Jump to content
MAINOS

Kysymyksiä ja vastauksia EKG:n tulkinnasta


Julma

Recommended Posts

Osaisiko joku täältä vähän auttaa idioottia, joka kaipaa nyt ihan rautalangasta väännettynä?

Miten määritetään sydämen sähköinen akseli ja mitä siitä voi päätellä?

Netistä katselin, mutta mitään riittävän yksinkertaista saittia ei löytynyt. Sen verran olen perillä että tiedän jokseenkin sen tarkoittavan sitä mihin suuntaan johtuminen etenee. Ilmeisesti pitää vertailla eri kytkentöjä jotta sen saa laskettua? Antaako sähköinen akseli tietoa esim. hypertrofiasta niin että johtuminen olisi voimakkaampaa paksumman sydämen osan suuntaan tai näyttääkö se johtoratojen häiriöitä siinä mielessä että akseli kääntyy poispäin sieltä mihin johtuminen on huonompaa?

Hyvä linkkivinkkikin auttaisi eteenpäin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Ekg:sta ei tyhmiä kysymyksiä olekaan! Mielenkiintoinen aihe ja AINA löytyy lisää opittavaa tai vähintään kerrattavaa! Tietolähteenä Ensihoito (Kari Porthan toim.)-niminen kirja. Sydämen sähköisellä akselilla tarkoitetaan kammoiden päävoimien suuntautumista frontaalitasossa (raajakytkennät). Kuten epäilitikin niin haarakekatkoksia sillä voidaan mitata.

Perusteet on selkeät eli : I-kytkentä ja aVF-kytkentä positiiviset. Akseli vasemmalle-> I-kytkentä positiivinen, aVF negatiivinen, meinaa esim. vasemman etuhaarakkeen katkosta

Akseli oikealle-> I-kytkentä neg. aVF pos.--->vas.takahaarakkeen katkos

Akseli vahvasti oikealle-> I-kytkentä ja aVF negatiiviset, meinaa oik.kammion hypertrofiaa (usein esim. copd tai astmapotilailla) Sitten noiden eri katkosten löytämiseen on vielä muitakin juttuja mitä pitää ekg:sta tarkastella. Vasemman kammion hypertforian olemassa oloa voi arvioida silmämääräisestikin, esim. jos rintakytkennöissä on kovin korkeat QRS-kompleksit. Tuohon edelliseen on jokin laskukaava, mitä en muista, jos joku sen kertoisi niin kiva olisi. Laskukaava löytyy ainkin Tim Phalen EKG-kirjasta. Ekg-viivain on myös kätevä.

Sellaiset, korjatkaa hei jos meni äskeinen mettään jostakin kohdasta!!! Hyviä Ekg-kirjoja on tosian tuo aiemmin mainittu Tim Phalenin Ekg ja akuutti sydäninfarkti. SItä lukiessa tuli monta ahaa-elämystä, asiat selitetty hyvin, joskin kirjassa on muutama suomennosvirhe.. Lisäksi Ensihoito-kirjasta löytyy ihan hyvin ekg-juttuja :)

Jos on onneton, on ainakin toivoa paremmasta

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kiitokset huomen hyvästä vastauksesta ja BS:lle kiitokset informaatiovinkeistä!

Teitin ehdottamia kirjoja ei ollut tällä hetkellä omassa lainastossa vapaana ja se mikä sieltä tarttui käteen on vähän turhan lääkärikielinen (Duodecimin EKG, 2003), mutta kyllä tässä on taas joitain ahaa-elämyksiä koettu..mä taidan kaivata opiskelua tai jotain kun suostuu omalla ajallaan viihtymään tietokirjallisuuden parissa ;D

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

mä taidan kaivata opiskelua tai jotain kun suostuu omalla ajallaan viihtymään tietokirjallisuuden parissa ;D

Ei liene lainkaan haitaksi itse kullekin kerrata asioita, varmistaa ja tarkastaa tai opetella käytännön työssä kohdattavia taitoja, jotka jäivät vähemmälle koulutyössä. Taisit olla kiinnostunut kokeilemaan lukemista pidemmällekin. Jos rahkeet ja innostus riittää, niin joskus voi tulla hyvä vaihe, että vielä intoa piisaa, ei ole sitoutunut liikaa asioihin, jotka tekevät opiskelusta haastavampaa, mutta on ehkä ammatissa ollessa ehtinyt jo vähän saada taustaa, mikä helpottaa pääsykokeissa ja avaa opiskelussakin ihan uusia sfäärejä... Itsellä myös tavoitteena ehtiä lukemaan EKG:ta jostain paremmasta opuksesta, mutta kaks muuta kirjaa sitä ennen, ja yks muu juska...

