Jump to content
MAINOS

Sairaalat haluavat hoitaa päivystyksissä vain oikeita akuuttipotilaita


Reportteri

Recommended Posts

Suomessa on yhä vähemmän sairaaloita, joissa on lääkärin päivystysvastaanotto. Päivystyksen keskittäminen esimerkiksi alueen suurimpaan sairaalaan herättää voimakkaita tunteita, koska se tietää sairastuneille nykyistä pitempiä lääkärimatkoja. Ministeriön mukaan keskittämällä on tarkoitus taata laadukkaampi hoito. Alan mukaan nykyinen päivystysjärjestelmä ei kuitenkaan toimi, koska lääkärit tekevät vääriä töitä ja hoitavat vääriä potilaita. Suomessa ei ole tähän mennessä ollut päivystykselle selkeitä pelisääntöjä. Potilaat käyttävät päivystysvastaanottoja armotta hyväkseen kiireettömien vaivojen valitteluun, jos muuten ei julkisen puolen lääkärille pääse. Tulevasta terveydenhuoltolain uudistuksesta odotetaan ratkaisua ongelmaan, sillä se selkeyttää päivystyksen toimenkuvaa. Nyt ensimmäistä kertaa Suomeen saadaan yhteiset kiireellisen hoidon kriteerit

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/08/vaarista_potilaista_halutaan_eroon_sairaaloiden_paivystyksessa_1872166.html

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Kyllähän tuollainen keskittäminen omalta osaltaan laadukasta hoitoa ajaa kun saadaan pienemmälle henkilöstömäärälle isompi määrä suoritteita.

Toisaalta laadukkaan hoidon kriteerinä voitaisiin myös käyttää mittareita jotka puoltavat pieniä, hajautettuja päivystyksiä, kuten sitä että hoitolaitos on lähellä potilasta fyysisesti, hoitohenkilökunta tavannut usein potilaan aiemmin, jonotusajat usein lyhyempiä kuin keskitetyssä ratkaisussa, pienen puljun mahdollisuudet joustaa jne. En ole yllättynyt että laadun mittariksi on valittu jokin, minkä perusteella halvempi on laadukkaampi. Tk-päivystys kun on tk-päivystys, oli se rakennus fyysisesti kuinka iso tahansa.

Potilailla (ja eritoten omaisilla) tuntuu usein olevan vaikeuksia käsittää, että ovet eivät aukene sillä sekunnilla kokovartalo-ct:seen ja kardiologin kahden tunnin henkilökohtaiseen haastatteluun, kun joutuu lähtemään omalta paikkakunnaltaan keskitettyyn tk-päivystykseen. Usein työn puolesta tapaa asiakkaan joka hakeutuu hoitoon nimenomaan silloin kun oma tk sulkee ovensa ja tietää pääsevänsä "isoon sairaalaan". Välillä jo ennen potilaan kohtaamista omainen varmistelee, että kai se päivystys nyt varmasti on sitten keskussairaalassa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Usein työn puolesta tapaa asiakkaan joka hakeutuu hoitoon nimenomaan silloin kun oma tk sulkee ovensa ja tietää pääsevänsä "isoon sairaalaan". Välillä jo ennen potilaan kohtaamista omainen varmistelee, että kai se päivystys nyt varmasti on sitten keskussairaalassa.

Ja jos sopivasti käy, siellä on päivystämässä se sama tk-lääkäri kuin kotikylillä :D

Tässä on yks asia mitä maallikot ei ymmärrä, että päivystyksiä on kahdenlaisia, tk ja esh päivystyksiä. Meidän talossa ne on (kuten monessa paikkaa muuallakin) vieläpä samassa rakennuksessa. Kaikkihan vaan kertoo käyneensä Peijaksen päivystyksessä, olipa hoitopaikka kunnallinen ESH päivystys, tahi yksityisen firman pyörittämä tk-päivystys naapurissa. Sitten se on upeeta kun jompi kumpi ryssii jotain, molemmat saa kuraa niskaansa vaikka kyse on täysin eri palveluntuottajista ja eri puljusta muutenkin. Joskus olen yrittänyt konkretisoida tätä potilaalle niin, että kauppakeskuksessakin on Citymarket ja Prisma. Molemmista saa ruokaa ja muuta tarviketta, mutta silti en voi tehdä reklamaatiota huonosta palvelusta Prismaan jos palvelu on ollut huonoa Cittarissa, vaikka ne onkin samassa rakennuksessa :D

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Usein työn puolesta tapaa asiakkaan joka hakeutuu hoitoon nimenomaan silloin kun oma tk sulkee ovensa ja tietää pääsevänsä "isoon sairaalaan".

