Jump to content
MAINOS

Tehyn valtuusto päätti laajentaa ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa


Reportteri

Recommended Posts

Tehy haluaa sopimuksen ns. tekstikysymyksistä ja työrauhan kunta-alalle myös tehyläisille. Tehyn osalta tällä hetkellä ovat voimassa vain erillisessä Tehy-sopimuksessa vuosille 2010 - 11 sovitut palkankorotuserät.

Vauhdittaakseen ratkaisua kuntatyönantajan ja Tehyn sopimuskiistassa Tehyn valtuusto päätti yksimielisesti tänään laajentaa työsuhteisia koskevaa ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa kuuteen uuteen kaupunkiin ja sairaanhoitopiiriin alkaen 27.5.2010.

- Tehyllä on sopimusyhteiskunnassa oikeus sopia jäsentensä asioista eikä vain yhtyä muiden neuvottelemiin sopimuksiin. Ihmettelemme suuresti viranomaistehtävässä toimivan kuntatyönantajan tekemää rinnakkaissopimuskieltoa muiden kuntajärjestöjen kanssa, mikä vaikeuttaa ratkaisun löytämistä. On myös vaikea ymmärtää vimmaa palauttaa vanha sopimusjärjestelmä, kun olemme jo muutoksen tiellä, sanoo Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola.

-Vuoden 2007 tiukalla taistelulla saavutettu Tehy-sopimus oli koko koulutetun hoitohenkilöstön edunvalvonnassa askel oikeaan suuntaan. Nykyinen kunta-alan muiden järjestöjen ratkaisu itse asiassa seurailee palkkojen osalta pitkälti tehyläisten aiemmin tekemää pohjatyötä.

-Tulevaisuudessa sopimusjärjestelmää on pakko muuttaa. Koulutettu hoitohenkilöstö tulee tarvitsemaan oman sopimuksensa, jotta alan työpaikkojen vetovoimaa ei tärvellä lopullisesti, korostaa Laitinen-Pesola.

Meneillään olevan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä jatkavat edelleen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Helsingin kaupunki, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Turun kaupunki, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Tampereen kaupunki, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja Oulun kaupunki.

Tehyn valtuusto päätti tänään ylityö- ja vuoronvaihtokiellon astumisesta voimaan torstaina 27.5. seuraavissa uusissa paikoissa:

-Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri , Kuopion kaupunki

-Satakunnan sairaanhoitopiiri , Porin kaupunki

-Vaasan sairaanhoitopiiri , Vaasan kaupunki

-Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri , Seinäjoen kaupunki

-Keski-Suomen sairaanhoitopiiri , Jyväskylän kaupunki

-Lapin sairaanhoitopiiri, Rovaniemen kaupunki

Laajennuksen piirissä on noin 12 000 tehyläistä ja painostustoimessa on mukana nyt kaikkiaan 37 000 tehyläistä . Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei koske päivähoitoa ja kotihoitoa.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon astuessa voimaan tehyläiset työskentelevät ennalta suunniteltujen työvuorojen mukaan säännöllisen työajan puitteissa. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla ei haluta vaarantaa kenenkään henkeä tai terveyttä.

Tehyn ja kuntatyönantajan sopimuskiistan sovittelu jatkuu valtakunnan sovittelijan johdolla perjantaina 28.5. aamupäivällä.

tehy_ta2.jpeg

http://www.tehy.fi/?x1536574=18378367

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Tämä Tehyn tämänhetkinen työtaistelu on varmasti vietävä tässä tilanteessa läpi mahdollisimman hyvin, sen verran tärkeät asiat on kyseessä. Mutta kun kuuntelee muiden hoitajajärjestöjen toimia, ihmetyttää se että eikö SuPer ja muut pirstoutuneet hoitajajärjestot jäsenistöineen näe isoa kuvaa tässä asiassa; tämä ei ole pelkästään tehyläisten taisto vaan nyt jos koskaan olisi aika tiivistää hoitajien rivejä kohti yhtä isoa yhteistä liittoa ja saada jotain isoa aikaiseksi.

Niin kauan kun me hoitajat emme ole tässä köydenvedossa samalla puolella, niin kauan annamme kuntatyönantajalle valtavan etulyöntiaseman neuvotteluihin. Jos me hoitajat olemme niin typeriä että emme osaa ajatella omaa etuamme, niin saamme kyllä heittää haaveet paremmasta tulevaisuudesta; aivan turha on kadehtia kunnan teknisten 4500 euron kuukausipalkkoja, lääkärien kymmenien eurojen toimenpidepalkkioita tai opettajien 3 kuukauden palkallisia kesälomia. Meillä olisi sauma karrikoidusti sanottuna tähän kaikkeen, jos vain osaisimme lopettaa tämän alan perisynnin eli toisten kadehtimisen ja tekisimme asian eteen sen tarvittavan.