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 1 kuukausi myöhemmin...

Mikä on juridinen turva, jos esim. yövuorossa joutuu ottaa ekg:n ja jos siinä olisi jotain, mutta kukaan ei osaa tulkita koska lääkäriä ei ole talossa? Ei kukaan laita potilasta eteenpäin sairaalaankaan, jollei osaa ekg nauhaa tulkita.

Silloin kannattaa miettiä miksi se EKG pitää yöllä ottaa jos siitä ei mitään ymmärrä. Jos lääkäriä ei ole talossa ja kukaan ei ymmärrä EKG:sta mitään, niin ei siitä mihinkään juridiseen vastuuseen joudu.

Failure is always an option

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kai osastolla on sovittu miten yöllä toimitaan jos tarvii lekuria konsultoida. Harva paikka on sellainen etteikö sinne saisi sitä filmiä sähköisesti (vaikka skannerilla) tai faksilla laittaa. Eikä sen EKG:n kuvailu puhelimessakaan ole niin vaikeaa jos haluaa ja lekurin pitäisi osata jopa kysellä siitä filmistä mitä haluaa tietää.

Ei tässä kädestä suuhun elämisessä haittaa muu kuin tuo käden pienuus ja suun suuruus. Mutta kutsumusta löytyy!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Usein näkee vuodeosastoilla noita ekg-laitteita, jotka pistää filmin suoraan läppärille ja sieltä se puolestaan menee palvelimille. Valtavan hyvä ratkaisu jos tarttee yöllä saada tohtoria kattomaan filmiä ja sieltä saa yleensä sen vertailufilminkin näkyviin, mikäli aiemmin vaan on otettu. Tosin se sitten vaatii sen, että lääkärillä on samat softat käytössä, ei taida nimittäin aueta mihinkään microsoft painttiin nuo käppyrät. Harmi sinänsä, jpg on aika kompakti formaatti, sopii sähköpostikäyttöönkiin, sekä aukeaa melkein kaikilla alustoilla mitä vaan mieleen tulee. Screenshottien ottaminen ja rajaaminenkaan ei varmaan ihan kaikilla ole hanskassa.

Puhelimessa selostaminenkin on tietty se yksi vaihtoehto, mutta ollakseen mielekästä väittäisin, että sen katsojankin täytyy ekg:tä ymmärtää jossain määrin. Ei vaikeaa, eikä mitenkään mahdotonta, mutta ei sitä kyllä opettelematta voi osata. Yksinkertaistahan niitä (akuuttihoitoa vaativia) poikkeavuuksia on etsiä noin pääpiirteissään, toinen juttu onkin tietää mitä ne poikkeavuudet tarkoittaa.

Melkein sanoisin, että sairaankuljetusyksikkö tarkistamaan potilaan tilaa, ellei itse olla selvillä ja tuntuu akuutilta. Siellä on myös vehkeet lähettää se filmi tohtorille, mikäli siitä ei sitten yhteistuuminkaan saada selkoa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mikä on juridinen turva, jos esim. yövuorossa joutuu ottaa ekg:n ja jos siinä olisi jotain, mutta kukaan ei osaa tulkita koska lääkäriä ei ole talossa? Ei kukaan laita potilasta eteenpäin sairaalaankaan, jollei osaa ekg nauhaa tulkita.

hoida potilasta,älä nauhaa.varsinkin jos siitä ei mitään ymmärrä.kertaapa hätätilapot. tunnistaminen,siihen riittää silmät ja kädet.

