Jump to content
MAINOS

Sairaanhoitajien reseptikoulutus alkaa


Reportteri

Recommended Posts

Sairaanhoitajien reseptinkirjoituksen mahdollistava koulutus käynnistyy ensi vuoden alussa. Koulutus kestää vuoden. Sitä koordinoi Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Koulutukseen valittavilla pitää olla sairaanhoitajan koulutus ja viiden viime vuoden ajalta vähintään kolmen vuoden työkokemus tehtävästä, johon lääkkeenmääräämisoikeus tulee. Hoitajat voivat määrätä vain tiettyjä lääkkeitä. Koulutus tähtää terveyskeskusten tehokkaampaan käyttöön. Hoitajat pääsevät hyödyntämään omaa erikoisosaamistaan, ja lääkärit voivat keskittyä lääketieteellisesti vaativampiin tehtäviin. http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/article490217.ece?s=r&wtm=mediuutiset/-20082010

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Nuoret tohtuurit kritisoi http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/article353318.ece

Nuorten lääkärien mielestä hoitajaresepti vaarantaa potilasturvallisuuden.

No toista nähneenä, nuoret tohtuurit vaarantavat ajoittan potilasturvallisuuden, onneksi on olemassa hoitajat! ;)

Palatakseni asiaan, en himoitse moista oikeutta lainkaan, pyrin välttämään lisävastuuta samalla palkalla! ;D

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mitenkään lääkärikuntaa kritisoimatta tosiasia kuitenkin on, että nykyään varsinkin vastavalmistuneet, ja osa kokemustakin keränneistä lääkäreistä voivat tehdä hyvinkin moninaisia toimenpiteitä ilman, että ovat välttämättä ikinä edes nähneet kyseistä suoritusta riittävistä toistomääristä puhumattakaan. Tästä tosiasiasta kukaan ei tunnu välittävän hölkäsen pöläystä, mutta reseptiasia kyllä jaksaa kuumentaa, vaikka puhutaan rajoitetusta oikeudesta, jota käyttää rajattu, kokenut ja erikseen koulutettu hoitajaryhmä.

Itse lähinnä toivon, että ne, jotka tämän lisäoikeuden itselleen opettelevat saavat myös tästä lisävastuusta lisää liksaa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Nuorten lääkärien mielestä hoitajaresepti vaarantaa potilasturvallisuuden.

Kova on pelko että muutama euro siirtyisi palkkioina hoitajille. No kateushan se on ollut aina tässä maassa se suurin ja aikaansaavin voima...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Nuoret tohtuurit kritisoi http://www.mediuutis...ticle353318.ece

Nuorten lääkärien mielestä hoitajaresepti vaarantaa potilasturvallisuuden.

Näkee sitten käytännössä, miten toimii - ja voipi tulla vastaan sellainenkin ajattelutapa, että millä lisäkoulutuksella hoitajat pystyisivät suorittamaan enemmän sellaisia töitä, jotka kuormittavat lääkäreitä, mutta jotka eivät välttämättä lääkärintutkintoa itsessään vaadi. Samalla tietysti pitäisi se palkkauskuvio saada myös lisävastuista kuntoon.

Olikohan tuosta jo koulutusohjelman sisältöä jossain näkyvissä? Näkisi vähän, mitä koulutetaan. Hieman kyllä ihmettelen, ettei nykyiseen hoitajatutkintoon saada mitenkään lisää tautioppia, patofysiologiaa, ongelmanratkaisutaitoja, työdiagnostiikkaa, farmakologiaa, reseptioppia, vaan epäitsenäiseen ja välillä valitettavasti puutteelliseen tietotaitotasoon tähdätään. Nimellisestihän saattaa kyllä olla jossain 1 opintopisteen kurssissa hieno 600-sivuinen ja yliopistotasollekin sopiva kirja mainittu kirjallisuudeksi, mutta todellisuudessahan siinä ajassa ei kukaan ehdi sitä lukemaan, sitä ei vaadita, ja parhaan arvosanan saa, kun lukee lähinnä luentomuistiinpanot, jossa asioissa liikutaan erittäin alkeellisella tasolla. Siinä mielessä kyllä nuorten lääkärien väitteet mm. interaktioiden ja erotusdiagnostiikan riskeistä allekirjoitan aika lailla täysin.

