Jump to content
MAINOS

Koronaaripoimut ja kumppanit


Julma

Recommended Posts

Muistaisin jostain lukeneeni että monilla sepelvaltimotautia sairastavilla tulee korvalehteen näkyviin poikittainen koronaaripoimuksi kutsuttu kohouma. Onko tässä mitään perää tai liittyykö tuollainen poimu johonkin muuhun sairauteen?

Tuleeko jotain muita silmällä havaittavia muutoksia kellään mieleen kellonlasikynsien ja rumpupalikkasormien lisäksi, jotka voisivat johtua jostain sairauksista sisuskaluissa?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Samoista olen kuullut ja lukenut. Lisäksi tulee mieleen hypertyreoosipotilaiden mulkosilmät.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

Muistaisin jostain lukeneeni että monilla sepelvaltimotautia sairastavilla tulee korvalehteen näkyviin poikittainen koronaaripoimuksi kutsuttu kohouma. Onko tässä mitään perää tai liittyykö tuollainen poimu johonkin muuhun sairauteen?

Tuleeko jotain muita silmällä havaittavia muutoksia kellään mieleen kellonlasikynsien ja rumpupalikkasormien lisäksi, jotka voisivat johtua jostain sairauksista sisuskaluissa?

No ihan googlaamalla "coronary ear" löytyisi mm. seuraavanlainen teksti http://www.ncbi.nlm....les/PMC1863259/ ( A. Pasternac and M. Sami: Predictive value of the ear-crease sign in coronary artery disease. Can Med Assoc J. 1982 March 15; 126(6): 645–649.) eli kyllähän sillä kohtalainen ennustearvo kohdilleosuessaan on. Ja aiheestahan löytyy vielä lisää esim:

http://www.ncbi.nlm..../pubmed/1473944 (Moraes D, McCormack P, Tyrrell J, Feely J.: Ear lobe crease and coronary heart disease. Ir Med J. 1992 Dec;85(4):131-2.).

Liika kortisoni/kortisolin eritys ja kuukasvoisuus, ohuet raajat, vatsakkuus. Hypertyreoosissa tosiaan rasvakudos simmun takana kasvaa. Kilpirauhasen toiminnan häiriöthän voivat hidastaa tai nopeuttaa kehon elintoimintoja, mutta paljon muita painoa tai sen puutetta tai palelemista/lämmön tunnetta selittävää on. Akromegalia ts. kasvuhormonin liikaeritys vaikuttaa nuorilla kasvuun, aikuisilla kehon ääreisosat kasvavat (leuka, kämmenet yms). Kasvuhormonin vajaaeritys liittyy pienikasvuisuuteen. Sydänlapset saattavat olla pienempiä ja hennompia, verenkiertoelimistön resurssit eivät riitä. Pitään kestänyt COPD ja rintakehän muoto yksi ehkä konkreettisesti esiin tuleva ja tärkeäkin havainto, joskus myös varsin laihaa ja jäntevää, kun hengitystyö vie runsaasti energiaa. Kuihtumista monissa sairauksissa syövästä HIV:iin ja anorexia nervosaan. Joskus kilpirauhanen voi kasvaa huomattavan kokoiseksi.

Tietysti sitten näkyvien elinten sairauksissa näkyy kaikenlaista, ja akuuteissa tilanteissa tietysti näitä värimuutoksia esim. sinisyys iholla, kynsillä, limakalvoissa, häkämyrkytys ja kirsikanväri, pandasilmät ja kallonpohjan murtuma, iho- yms. oireina monenlaista - anafylaksia ja urtikaria, sepsis/meningiitti petekiat, askites, maksan/sapen toimintahäiriöissä, tukoksissa, infektioissa jne. keltaisuus/verkkomaiset kuviot luomilla, saattaapi mm. sapen jumittuessa olla kutinata, sappitukokset voivat pamauttaa myös pankun, ulosteen harmaus kertoo ettei olikosenyt bilirubiinia erity ts. sappi ei värjää ulostetta, tumma uloste mahdollisesti rautaa ulosteessa (veri?), diabetes tai diabetes insipidus ja virtsaneritys, kehityshäiriöissä ja kehitysvammaisuudessa voi olla mm. kasvonpiirteitä (tutuin esimerkki varmaan Downin syndrooma), hydrokefalukset sun muut tietysti voivat muuttaa pään muotoa, pupillat, nivelrikot ja reumat näkyvät joskus muutoksina nivelissä, reumakyhmyt ovat myös yksi merkki. Silmistähän saattaa näkyä joitain plakkeja ja sairauksien aiheuttamia muutoksia sun muuta kohonnutta aivopainetta, mutta enempi kyllä taitaa olla alan lääkärien alaa katsella verkkokalvoja sun muuta... Tietysti joitain kaiheja näkyy luonnollisesti pinnalla. Jotkut lääkkeet saattavat altistaa lihomiselle, oliko siklosporiinilla vaikutusta karvoitukseen jne. Erilaisten verisolujen muodostumisessa tai hyytymishäiriöissä voi olla verenpurkaumat, mustelmat, tukokset, kalpeus, anemia, infektioherkkyys.