"to ride,shoot straight and speak the truth"

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Melkein sanoisin, että sairaankuljetusyksikkö tarkistamaan potilaan tilaa, ellei itse olla selvillä ja tuntuu akuutilta. Siellä on myös vehkeet lähettää se filmi tohtorille, mikäli siitä ei sitten yhteistuuminkaan saada selkoa.

Jossain päin taidetaan olla sen puhelimen päässä olevan ja viiveellä tulevan tohtorin varassa, kun piipaa ei tule hevin sairaalatasoiseen hoitolaitokseen, ellei kyseessä ole selkeä siirto/kuljetus. Perusteena on ollut se, että hoitolaitoksen pitäisi itse kyetä hoitamaan potilas, ja piipaata on juoksutettu aika paljonkin arvioimaan potilaan vointia, turhaan. "Elvytykseen" voi tilata tietyn firman lisäkäsiksi, kun oletuksena on siirto toiseen sairaalaan. Kärjistäen ja yleistyksenä, mutta näin eräässä paikassa kuvattiin toimintaa. Omillaan ollaan, kunnes lääkäri antaa ohjeet, tulee paikalle tai on oikeasti tarve siirtoon lanssilla. Ja ennen lanssin tuloakin potilas tarvitsee hoitoa fyysisesti ja juridisestikin. Mutta tämä esimerkki ei saa ohjata toimimaan muualla samalla tavalla.

hoida potilasta,älä nauhaa.varsinkin jos siitä ei mitään ymmärrä.kertaapa hätätilapot. tunnistaminen,siihen riittää silmät ja kädet.

Juup. Ja kyllähän hoitajan pitäisi kyetä tunnistamaan henkeä uhkaavat yms. kiireelliset oireet, jotka voivat vaatia hoitoa korkeammantasoisessa paikassa, eikä hoito voi odottaa aamua tai maanantaita. Jos moinen tila jää tunnistamatta ja oireet ovat olleet havaittavissa, niin kyllähän siitä joku halootakin voi nostaa... Paljon saa silmin, korvin ja sormin aikaan (yleistila, tajunta, muutamia neurologisia tietoja, syke + säännöllisyys + karkeasti alhainen verenpaine, hengitystaajuus, hengitysäänet, ihon väri/lämpö/kosteus, kivun voimakkuus, sijainti, alkaminen, tyyppi, kesto, ja monet muut oireet). Tohtoria saattavat kiinnostaa kovasti nämä tiedot, jopa EKG:n sijaan, ja nuo tiedot saa koottua erittäin nopeasti. Se tärkein diagnostiikkaelin on aivot, eikä EKG aina itsessään riitä, monessa tapauksessa otetaan labraa lisäksi jossain vaiheessa, joten, EKG:n antama tieto ei aina riitä tai ole oleellista.

Jos on epävarma tai ollaan harmaalla alueella, niin parempi ottaa kritiikkiä vastaan kuin tyriä potilaan kohdalla. Kokeneempi kollega, soitto kotonansa olevalle lääkärille, Julman ehdottama piipaan kutsuminen. Jos se olisi pelkästä EKG:sta kiinni, niin sitä EKG:tä voi kuvata verbaalisesti, lähettää kännykällä kuvan, jos se sopii tohtorille, jos verbaalinen kuvaus ei onnistu. Jos lääkäriä ja piipaata ei saa, ja olisi oikeasti EKG:sta kiinni, niin voihan sen faksata viereisen keskussairaalan päivystykseen tai soittaa vaikka lääkärikopteriin konsultaatio, jos kotitohtori ei vastaa ja "anteeksi, että vaivaan, tää ei kuulu teille, mutta..." Aikaa vaan palaa helposti kikkailuissa.