Hoitajakoulutushan on kokenut muutoksen biologisista tieteistä sosiaalisiin tieteisiin, ja välillä tuntuvat perusluonnontieteelliset asiat olevan erittäin vieraita ja jopa vaikeita asioita osalle opettajia, eikä kvalitatiivisessa tieteessä korkealaatuinen hoitotieteen maisterin koulutuskaan valitettavasti tuolta sektorilta anna lisätietoa? Asenne on vähän "ette saa, lääkäri tekee, teidän ei täydy tietää - ja opettaja itse ei tiedä". Oma mielipide kun on, että laadukkaammalla koulutuksella osa käsikauppatropeista voitaisiin heittää ilman työkokemusvaatimusta (toisenlaisella harjoitteluvaatimuksella) hoitajareseptin alle, tietyt avustavat ja nykyisin lääkäreille kuuluvat jutut voisi siirtää peruskoulutukseen tai ehkäpä peruskoulutukseen suoraan voisi liittää 0,5 - 1 vuoden erikoistumiskoulutuksen, jossa nuo saisi sitten samaan putkeen. Tuntuu vähän sille, että epäluottamuksen ja ongelmatiikan pohjana on peruskoulutuksen tietyt rakenteelliset syyt.

Tietysti alussa voi olla järkevää kokeilla, onko erillinen, työkokemusta vaativa 45 opintopisteen koulutus oikea väylä, jotta ihmisellä on kyky omaksua asia ja liittää koulutus jo todellisuudessa havaittuihin potilaisiin tai ongelmiin. Ja 100 koulutettavaa vuodessa sitten ajan mittaan riittänee keihäänkärkityöpisteisiin, eli vaikkapa terveysasemalla tai päivystyksissä olisi vain yksi tai yksittäisiä ihmisiä, joilla olisi sitten oikeus kirjuutella ja uusia reseptejä? Edelleenhän organisaatiolle jäänee oikeus päättää rooleista ja työtehtävistään yksikössään, eli hoitajan tehtävään voi kuulua reseptin kirjoitus tai sitten se ei kuulu. Jos kuuluu, niin organisaatio todennäköisesti myös ensihoidon tapaan voi kirjoitella hoitovelvoitteita ja protokollia, joissa hoitaja voi itsenäisesti tai konsultoiden tehdä toimia, ja kyllähän näissä protokollissa on velvoitteet tehdä asianomainen työdiagnostiikka, perusmittauksia tai analyysejä, ja kriittisimmän erotusdiagnostiikan tulisi olla selvää.

Rakenteellinen osaratkaisu, mikä ehkä joskus täytyy tehdä, on sitten sairaanhoitajakoulutuksen benchmarkkaus lääkärin, terveydenhoitajan, ensihoitajan ja farmaseutin koulutukseen. Mitä sisältöä, millä tasolla muualla vaaditaan ja mitä oikeuksia se antaa itsenäiseen tai konsultoinnin pohjalta tehtävään työhön? 3 vuoden koulutuksella perusfarmasisti joutuu kuitenkin tekemään työdiagnostiikkaa ja erotusdiagnostiikkaa kaupatessaan käsikauppalääkkeitä, tuntemaan keskeiset interaktiot, farmakodynamiikka pitää erityisesti hallita, ja kaikenlaista ongelmaa farmakokineettisistä ongelmista interaktioihin sun muuhun tulee jatkuvasti esiin. Tosin sitten farmasian alallakin on erityisiä interaktio- ja polyfarmasiatäydennyskoulutuksia. Tällaisessa ongelmanratkaisuosaamisessa on vain se ongelma, että ammattitaitoa se lisää, mutta käytännössä siitä ei voi tuotteistaa palvelua, yhteiskunta tai asiakas ei maksa mitään erityisestä geriatrisen farmasian tai polyfarmaseuttisten ongelmien ratkaisusta, ja kuitenkin lääkityksestä päätöksen tekee vain lääkäri. Joten, joko samasta apteekista lääkettä haettaessa kone piippaa interaktiosta, nohevalla farmasistilla kello soi takaraivossa, kun asiakas oireilee lääkkeenvaihdon yhteydessä - tai asiakas menee terveysasemalle tai jättää lääkkeen syömättä, kun se ei toimi. Yhteiskunta vaatii pahimpien riskien tunnistamisen ja karsimisen lainsäädäntöperiaatteilla ja maksaa reseptin toimituksesta 43 sentin palkkion, millä nyt maksaa tarrat purkkiin ja kymmenillä tuhansilla resepteillä sitten vähän tekniikkaa ja ohjelmalisenssiä.

