaan, ja puhtaissa haavoissa yli 10v. Mutta sitten on nämä, jotka kertovat esim. vuosi sitten saaneensa jotain rokotteita, ei vaan hajuakaan että mitä. Itse kysyn rutiinisti edellistä tetanusrokotetta eli koska saatu, ja jos tarpeen rokottaa, niin allergiat ja mahdolliset aikaisemmat rokotusreaktiot. Mutta esim. kännipäiltä näihinkin kysymyksiin voi saada lähes mitä tahansa vastaukseksi. Kuis muualla?
Papuska Posted December 23, 2010 Posted December 23, 2010 Meille opetettiin koulussa, että boosteri annetaan, jos edellisen rokotteen ajankohdasta ei ole varmuutta. Raskaana ollessa turhia rokotteita kehotetaan välttämään, mutta yleensä tuo tetanus ei ole turha, jos altistus on tapahtunut. Rokottajan käsikirja on hyvä lukaista ja pitää saatavilla, jos rokotteiden kanssa on tekemisissä. Muoks. Rokottajan käsikirja sanoo raskaana olevista näin: Länsimaisissa olosuhteissa raskaana olevien rokottaminen on perusteltua silloin, kun sairaudelle altistumisen riski on suuri, kun mahdollinen infektoituminen olisi äidille tai sikiölle erityisen haitallista ja kun rokotteesta todennäköisesti ei aiheudu haittaa. Rokotusten antoa tulisi välttää erityisesti raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Influenssarokotuksen voi kuitenkin antaa missä tahansa raskauden vaiheessa riskiryhmiin kuuluvalle. Odottava äiti tarvitsee myös jäykkäkouristus- ja kurkkumätäsuojauksen tavalliseen tapaan.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.