Mietin vaan, mikä EKG:ssä näkyvä sitten olisi sellainen, joka ei oireilisi muuten selvästi, mutta johon pitäisi reagoida (kivuton infarkti, yleiskunto laskee, muttei rajusti? Eli etsitään iskemian tai infarktin merkkejä eikä nitrot ole pelanneet? Tietysti pahat rytmihäiriöt ovat sellaisia, mutta sykkeen puuttumisen/hengittämättömyyden/haukkovan tms. hengityksen pitäisi olla tunnistettavissa, samoin pitäis tunnistaa tilanteet, joissa laitetaan defi kiinni ja katsotaan? Rytmihäiriöt, jotka aiheuttavat selkeitä oireita, potilas tajunnan tasoltaan ennallaan? Hemmetilliset elektrolyyttihäiriöt? Ja oliko toimintamalli se, että konsultaation pohjalta pitäisi itse tehdä jotain, tohtori tulee katsomaan vai joka tapauksessa lähdetään piipaalla Isoon Taloon, missä otetaan EKG, labraa ja löytyy lääkäri 24/7?

Mut hyvä kysyä tässä vaiheessa ja selvittää ihan oikeasti oman tontin toimintaperiaatteet ja miten konsultaatio tai ambulanssin kutsuminen oikeasti toimii, kun ollaan harmaalla alueella tai erilaisissa tilanteissa sitten sen hätätilapotilaan kanssa tekemisissä - koska konsultointi, koska soitto 112/sairaankuljetusfirma, koska omatoimisesti tehdään konsultoinnin pohjalta ja mitä vaaditaan omatoimisena työskentelynä?

Ja selvittää, mitkä ovat oireet, joihin täytyy reagoida, ja miten ne mitataan. Osa ihmisistä ei koskekaan potilaaseen kuin korkeintaan mittareilla, osa olettaa tiedot mitatuiksi tai ei-kuulu-mulle. Osa systemaattisemmin aina uuden ihmisen kohdalla, tilanteen muuttuessa tai tietyn väliajoin tekee vähempi tai enempi analytiikkaa tilanteen mukaan - sormin ja kellolla mitattavat perusjutut ja haastattelut eli tajunnan karkea arviointi, rannesyke, hengitystaajuus ja kivut missä-miten voimakasta-millaista, RR ja saturaatio. Aikaa menee 1 - 2 minuuttia ja onpahan ollut käsi kiinni ihmisessä, tietää ihon lämmön, ja jos kuvio muuttuu, niin on jotain vertailupohjaa, miten paljon mentiin ja miten nopeasti johonkin suuntaan.

Ja sanotaan ääneen jälleen kerran se, että sairaalamaailmassa sattuu sitäkin, että potilaan oiretta ei tunnisteta - ei hoitajan, joskus ei lääkärin toimesta - ja potilaalle koituu tästä vakavia seurauksia. Ja joskus siitä hätätilapotilaastakaan ei ole tehty ensimmäistäkään mittausta tai häneen ei ole koskettu, vaan hänet siirretään tunneiksi odottamaan sivuun. LIsäksi käy niinkin, että potilaan oireen tunnistamisen jälkeen siirto esim. sairaalan sisällä tapahtuu samalla nopeudella kuin yleensä - eli odotellaan tunti, toistakin, vaikka sairaalan ulkopuolella ensihoitoyksikkö lähtisi kuljettamaan potilasta minuuteissa, varausasteella B eli lähtökohtaisesti hälytysajona siniset välkkyen ja punaisia päin, ennakkoilmoituksella, jotta potilas päätyisi Isossa Talossa suoraan lopullista hoitoa antavalle pöydälle, missä odottaa pari lääkäriä, pari hoitajaa, röntgenhoitaja ja pari labrahoitajaa valmiina, jotta hoito käynnistyisi nopeasti. Ajattelutapa, ehkä koulutus ja kokemusmaailma sairaanhoidossa ja akuutissa sairaanhoidossa/ensihoidossa voi joskus olla yllättävällä ja graavilla tavalla erilaista, mutta joskus on tuntunut, että joskus se toisenlainen koulutustapa peruskoulutuksessa ja sisäisessä koulutuksessa tiedonsiirrolla ensihoidosta sairaanhoitoon voisi tuoda lisähyötyä tietyissä potentiaalisti vaarallisissa tai harmaan alueen tilanteissa. En väitä, etteikö moni koulutus ja moni hoitaja olisi erittäin hyviä aiheessa, ja etteikö vaikka ensihoidossa tulisi myös kysymyksiä, ongelmia ja virheitä. Toisaalla ensihoidon koulutukseenhan on liikkunut paljon tietoa sairaanhoidon suunnasta, vuoroin vieraissa. Aihe on vaikea, koska monessa paikassa näihin ongelmiin törmätään harvoin, yksittäisiä kertoja vuodessa tai harvemmin, eli hyväkin koulutus unohtuu, kun se ei aktivoidu ja palaudu mieleen riittävän usein. Isossa massassa liikkuu harvoin "pommeja", joiden tunnistaminen tuntuu turhalta, kun systemaattinen etsiminen lisäisi työkuormaa esim. mittaamalla ja haastattelemalla runsaasti. Kevyempi vaihtoehto on tunnistaa keskeisiä vaaran merkkejä, joista yhdenkin takaraivossa kilahtamisen pitäisi johtaa vähän tarkempaan tutkimiseen, joka johtaa kunnon tutkimiseen tai suoraan päätökseen toiminnasta.

