Jump to content
MAINOS

STM: Kausi-influenssarokotusten kohderyhmä laajenee


Reportteri

Recommended Posts

Infektiopotilaiden tai infektioalttiiden potilaiden välittömäänhoitoon osallistuva sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekäraskaana olevat naiset saavat tänä syksynäkausi-influenssarokotteen. Rokote kuuluu kansalliseenrokotusohjelmaan, ja sen ottaminen on kohderyhmiin kuuluvillehenkilöille vapaaehtoista ja maksutonta. Sosiaali- jaterveysministeriö antoi torstaina 9. syyskuuta asiaa koskevanasetuksen. Asetus tulee voimaan 1. lokakuuta 2010.

Infektiopotilaita hoitavan henkilökunnan rokottaminen on tärkeääheidän itsensä suojaamiseksi. Henkilökunnan rokottamisen tarkoituson myös suojata niitä potilaita ja pitkäaikaishoidon asiakkaita,joita he hoitavat. Henkilöstön rokottaminen vähentää merkittävästipotilaiden tartuntoja, jolloin myös epidemiat sairaaloissa jamuissa hoitolaitoksissa vähenevät. Sosiaali- ja terveydenhuollonhenkilöstön rokottaminen suojaa potilaita influenssalta etenkinikääntyneiden vuode- ja vanhainkotiosastoilla sekävastustuskyvyltään heikentyneiden potilaiden hoidossa.

Raskaana olevien riski sairastua vakavaan influenssaan on muitasamanikäisiä korkeampi. Loppuraskaudessa annettu rokote suojaajonkin verran myös syntyvää lasta ensimmäisten kuuden kuukaudenaikana.

Muiden ryhmien kausi-influenssarokotussäännökset pysyvät ennallaan

Edelleen rokotusta tarjotaan maksutta 6-35 kuukauden ikäisillepikkulapsille, 65 vuotta täyttäneille ikäihmisille sekäperussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville henkilöille.Riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, jotka sairastavat säännöllistälääkitystä vaativaa sydän- tai keuhkosairautta, kroonistaaineenvaihduntasairautta (esim. diabetes), kroonista maksasairauttatai munuaisten vajaatoimintaa,  vastustuskykyä heikentävääsairautta, kroonista neurologista sairautta tai hermolihastautia.Suomessa kausi-influenssarokotteen kattavuus on ollut matalampikuin OECD-maissa keskimäärin. Riskiryhmiin kuulumattomatsuomalaiset voivat ottaa kausi-influenssarokotteen, jos maksavatsen itse.

Rokote antaa suojaa myös sikainfluenssaa vastaan

Kausi-influenssarokote antaa tänä vuonna suojaa myössikainfluenssaa vastaan. Rokote on erityyppinen kuinPandemrix-rokote, jonka mahdollista yhteyttä lasten lisääntyneisiinnarkolepsiatapauksiin tutkitaan parhaillaan.Kausi-influenssarokotteeseen valitaan joka vuosi ne viruskannat,joiden arvioidaan aiheuttavan suurimman osan sairastumisista. Tänäsyksynä rokote sisältää tapettuja, pilkottuja viruksia taipuhdistettuja viruksen osia kahdesta Influenssa A -kannasta (H1N1ja H3N2) sekä yhdestä Influenssa B -kannasta. Rokote ei sisällätehosteaineita eikä säilytysaineita. Koska rokotteessa ei oleeläviä viruksia, se ei voi aiheuttaa influenssaa eikä flunssaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antaa myöhemmin kunnilletarkemmat ohjeet riskiryhmistä ja rokottamisesta.

Puutiaisaivotulehdusrokotukset jatkuvat Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalla puutiaisaivotulehdusriski on selvästi muuta maatakorkeampi. Vuonna 2006 kansalliseen rokotusohjelmaan lisättiinpuutiaisaivotulehdusrokotukset ahvenanmaalaisille. Tautitapauksiaon esiintynyt tänä aikana selvästi vähemmän, joten rokotuksiajatketaan Ahvenanmaalla edelleen seuraavan viiden vuoden ajan.

Lisätietoja

hallitussihteeri Liisa Katajamäki, STM, p. 09 160 73854,etunimi.sukunimi@stm.fi (juridiset kysymykset)

lääkintöneuvos Merja Saarinen, STM, p. 09 160 74030,etunimi.sukunimi@stm.fi (lääketieteelliset kysymykset)

erikoistutkija Tuija Leino, THL, p. 020 610 8787,etunimi.sukunimi@thl.fi

Lähde

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Koska rokotteessa ei ole eläviä viruksia, se ei voi aiheuttaa influenssaa eikä flunssaa.

Tämä taas muistutuksena kaikille "Otin rokotteen ja koskaan en o sairastanu niin paljon" -ihmisille :D

Link to comment
Share on other sites

Koska rokotteessa ei ole eläviä viruksia, se ei voi aiheuttaa influenssaa eikä flunssaa.

Tämä taas muistutuksena kaikille "Otin rokotteen ja koskaan en o sairastanu niin paljon" -ihmisille :D

ei urpot ikinä lopu.

"to ride,shoot straight and speak the truth"

Link to comment
Share on other sites

Ja taas sitten roskalehdissä ihmiset kertoo, että rokotteen takia tuli aivokasvain/autismi/adhd/diabetes/jalkasilsa jne.

Viimeksi otin sian ja kausirokotteen ja ei muuten ole ollut flussaa koko vuonna.

Tosin elimistön endokrinologinen puoli ja punasolutuotanto oli aivan sekaisin keväästä...

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...