Näitäkin on, mutta kyllä suurin osa potilaista haluaa mennä päivystykseen joka on lähellä ja jossa jonotusajat ovat kohtuulliset.

Päivystysten keskittämisten suurin motiivi on ollut rahansäästö. Totta on että mitä kauemmas pävystys on viety ja mitä pidemmät jonot saatu aikaiseksi, niin sitä vähemmän potilaat käyttävät palveluita. Mutta mahtaako tämä kuitenkaan olla loppupelissä taloudellisin ratkaisu, välillä sitä ihmetteleekin että minkähän takia me kuntalaiset maksetaan veroja ja mihin tarkoitukseen olikaan kunnalliset organisaatiot aikanaan perustettu?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Musta yöpäivystysten keskittäminen on siinä mielessä hyvä asia, että jos sinne on vähän matkaa, silloin sinne ei lähdetä näyttämään jokaista finniä jne. Suurin osa vaivoista on kuitenkin sellaisia että ne voi hyvin odottaa aamuun. Lisäksi kimpassa tutkimusmahdollisuudet yms on paremmat. Yhteispäivystykset on usein sairaaloiden kyljessä josta saa rtg ja labrapalveluja 24/7/365. Takahikiän TK:ssa näitä palveluita harvoin yöllä saa.

muoks: tää verorahoille vastinetta on muuten päivystyksen öykkärien ykkösmantra. "Olen veronmaksaja, mulla on oikeus...", noh, aika usein voi vastata että "no eipä ole". Minusta päättäjät on valittu sitä varten että ne rahat käytetään viisaasti. Mun mielestä muiden kuin oikeiden akuuttipotilaiden karsiminen päivystyksistä on nimenomaan sellaista, erittäin fiksua. Päivystys ei ole mikään normivastaanoton ylivuotopaikka jne. Ja sitä finniä ei tarvitse päästä näyttämään klo 4 aamuyöllä vaan se voi odottaa aamuun ;D

muoks2: näistäkin vois kerätä listaa: "Mitä päivystykseen on tultu näyttämään aamuyön tunteina" tms. Sieltä löytyy aika uskomatonta tavaraa, kun veronmaksajat tulevat käyttämään oikeuttaan päivystyspalveluihin. Mä voin aloittaa:

- mä en saa unta

- lapsi ei nuku

- kolme kuukautta on särkeny selkää, nyt en kestä enää (potilas kävelee reippaasti sisään).

- saisko poika täältä ajokorttitodistuksen?

- jne jne jne.

Ei ihme että tähän puututaan lakimuutoksen voimin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Lisäksi kimpassa tutkimusmahdollisuudet yms on paremmat. Yhteispäivystykset on usein sairaaloiden kyljessä josta saa rtg ja labrapalveluja 24/7/365. Takahikiän TK:ssa näitä palveluita harvoin yöllä saa.

Totta tuokin on. Uuden terveydenhuoltolain myötä on tulossa myös uusi käsite "erikoissairaanhoidon perustaso", jota pyritään tarjoamaan perusterveydenhuollon yhteydessä. Ehkä sitten röntgen ja labrat tulevat muodostamaan "perusterveydenhuollon erikoistason" jota tarjotaan esh:n yhteydessä ;D

Mielenkiinnolla kuitenkin odotan miten tuo terveydenhuoltolain uudistus tulee näkymään sairaankuljetuskentällä, nykyään kun ainakin täälläpäin on trendinä että tk ei juuri kyseenalaista sairaankuljetuksen tarvetta missään tapauksessa.

Tulevaisuudessa varmasti äksäämiset lisääntyvät, koska tuntuisi absurdilta, että vastaanottavan hoitolaitoksen sh allekirjoittaa sairaankuljetusajoneuvon olleen välttämätön kyseisen potilaan kohdalla ja seuraavaksi hoitolaitoksen triagessa potilas "äksätään" taksilla kotiin odottamaan aikaa omalääkärille. Kuljetusten vähentyessä palkkakehitys saa varmaankin lisää vastustusta ssk:n puolelta ja toisaalta sairaankuljetuksen suorittavan tason vastuu lisääntyy merkittävästi hutikutien riskin kasvaessa.

