Jump to content
MAINOS

iGel


Maailman vahvin tyttö

Recommended Posts

Tämä uusi ihana iGel... Mitä mieltä? Tuntuvat jopa täällä kehitysmaanosassa nykyään kovasti suosivan sitä intubaation sijaan. Ei siinä mitään, asettaminen on helpompaa, kynnys laittamiseen sitä kautta ehkä matalampi ja ei voi mennä väärään rööriin. Että sikäli ymmärrän.

MUTTA: jos potilaan kurkussa on vähänkin jotain ryyniä, limaa tai muuta moskaa, iGel on mielestäni todella huono vaihtoehto. Se ei asetu tiiviisti, minkä jälkeen siitä ei ole mitään hyötyä. Ilma menee mahaan ja moska henkeen. Ja vaikka sitä moskaa ei asettamisvaiheessa olisikaan, niin siinä vaiheessa kun potilas ensimmäisen kerran rykäisee makkarasoppaa hissillä ylempiin kerroksiin, iGel muuttuu taas turhaksi ja turhauttavaksi. Ihan sama mistä imet, ylhäältä, alhaalta tai sivulta, niin tiiviiksi sitä ei enää saa.

Varmaan tosi toimivaksi testattu leikkurissa, kun potilas on ollut ravinnotta ja hyvin esilääkitty. Mutta haetaanpa rantojen Reiska ja annetaan opioidi + bentso ja ruvetaan sorkkimaan...

Vai mitä kokemuksia on teillä?

Anteeksi avautumiseni mutta jotenkin taas tänään niin turhauttaa... >:D

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Igel ei sovellu tilanteisiin, jossa potilasta pitää liikutella paikasta toiseen pakettiautolla. =)

Jännittää, sanoi mummo kun kahvimerkkiä vaihtoi...

Link to comment
Share on other sites

Kuulemani mukaan suhteellisen mairittelevia on olleet kenttäkäyttökokemuksetkin tuolta isolta kylältä. Itse en ole vielä käytännössä päässyt kokeilemaan, mutta ajattelin kyllä kopasta kun mahdollisuus siihen tulee. Pakkohan se on kun niin hehkutetaan.

Optimisti näkee rinkilän. Pessimisti vain reiän.

Link to comment
Share on other sites

Omat käyttökokemukset ovat pelkästään leikkaussalista. Niissä olosuhteissa verrattuna perinteiseen larynxmaskiin aivan ehdoton. Siellä kehitysmaassakin vaikuttanut anelääkäri kyllä kehui iGeliä myös kenttäoloissa. Eikös noita samoja ongelma mitä MVT kuvaa synny myös normiLMAlla. Meillä päin tosin nuita ei taida päästä edes kokeilemaan, koska vaihtoehtoisten ilmateiden ollessa kyseessä meillä on se todellinen kehitysmaa-ambulanssi.

Facts are meaningless. You could use facts to prove anything that's even remotely true! - Homer Simpson

Link to comment
Share on other sites

Samaa mietin kun ikare olikin iCare :D

Veripalvelu kaipaa kipeästi hengenpelastajia!

Link to comment
Share on other sites

Jossain vaiheessa tuota käytettiin leikkurissa enemmänkin lyhyisiin anestesioihin, mutta käyttö vähentynyt aika paljon, kun ei vaan sovi kaikkien nielulle. Falskaa joillakin reippaastikin.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

Mahdollisten vierasesineiden varalta pitäisi kurkata laryngoskoopilla hengitystiet. Näin siis ainakin kenttäolosuhteissa. Samalla vaivalla voisi oikeastaan jo torpata perinteisen intubaatioputken, jos osaa.

Vähemmän kokeneille tällainen simppeli vempele on oiva apuväline silloin kun ei ole yllätyksiä nurkan takana. Tärkeää on, että ilmatie varmistuu nopsaan, ja tällähän se käy.

Link to comment
Share on other sites

Mulla myös kokemukset vain leikkurista, mutta siellä on kyllä kätevä. LMA:ta meillä ei käytetä enää ollenkaan, tosin i-Geliäkin vähemmän. Mutta jos vaikea intubaatio tulee yllätyksenä nukuttamisen ja relaksoinnin jälkeen, niin i-Gel on pelastanut tilanteen ja antanut aikaa pari kertaa. Vain kerran on ollut vaikeuksia saada i-Gel tiiviiksi ja silloin kyseessä oli erittäin isokokoinen potilas. Suurin koko piti laittaa yli ohjeviivan ihan tuppeen asti. Sen jälkeen oli tiivis. Ensin sitä ei tietenkään uskallettu niin syvälle laittaa ja siksi falskasi. Mutta kuten yllä todettiin, niin meillähän potilaat on usein miten valmisteltuja, joten kenttäkokemuksia ei ole. Mutta meillä ei esimerkiksi oteta enää lanssikuljettajia harjoittelemaan intubointia ollenkaan.

Lis. Kiinnittäähän sen voi hyvin tukevasti, kuten intubaatioputkenkin, joten en ymmärrä, miksi ei pysyisi vauhdissa mukana.

Link to comment
Share on other sites

Leikkurissa muutamat laittamani toimivat ongelmitta. Mutta heti eka kentällä päästi laatat joka väliin. Laattaa tuli joka reiästä ja vaikka kuinka imit.

"Hurmuri on aina imagonsa vanki, ei en oo, vaikka väitetäänkin en ole pelkkä kanki.." (Herra Ylppö&Ihmiset "Sata vuotta").

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

50-90kg laittanut nyt muutaman kerran elvytystilanteessa. Aika ehdoton vempele, ainakin näin kokemattomalle. Toinen jäi siihen "hammasviivaan", toinen vähän syvemmälle. Tiiveydessä ei ongelmaa ainakaan ko. asiakkailla. Kummallakin kerralla tohtori matkassa ja ovat olleet tyytyväisiä tähän ilmatievaihtoehtoon. Kumpikin kerta päätynyt kuljetukseen, 30min+. En tiedä onko jatkot ollut kasvihuoneella vai marketin kassalla...

- K9 supersport -

Link to comment
Share on other sites

Meillä on silleen leikkurissamme ihan tässä vuoden sisällä tapahtunut lähes täydellinen siirtyminen Ambun käyristä ja suorista LM:sta tuohon iGeliin. Hinta on about sama, mutta etuja ainakin se, että kuffin kanssa kikkailu jää pois, geelihän valmistajan mukaan "istuu" paikalleen, ja että kiinnitystä ei edes välttämättä tarvitse. Kylkiasennossa tuntuu toimivan paremmin kuin kuffillinen LM, joskin joskus taas kuffin säätöä kaipaa kun LM ei istu millään. Ambun LMA:ta taas kylkiasennossa tuntuu olevan supervaikea saada tiiviiksi, tai sitten en vaan osaa.

Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Meillä IGel tuli ensivasteen käyttöön ja koulutettiin myös ensivasteessa toimiville sopimuspalokunnille. Korvasi LT:n.

Ei tässä kädestä suuhun elämisessä haittaa muu kuin tuo käden pienuus ja suun suuruus. Mutta kutsumusta löytyy!

Link to comment
Share on other sites

Ei tainnut olla vielä ketjussa mainintaa, että iGelin falskatessa sen läpi voi työntää intubaatioputken. Menee "käytännössä aina" oikeaan paikkaan, kehui ensihoidon opettaja.

 

Olisikohan se ollu seiskan putki kun siitä mahtui läpi. Ainakin neloskoon iGelistä, en osaa sanoa onko noissa kaikissa erikokoinen luumeni.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...