Ja tietysti verenkierron muutokset altistavat turvotuksille periferiassa tai keuhkoissa (sydämen vajaatoiminta), kuten mainittu, astma ja obstruktiiviset sairaudet muuttavat hengitystä, tietysti erilaiset hengitysvaikeudet laittavat apulihaksia käyttöön, lapsilla on lisäksi nenänsiipihengitykset jne, kelpo tukos suuremmassa laskimossa ja mahd. toispuoleista turvotusta, valtimotukos ja viileys. Lihasheikkous neurologisissa sairauksissa erityisesti pitkälle edenneinä (MS, ALS) tai halvaus erit. toispuoleisena, tunnottomuus hermovaurioissa esim. diabetes, pistely/puutuminen esim. polyradikuliitti, alkoholin aiheuttamat hermovauriot oma lukunsa, lihasjäykkyys mm. parkinsonismissa, missä töpöttävä kävely ja pillerinpyöritysliike. Aivohalvaukset ja -vuodot toki voivat oireilla motorisesti, veltto/jäykkyysoireina, pupillaoireina, tajunnan tasona. Lihasjäykkyys tullut myös vastaan neuroleptimyrkytyksessä. Vapina voi liittyä neurologisiin sairauksiin, nielemisvaikeudet samoin, kyynärniveltä taivuttaessa ratasmainen oliksenyt parkinsonismiin liittyvä. Afasiahan on yksi aivohalvauksen ongelmista, joskus tullut vastaan erinomaisen primitiivistä kieltä käyttävä henkilö, mutta kehonkieli oli taas hyvinkin ystävällinen. Huimaukset Menieren taudista sisäkorvahäiriöihin, basaali-infarkteihin tai melkein-mihin-vaan liittyvää. Kuristumisissa ja hirttymisissä verenpurkaumat iholla, silmissä. Angioödeemat, anafylaksiat, yliherkkyysreaktiot kasvojen turvotus.

Pikkuaivojen häiriöt voivat näkyä motorisessa ja tasapainon säätelyssä (eräs perhetuttu joi pikkuaivonsa ja melko huojuvaa on seisominen ja meno, onneksi edes siinä vaiheessa tajusi lopettaa). Hirsutismi eli karvaisuus saattoi liittyä (lunttaan) androgeenien eritykseen - ja kun lunttasin, niin siellähän mahdollisina syinä oli erilaisia hormonaalisia lähteitä Cushingin tautiin (öö - hyperkortisolismiin) saakka. Kävelemiseen liittyy katkokävely sepelvaltimo/ASO-tautiin liittyen, just pitkään jatkunut dokaaminen olikosenyt levensi askellusta (todennäköisesti parempia markkereita löytyy). Jossain sairaudessa tai vammassa pystyi kävelemään ylämäkeen tai alamäkeen, ees muista missä. Vanhenemismuutoksia näkyy tietysti ihossa ja luustossa. Alkoholin sikiölle aiheuttama vammaisuus (FAS) aiheuttaa myös tietynlaisia kasvonpiirteitä, jotka eivät valitettavasti FAS-lapsilla ole huolista pienin. Ihon krepitaatiot eli ritinät kaasua, kaasukuolio infektiossa, ilma ihon alla ilmarinnoissa tietyissä paikoissa (kainaloiden alue ja solisluiden alue, muistaakseni). Oliks diabeteksessa vai missä jokin sormenpäiden laittaminen toisiaan vasten jollain tapaa ei jossain vaiheessa onnistu mutta sokerimittari ehkä hoitajalle tärkeämpi apuväline...