Myös kilpailutuksissa valmiuskorvauksien summa tullee nousemaan, nähtäväksi jää kuinka paljon ja mikä vaikutus sillä on. Tästä saattaa tulla varsinainen perhosefekti akuuttihoitoa koskien..tai sitten kaikki jatkuu niinkuin ennenkin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Itse oon STM:n kanssa samoilla linjoilla, "hoidon tarpeen arvio sekä lievien sairauksien ja vammojen hoito tulee saada päivystyksen lähipalveluna yhdenvertaisesti koko maassa". Tietysti palvelut tulee aina eroamaan Vantaalla ja Savukoskella, mutta lähellekkään yhdenvertaista ei touhu ole jos säästöihin vetoamalla koko seutukunnan päivystys siirretään öiksi, viikonlopuiksi sekä jopa kymmenien viikkojen sulkuajoiksi 150 kilometrin päähän keskussairaalaan. Näin jää varmasti ne turhat potilaat pois, mutta samalla myös iso osa oikeasti hoidon tarpeessa olevista potilaista. Mikähän mahtaa olla yhteiskunnan kokonaissäästö jos lasketaan kaikki sairaankuljetuskorvaukset, kelan matkakorvaukset, viivästyneistä hoidonaloituksista ja jopa pitkällisistä kuntoutuksista aiheutuneet kustannukset yhteen..? Ei, tällaista ei kukaan ole uskaltanut ainakaan vielä laskea...

Mutta samaa mieltä oon Oskun kanssa että pitkittyneet, stabiilit ja lieväoireiset potilaat eivät kuulu päivystykseen. Siihenkin on kyllä helppo resepti; jos perusterveydenhuollon hoitajanvastaanotto ja/tai väestövastuu toimii ja aikoja saa niin eipä noita turhia kovinkaan paljon päivystyksiin enää eksy.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mutta samaa mieltä oon Oskun kanssa että pitkittyneet, stabiilit ja lieväoireiset potilaat eivät kuulu päivystykseen. Siihenkin on kyllä helppo resepti; jos perusterveydenhuollon hoitajanvastaanotto ja/tai väestövastuu toimii ja aikoja saa niin eipä noita turhia kovinkaan paljon päivystyksiin enää eksy.

Mikä sitten on toimivaa väestövastuuta, kun potilailla tuntuu olevan linjana se, että 2vkoakin on pitkä aika kiirettömän ajan saamiseksi finnin takia... Ja hyttysten pistot tullaan näyttämään lääkärille ja vaikka sen hoitaja katsoisi ja läpsäisi päälle hydrocortisonia, niin silti vikistään vielä, että olis hyvä kyllä ku lääkäri katsois, kun tänne kerran tultiin.

Tosin, tuo paikka, mistä nuo esimerkit on, on kyllä varmaan jollain tavalla toimimaton systeemi, koska isossa kaupungissa, jossa hoitotakuut poksuu yli jatkuvasti, tällaisia ongelmia ei ollut.

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mutta samaa mieltä oon Oskun kanssa että pitkittyneet, stabiilit ja lieväoireiset potilaat eivät kuulu päivystykseen. Siihenkin on kyllä helppo resepti; jos perusterveydenhuollon hoitajanvastaanotto ja/tai väestövastuu toimii ja aikoja saa niin eipä noita turhia kovinkaan paljon päivystyksiin enää eksy.

Mikä sitten on toimivaa väestövastuuta, kun potilailla tuntuu olevan linjana se, että 2vkoakin on pitkä aika kiirettömän ajan saamiseksi finnin takia...

En osaa mitään aikamääriä sanoa, mutta meillä normaalitilanteessa saa omalle lääkärille akuutissa vaivassa lääkäriajan samalle päivälle, eikiireellinen juttu joutuu odottelemaan pahimmillaan seuraavaan viikkoon. Nyt kun sulkuajat on päällä niin huomaa miten se vaikuttaa potilasmateriaaliin; ei normitilanteessa päivystyksessä pitkittyneitä selkäkipuisia ja näitä itikanpuremia ole.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mutta samaa mieltä oon Oskun kanssa että pitkittyneet, stabiilit ja lieväoireiset potilaat eivät kuulu päivystykseen. Siihenkin on kyllä helppo resepti; jos perusterveydenhuollon hoitajanvastaanotto ja/tai väestövastuu toimii ja aikoja saa niin eipä noita turhia kovinkaan paljon päivystyksiin enää eksy.

