Jump to content
MAINOS

Rikosrekisteriote neuvolatyössä?


Sistah

Recommended Posts

Olen menossa töihin eräänlaiseen neuvolatyöhön, ja tilailin työnantajan pyynnöstä rikosrekisteriotetta lasten kanssa työskenteleviä koskevan lain mukaisesti. Rekisterikeskuksesta tulikin kirje, että pääsääntöisesti vastaanotolla tapahtuva terveysneuvontaluonteinen työ, esimerkkinä lastenneuvolat, ei ole lain tarkoittamaa työtä, enkä siis tarvitse rikosrekisteriotetta, ja voin esittää ko. kirjeen työnantajalle.

No, esitin, mutta ei ollut työnantaja näin vähällä valmis muuttamaan käytäntöjään vaan soitti sinne oikeusrekisterikeskukseen ja lupasivat sitten lähettää mulle otteeni.

Mutta jäi mietityttämään. Ovatko muut neuvolatyötä tekevät kuulleet tällaisesta täsmennyksestä ko. lakiin? Tarvitseeko vai eikö tarvitse esittää rekisteriotetta?

Vanha koira. Uusia temppuja.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Melkoisen uskomatonta!! Kuitenkin kyse vastuullisesta työstä. Mikähän logiikka tämänkin käytännön takana on?? :huh: Hyvä, että on ollut työnantaja hereillä!

Link to comment
Share on other sites

Toisaalta neuvolatyössä ollaan aika harvoin lasten kanssa yksin (käytännössä otan itse 4 v ylöspäin tekemään tehtävät, eli n. 20 min). Perustuiskohan se sitten siihen. Vaikka kaipa sitä joku pervo saisi tuossakin ajassa jotain aikaiseksi.

Siis tarkoitan sitä, että esim. joku ip-kerhonohjaaja on lasten kanssa puoli päivää yksin...

Link to comment
Share on other sites

Niin, neuvolatyössä ei yleensä olla lapsen kanssa yksin, eikä lapsen ja hoitajan välille muutenkaan pääse syntymään mitään pitkäaikaista, luottamuksellista suhdetta jota voisi käyttää väärin, toisin kuin erilaisissa ohjaajan tai asuntolan tai pitkäaikaishoidon töissä tai esim psyk. sairaanhoidossa. Minun mielestäni on ihan järkevä linjaus, ettei otetta tuohon minunkaan tulevaan työhöni tarvittaisi, ja jäikin vaikutelma, että eivät vain olleet halukkaita muuttamaan pysyväisohjettaan ja käytäntöään paikassa, jossa vaihtuvuus on vähäistä. Ja ehkä se työ tuntuu "tärkeämmältä" kun ihan pitää rikosrekisteriotteet työntekijöiltä kysellä ;-)

Vanha koira. Uusia temppuja.

Link to comment
Share on other sites

Perusteenahan rikosrekisterin tarkistamiselle on se, että olisi työssään lasten kanssa yksin pidemmän aikaa. Vastaanotto-/neuvolatyö ei ole sellaista. Myöskään esim linja-autonkuljettajilta (koulukyydit) jne ei vaadita sitä kys. syyn takia.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Multa ei ole pyydetty rikosrekisteriotetta lastenneuvolatyötä varten. Ja vaikka työhön kuului kouluterveydenhuoltoa, niin siltikään ei pyydetty vaikka koululaiset tulevat yleensä vastaanotolle ilman vanhempiaan.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Siis suomessa on laki asian suhteen,että rikosrekisteriotteen pyytäminen on pakollista henkilöltä,joka aloittaa työskentelemisen lasten ja nuorten seurassa. Esim.päiväkodin keittiöhenkilökuntakin esittää otteen palkkautuessaan ennen työsopimuksen solmimista.

Ammattiautoilijoilta varmasti kysytään moisia tarpeen vaatiessa, ja huumeseulan vapaaehtoinen anto on joienkin työpaikkojen pääehtoja,ihan kuukausittain.Viisas vinkki:älä ohjaudu työhön,jossa sinulta voidaan seuloa jotain,jota et toivoisi seulottavan.

Marianne T.

Link to comment
Share on other sites

Jos huumeseula on vapaaehtoinen, niin eipä sitä ole pakko antaa näytettä. Toki paine ennen työsopimuksen kirjoittamista ja vielä koeajallakin saattaa olla suuri, mutta kun 4 kk on täynnä niin vaikeaahan työnantajan on erottaa siksi, ettei osallistu seulontaan.

Helpointahan tietysti on, ettei käytä ilman reseptiä mitään sellaisia aineita joita seulotaan.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Onko muuten neuvola- ja lastenosastoharjoittelussa olevilta tai sinne meneviltä jo kysytty tuota otetta?

http://www.oikeus.fi/oikeusrekisterikeskus/18232.htm

OIKEUSMINISTERIÖ TIEDOTTAA 21.12.2011:

Rikostaustaote muuttuu maksulliseksi vuoden 2012 alusta

Lasten kanssa työskenteleviltä vaadittava ja Oikeusrekisterikeskukselta saatava rikostaustaote muuttuu maksulliseksi. Otteesta peritään ensi vuodesta alkaen valtion maksuperustelain mukainen eli otteen antamisesta aiheutuviin todellisiin kustannuksiin perustuva maksu. Maksu on 13,40 euroa.

Vuoden 2012 alusta rikostaustaote vaaditaan myös opiskelijalta lasten kanssa tapahtuvaa työssäoppimista tai harjoittelua varten, jolloin ote on maksuton.

Yksityisen henkilön muuhun tarkoitukseen, kuten esimerkiksi ulkomaista työ- tai oleskelulupaa varten, tilaama rikosrekisteriote on jo nykyisin maksullinen.

Lisätietoja:

Oikeusrekisterikeskuksen asiakaspalvelu, puh. 029 56 65662

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sijaisuuksia varten tuota ei ole pakollisesti tarvinnut toimittaa, mutta nykyään aika monessa vakituisessa neuvola/kouluterkka viran hakuteksteissä on lukenut että rikosrekisteriote tulee toimittaa. Kyllähän esim. 4-6 vuotiaiden tarkastuksissa ollaan siellä huoneessa kaksistaan lapsen kanssa (ei tietenkään kaikissa neuvoloissa, mutta joissakin jos LENE ohjeita noudatetaan pilkulleen) jonkun aikaa.

Meconium happens.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...