Anteeksi kriittisyys ja korvantaustoiltaan lapsivedestä umpimärältä ihmiseltä, oikeasti taidetaan sikiökalvojen sisällä lillua vielä. Pro bono, hyvällä tarkoituksella. Kyllä, useampi mieleen pyörimään jäänyt tapaus mielessä. Omat taitoni tunnistaa yhtään mitään eivät ole kummoiset, mutta on tullut havaittua, että joskus ne taidot muillakaan ei ole ihmeelliset. Jolloin voisi olla yhdessä vähän opetella lisää. Kieltämättä pahimmat perusopinnoissa annetut taidot esim. elvytyksessä eivät ole vastanneet hyvän EA-2:n antamaa osaamista ja teoriatietoa, ja onpa potilaan tilan arviointi koulutettu alkuvaiheissa lauseella, että "kymmenien vuosien kokemuksella voitte oppia tunnistamaan huonosti voivan potilaan". Onneksi myöhemmin oli vähän "telaketjumaisempia" opettajia, jotka osaavat laittaa vaikka sen tassunsa rannevaltimon kohdalle ja kertoa muutamassa minuutissakin asiat, joiden pitäisi pistää raksuttamaan. Ei tarvitse odottaa kymmeniä vuosia, että kliininen silmä kehittyy - varsinkaan yrityksen ja sen erehdyksen kautta. Mutta jes, nyt on roikuttu netissä niin paljon, ettei tänään enää tarvitse tehdä sitä kirjoitusjuskaa!

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 1 vuosi myöhemmin...

Miten määritetään sydämen sähköinen akseli ja mitä siitä voi päätellä?

Upposi tyhmempäänkin pakettiautokuskiin. Kannattaa katsoa jos jotain kiinnostaa eikä vielä ole ihan kärryillä.

Muuta mielenkiintoista: www.youtube.com/user/ECGDoc

Youtubella on kyllä melkoinen opetuksellinen arvo viihteellisyytensä rinnalla.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 1 kuukausi myöhemmin...

Sähköisellä akselilla ei tee käytännössä yhtään mitään akuuttihoidossa. Jos rytmin pystyy tunnistamaan ja yleiset iskemian merkit, niin se riittä aika pitkälle.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mutta tuolla Tyrnin asenteella ei tule oppimaankaan mitään muuta kuin rytmin ja iskemian merkit... :haukotus:

Totta. Mutta enpä ole vielä moneen hoitajaan törmännyt, jotka osaa nuo kaksi asiaa luotettavasti tulkita.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mutta tuolla Tyrnin asenteella ei tule oppimaankaan mitään muuta kuin rytmin ja iskemian merkit... :haukotus:

Totta. Mutta enpä ole vielä moneen hoitajaan törmännyt, jotka osaa nuo kaksi asiaa luotettavasti tulkita.

Hieno provo, eiköhän joku tartu, minä en jaksa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mutta tuolla Tyrnin asenteella ei tule oppimaankaan mitään muuta kuin rytmin ja iskemian merkit... :haukotus:

Totta. Mutta enpä ole vielä moneen hoitajaan törmännyt, jotka osaa nuo kaksi asiaa luotettavasti tulkita.