Suomesta valitettavasti puuttuu mm. laaja-alainen sairaalafarmasian koulutus, jossa farmaseutti kasvaisi maailman mittakaavassa sairaalafarmaseutin osaamiseen - eli maailmalla kliinisiä ongelmia ratkotaan tiimeissä, joissa voipi olla lääkäriä, hoitajaa ja farmaseuttia pohtimassa lääkitystä, vaikutuksia, interaktioita ja potilaasta tehtyjä havaintoja keskenään. Kuopioonhan sairaalafarmasian koulutus on alueellistunut, valitettavasti kummoisia resursseja ei ole sielläkään annettu sen pyörittämiseen - eikä yksittäisessä paikassa oleva koulutus toimi, semminkin kun 80 % suomalaisista asuu Etelä- ja Länsi-Suomen lääneissä, mistä tulee satoja kilometrejä matkaa Pohjois-Savoon. Ei ihmisillä ole mahdollisuutta pomppia työn ja perheen keskeltä välillä lyhyitäkään jaksoja toisaalla.

Katsotaan miten hoitajareseptien kanssa käy, pidän kyllä positiivisena, että opintokokonaisuus on yli lukukauden mittainen, ja että siihen sinänsä vaaditaan aiempaa kokemusta aiheeseen liittyvästä työstä ja toivon mukaan paketti on laadukas ja hiottu. Sillä voidaan murtaa ennakkoluuloja, lisätä työn ja osaamisen arvostusta, lisätä palkkausta - ja se antanee myös perspektiiviä alan perus- ja täydennyskoulutuksen sisältöön ja tarpeisiin laajemminkin, kun nykyiset myytit ja uskomukset toivottavasti murtuvat. Toivottavasti erilaisia lisäkoulutuksia tulee lisää, ne voi suorittaa työn ohessa, ne ovat laadukkaita, johtavat lisäpalkkaan - ja reaktio menee niin, että mietitään, mitä lisäkoulutuksista voitaisiin antaa ehkä jo peruskoulutuksessa tai heti sen jälkeen lisäkursseina, jolloin kynnys tehdä pienempiä lisäkoulutuksia madaltuisi. Eikä kävisi niin, että peruskoulutuksessa voisi mennä vielä matalemmalle tasolle perustellen, että "lisäkoulutuksessa sitten saatte enemmän tietoa".

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Katsotaan miten hoitajareseptien kanssa käy, pidän kyllä positiivisena, että opintokokonaisuus on yli lukukauden mittainen, ja että siihen sinänsä vaaditaan aiempaa kokemusta aiheeseen liittyvästä työstä ja toivon mukaan paketti on laadukas ja hiottu.