Mikä sitten on toimivaa väestövastuuta, kun potilailla tuntuu olevan linjana se, että 2vkoakin on pitkä aika kiirettömän ajan saamiseksi finnin takia...

En osaa mitään aikamääriä sanoa, mutta meillä normaalitilanteessa saa omalle lääkärille akuutissa vaivassa lääkäriajan samalle päivälle, eikiireellinen juttu joutuu odottelemaan pahimmillaan seuraavaan viikkoon. Nyt kun sulkuajat on päällä niin huomaa miten se vaikuttaa potilasmateriaaliin; ei normitilanteessa päivystyksessä pitkittyneitä selkäkipuisia ja näitä itikanpuremia ole.

Täällä on normaalistikin noita, mut toki pidemmät pyhät ja sulut tekee sen, että niitä itikan puremien näyttäjiä on enemmän. Moni luulee, et päivystys on niille, jotka käy virka-aikaan töissä.

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Moni luulee, et päivystys on niille, jotka käy virka-aikaan töissä.

Näin on, oletetaan että päivystys on ikäänkuin normi vastaanotto ilman ajanvarausta.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

[

Mutta samaa mieltä oon Oskun kanssa että pitkittyneet, stabiilit ja lieväoireiset potilaat eivät kuulu päivystykseen. Siihenkin on kyllä helppo resepti; jos perusterveydenhuollon hoitajanvastaanotto ja/tai väestövastuu toimii ja aikoja saa niin eipä noita turhia kovinkaan paljon päivystyksiin enää eksy.

Joskus ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä päivystykseen (tk) koska omalääkäri ei ota vastaan virka-aikana koska sillä ei ollut aikaa. Vaivana olleet muunmuuassa pitkittynyt korva- ja poskiontelontulehdus joka ei ole yli viikossa parantunut vaan kuume vain nousi ja olo täysin vetämätön. Eihän niihin normaalisti tarvitse ab-kuuria mutta kun pää meinasi haljeta limasta ja särystä eikä hengitys meinannut kulkea. Plus löytyi bronkiitti :itkee:

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

OT: Omalääkäri tokas hyvin kun olin vastaanotolla, että 80% kävijöistä tarvitsisi vain keskusteluterapiaa. Ja kiitteli terkkaria siinä suodattimena välissä. Sitten oli mun vuoro höpötellä sekavia :)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Jossakin vaiheessa loppuu monilta hermot niiden pitkäaikaisempien vaivojen kanssa ja sitten ei pärjää enää kotona oireineen. Kyllä sen ymmärtää silloin, kun siihen vaivaan voidaan antaa vaikka lääkitys, jolla pärjää siihen asti, että pääsee hoitoon/tutkimuksiin seuraavana arkipäivänä tms. Esim siis selkäkivut jne. Ja infektiotaudeissa voi tulla tarvetta sille lääkärille yöllä, kun vaikka poskiontelot ovat siinä kunnossa, että päätä särkee jatkuvasti.

Mutta sitä keskustelupuolta (eli niitä ongelmia pitäisi saada käsittelemään vaikka tk-psykologi arkipäivinä ja se on taas kerran palkkausasia) ja lähetteenruinaamista pitäisi saada rajusti pois. Välillä tulee ihmisiä (melkein aina 20-35v naisia) kertomaan parisuhdeongelmistaan (mies lähtenyt tms. Ei väkivaltaa) ja mikään hoito ei ole tarpeen (ei unettomuutta, masennusta jne).

Ja sitten on niitä, joilla maalaisjärki ei sano mitään. Eli esim sen eilen alkaneen normi kuumeen/flunssan kanssa ei kannata mennä päivystykseen ja alkaa vaatimaan ab-kuuria. Samoin ei kannata tulla ilta-/yöpäivystykseen itkemään siitä, että aamulla tk-lääkärillä käydessä se lääkäri ei kirjoittanut antibioottia välikorvatulehdukseen tai yskään.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...