Hieno provo, eiköhän joku tartu, minä en jaksa.

Ok ehkä hieman tökerösti aseteltu, mutta ihan tosiasia silti.

Rytmin luotettava tunnistaminen EKGstä on pirun vaikeaa. Joku flutteri potillaalla jolla on LBBB valmiiksi on jo aika mahdoton erottaa luotettavasti vaikka junktionaalisesta takysta tai VTstä.

Iskemian tulkinta on melkein yhtä vaikeaa varsinkin jos EKGssä on vanhoja muutoksia ja uudet muutokset on lieviä.

Homma on siis kohtuu haastavaa, ja kun tietääkseni EKG tulkinta ei ole kovin merkittävässä roolissa hoitajien koulutuksessa eikä työnkuvaankaan kuulu EKG jatkuva tulkinta, on kohtuutonta olettaa, että tulkinta olisi rutinoitunutta.

Täytyy suoraan myöntää etten minä osaa kestistä hyvin laittaa kun en sitä päivittäin tee.

Tarkoitukseni ei ollut dissata, katso alkuperäinen mielestäni hyvinkin rakentava kommentti.

On mielestäni parempi osata olennaiset asiat hyvin, kuin kaikki jotenkuten.

Niin mitä järkeä on keskittyä johonkin sähköisen akselin laskemiseen, kun noissa tärkeissä jutuissa on niin paljon opeteltavaa.

Sillä sähköisellä akselilla ei tee akuuttihoidossa melkein mitään ja polikliinisestikin sen merkitys on vähenemässä kun echo kertoo samoista asioista luotettavammin.

Sinänsä kivaa kikkailua, mutta käytännön työssä hoitaja ei varmasti tee yhtään mitään sillä sähköisellä akselilla.

Sinänsä sen akselin laskeminen on yksinkertaista

Yleensä se lasketaan kammioiden osalta.

1) Katso pelkkiä raajakytkentöjä (I II II avL avR avF)

2) Katso missä kytkennässä QRS on neutraalein eli missä kytkennässä kompleksi on suurinpiirtein yhtä paljon perusviivan alla kuin ylläkin.

3) Sähköinen toiminta menee siis suurinpiirtein tuon kytkennän akselia vasten kun siinä kytkennässä ei ole selvää dominanssia + eikä - suhteeen.

4) Ota EKG viivain

4) Vielä ei ole tiedossa kumpaan suuntaa se menee, joten katso mikä kytkentä on kohtisuoraan em kytkentään nähden. Katso onko QRS tuossa kytkennässä positiivinen vai negatiivinen.

5) Katso viivaimesta mikä asteluku on sovittu em kytkennälle. Jos QRS on positiivinen, on akseli em kykennälle sovittu asteluku. Jos se on negatiivinen, on akseli päinvastainen (+/- 180 astetta).

Esimerkki QRS on avF kytkennässä neutraali. I kytkentä on kohtisiuorassa avF nähden. QRS on negatiivinen kytkennässä I. Kytkennän I asteluku on 0 ja akseli tällöin 180.

Akseli on kääntynyt radikaalisti oikealle. Yleisin syy joku oikeaa kammiota kuormittava tekijä, yleisimmin keuhkoverenkierron vastuksen nousu esim kronisen embolisaation tai kroonisen keuhkotaudin jäljiltä.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mutta tuolla Tyrnin asenteella ei tule oppimaankaan mitään muuta kuin rytmin ja iskemian merkit... :haukotus:

Totta. Mutta enpä ole vielä moneen hoitajaan törmännyt, jotka osaa nuo kaksi asiaa luotettavasti tulkita.

Harva lääkärikään osaa ekg:ta tulkita tuon kummemmin, esim. erottaa kammiotakya ja LBBB:n aberraatiota toisistaan. Jos osaa luotettavasti erottaa iskemian merkit ja rytmihäiriöt niin on jo pitkällä ekg:n tulkinnassa. Mutta saahan sitä toki hienosäätöä opetella omaksi ilokseen sähköisine akseleineen ym, mutta sitä en kyllä ymmärrä mihin hoitaja niitä työssään tarvitsee.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...