Uskon että hyvin käy. Hoitajan vastaanottoa on sairaanhoitajat ja terkkarit pitäneet jo vuosia pilotti-terkkareissa ja tutkitusti hoito on olut laadukasta, diagnoosit osuneet lääkäreitä paremmin kohdilleen ja kaikki osapuolet ovat olleet tyytyväisiä. Reseptikoulutus ja sen myötä tulevat luvat muuttaa ainoastaan sen että reseptin alla on hoitajan nimi ja leima, enää ei siis käytetä lääkäreiden valmiiksikirjoittamia reseptejä hoitotilanteessa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Aiheuttaako tämä nyt sellaisen ketjureaktion, että tulevaisuudessa lähihoitajienkin lääkevastuu kasvaa?

Ei varmaankaan suoraan, sillä nythän suunta on ollut enemmänkin se, että lääkevastuista on hoitajatasolla keskitetty sairaanhoitajille, ja aiheeseen liittyvä ohjeistus, vaatimustason nosto ja säädökset tällaista tekevät.

Jos sitten tuleepi resurssipulaa, vastuun siirtäminen jossain määrin alemman tason koulutuksen saaneille (lääkäri - AMK-tutkinto - lh-tutkinto/vast.) on tuntunut onnistuneelta, niin varmasti sitten taas mietitään kuvioita ja edellytyksiä uudelleen.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Aiheuttaako tämä nyt sellaisen ketjureaktion, että tulevaisuudessa lähihoitajienkin lääkevastuu kasvaa?

Ei tällä palkalla. Enkä oikein keksi miten se voisi kasvaa, lähihoitajanhan pitää osata toteuttaa kaikkea muuta lääkehoitoa paitsi i.v. ja sitäkin jossain lähihoitajat vielä tekevät.

Toisaalta jos se i.v.-lääkehoito napattaisiin koulutusohjelmiin mukaan niin saattaisi lähihoitajille aueta uusia työmahdollisuuksia mitä erilaisemmissa paikoissa. Mutta tosiaan, aika kaukaiselta ajatukselta tuo tuntuu..en usko, että on toteutumassa. Melkein mieluummin ihmisiä koulutetaan sh:ksi entistä joustavammin ja palkataan ulkomailta, kuten on jo kumpaakin alettu tekemäänkin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 2 viikkoa myöhemmin...

Muistaakseni täällä Satakunnassakin yhdessä kunnassa oli tuo sama systeemi, joskin labrassa otettiin se "oikea" INR. Lisäksi pistivät Hyalganit polveen. Ainakin polvipiikeistä oli tullut henk.koht. lisä tiliin, kuulemma liian pieni sekin :D

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 1 kuukausi myöhemmin...

No nyt siitä sitten tuli totta. Rontti 300 lääkettä iltalehden mukaan on sairaanhoitajien kirjoitettavissa tuon lisäkoulutuksen käytyään. Tietääkö kukaan mistä löytyis luettelo noista lääkkeistä?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Lainattu: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2010/20100433?search[type]=pika&search[pika]=559%2F1994

23 b § 2mom.

Rajatun lääkkeenmääräämisen edellytyksenä on kirjallinen määräys, jossa todetaan ne lääkkeet, joita sairaanhoitaja saa määrätä, ja mahdolliset lääkkeiden määräämiseen liittyvät rajoitukset. Kirjallisen määräyksen antaa vastaava lääkäri siinä terveyskeskuksessa, johon sairaanhoitaja on palvelussuhteessa. Kun sairaanhoitopiiri hoitaa alueensa terveyskeskuksen päivystyspalvelut, määräyksen antaa sairaanhoitopiirin johtava lääkäri, jos sairaanhoitaja on sairaanhoitopiirin palveluksessa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Hain itse ko. koulutukseen, mutta pääsykoe materiaali on kyllä.. nooh, en tiedä miten ne asiat saa takaraivoonsa päntättyä. Meillä on työnantajan taholta selvät sävelet; he maksaa koulutuksen ja se on työaikaa. Hoitajat alkavat kirjoittaa reseptejä ja ottaa vastuuta vasta, kun paperit on kunnossa palkkauksen ymv osalta. Ja oman esimieheni tuntien, näitä asioita aletaan valmistella ajoitta ja palkkakaan ei tule olimaan se alin mahdollinen vaihtoehto...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...