Palpoitava pulssi, hengitysäänet, hengitystaajuudet (vinkuna, rohina - tai puute), ihon lämpö, väri, kosteus ilman apuvälineitäkin, palpoiden voi löytää muutakin, jotkut osaavat koputella maksan ulottumisen kylkikaaren alapuolelle jne. Kaulalaskimoiden täyteys: este, pumppaustehon heikkeneminen, sydämen tamponaatio. Jänniteilmarinnan oireet tietysti voivat kiinnostaa Julmaa, mutta hän osaa etsiä ne hyvin omatoimisesti. Tinnitukset ja näköhäiriöt joskus liittyvät vammoihin, sairauksiin tai esimerkiksi lääkemyrkytyksiin. Hypertermia lämpöuupumiseen, serotoniinisyndroomaan, oliko neuroleptimyrkytykset, stimulanttimyrkytykset, joskus mm. leikkurissa käytettävien aineiden sivuvaikutuksia. Hypotermia oma lukunsa, alentunut kehonlämpö infektion tai jopa sepsiksen oire. Leukalukot sun muut jäykkyydet luksaatiosta tetaniaan.

Mut hait varmaan enemmän noita anatomisina näkyviä muutoksia. Kyllähän lääkäriluennoilla on ties mitä noussut esimerkkeinä esiin, mutta ovat usein joko harvinaisia, hankalasti poimittavia tai eivät akuutteja ts. varmaan koskaan moisia vastaan tule, jos on tullut tai tulee niin ohjeena vaan "menepä lääkäriin, niin hän katsoo"... Siellä on ties mitä iho-oireita kuvailtu, mutta kun eipä ole tiedolla tehnyt mitään -> unohtuu. Edellä olevistakaan ei varmaan akuuttihoidosta käsittääkseni kiinnostuneelle Julmalle ole hyötyä kovin monesta... Ilman labraa ja laitteita saa kyllä sinänsä paljon aikaa, haastattelu + sormet + Julma = aika paljon työdiagnostiikkaa, luulen ma, stetareilla vielä reippaasti enemmän suoliäänistä hengitykseen! :)

Edit: Ketoaineiden muodostuminen ja asetonin tuoksu.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Pöllöltä jälleen kerran aika kattavaa tekstiä, piti lukea pariin kertaan ajatuksella, kiitokset siitä. Tosiaan kysymys oli ehkä vähän huonosti muotoiltu, tietenkin suuri osa sairauksista aiheuttaa osin helpostikin havaittavia fysiologisia muutoksia joita tuossa tuli paljon esille. Kuten arvelitkin niin se perimmäinen tarkoitus oli etsiä niitä anatomisia muutoksia, joskaan viestissäsi ei juuri turhaa sanaa ollut.

Ps. Kyllä se akuuttihoito muunmuassa kiinnostaa, ei kaiken kuitenkaan tarvitse suoraan siihen liittyä :)

Eikä kaikesta välttämättä hyötyäkään tarvitse olla (ja aika vähästä nippelitiedosta onkaan ennenkuin oikeasti ymmärtää jonkun kokonaisuuden kunnolla).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Samoista olen kuullut ja lukenut. Lisäksi tulee mieleen hypertyreoosipotilaiden mulkosilmät.

Mulkosilmäsyys johtuu basedowin taudista.

Älä ylpeile sillä, ettet ole koskaan kaatunut vaan sillä, että olet aina noussut ylös.- Joseph Campbell-

Link to comment
Share on other sites

Tai no Basedow/Graves ja hypertyreoosi kulkee käsi kädessä. Basedow saa aikaa muutokset, josta seuraa hypertyreoosi ja liika tyroksiini sitten saa lihakset paksuuntumaan sukkulamaisesti ja siten silmä pullistuu.

Mulla on sellainen kirja kuin "illustrated pocket guide to clinical medicine". Se on "kuvakirja" jossa on kaikki mahdolliset havaittavat löydökset ja piirteet, jotka johtuvat eri tautitiloista.

"If you ain't part of a solution, you are solid or gas."

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...