Sisarjärjestöjen johtoportaaseen olen jo menettänyt toivoni, heittäisinkin palloa jäsenistön suuntaan; kuunnelkaa kriittisesti mitä järjestöjenne palkkalistoilla olevat työntekijät teille kertovat, havainnoikaa maailmaa ja nykytilannetta ja miettikää mikä olisi pitkällä tähtäyksellä koko alalle parasta. Alan suurin ammattijärjestö Tehy on useaan otteeseen puhunut ison liiton puolesta, minun mielestä just nyt olisi sen aika, muuten tulevissa neuvotteluissa KT Jalosen johdolla nauraa jälleen kerran hoitajien hajaannusta partaansa ja vie eripuraisia neuvottelijoita kuin pässejä narussa..!!

Link to comment
Share on other sites

Dino osuu nyt kirjoituksessaan naulan kantaan. Kuten jo muissa topiceissa foorumilla on aiemminkin todettu, sillä ei ole väliä mikä sen uuden liiton nimi olisi. Tärkeintä olisi tosiaan saada kaikki hoitajat saman katon alle ja lopettaa keskinäinen kissanhännänveto.

Link to comment
Share on other sites

Allekirjoitan kaiken mitä dino sanoo. Oma sopimus olisi todella tärkeä, kaikille hoitajille. Otetaan esimerkiksi vaikka tilanne että haluisimme ruveta hilaamaan ilta-, yö- ja muita haittalisiä korkeammaksi. Tällä hetkellä yhdenkin prosentin nousu esim iltalisään maksaa työnantajalle todella paljon, koska samaa kakkua on jakamassa koko kuntakenttä, puutarhurit, talonmiehet, keittäjät jne. Eli se prosentin korotus tulisi pääsääntöisesti kaikille. Jos hoitajilla olisi oma sopimus, se korotus tulisi työnantajalle paljon halvemmaksi koska se koskisi automaattisesti vain hoitajia. Tämä nyt vain yhtenä esimerkkinä miten tämä oikeasti voisi vaikuttaa. Katsokaa miten hyvin opettajilla ja lääkäreillä on pullat uunissa. Heillä on oma sopimus, ei heidän tarvitse paljion muilta kysellä miten asioistaan KT:n kanssa sopivat. Meillä olis hirveästi hommia esim jaksotyön ongelmien kanssa, konkreettisena esimerkkinä esim miten lisä ja ylityöt kertyy verrattuna moneen muuhun alaan jne. Olipa kyse mistä asiasta hyvänsä, niin meidän olisi paljon helpompi neuvotella asioita paremmiksi kun samaa kakkua ei olisi jakamassa koko muu kuntakenttä, vaan saisimme itse neuvotella hoitajia koskevista työehdoista.

Toki tänä vuonna kaikki hoitajat/liitot eivät voi yhdistyä saman sopimuksen alle koska sisarjärjestöt ovat allekirjoittaneet sopimuksensa, mutta tämä meidän työtaistelu on erittäin tärkeä välietappi sitä omaa, yhteistä hoitajasopimusta kohti. Seuraavalla sopimuskierroksella jolloin kaikki sopimukset raukeaa, meillä on paljon paremmat kortit tavoitella sitä yhteistä, omaa sopimusta jos kortit pelataan nyt oikein. Siksi tämä on todella tärkeä työtaistelu vaikka palkoista ei suorannaisesti olekkaan kyse. Se mitä tänään liksassa kenties menetetään, sillä tulevaisuudessa tullaan saamaan jotain hyvää. Tsemppiä kaikille työtaisteluun osallistuville, nyt ei anneta periksi! :)

Toinen asia, nuo muut järjestöt. Olen vähän hämmästynyt taas (2007 toistaa itseään), miten koko järjestökentältä on taas kadonnut solidaarisuus. Yleensä liittojen annetaan työtaistella rauhassa tai heille osoitetaan tukea. Nyt koko muu kuntakenttä yrittää taas järjestelmällisesti lyödä kapuloita rattaisiin tehyläisille ja Tehylle. Olen kuullut yhden liiton lähettäneen paikallisesti toimijoilleen viestiä että tehyläisten kanssa ei saa ylläpitää edes keskusteluyhteyttä yms täysin lapsellista toimintaa. Tai kun esim OAJ:n väistyvää puheenjohtajaa haastatellaan, tuntuu siltä että hänellä on isoin huoli siitä miten työnantaja tästä selviytyy, eikä miten koulutettu hoitohenkilöstö. Samaa soossia saa lukea myös sisarjärjestömme nettisivuilta. Yleensä liitot ovat yhdessä rintamassa työantajaa vastaan, nyt on taas se asetelma että tehyllä on vastassa muut liitot ja työnantaja. Aika ihmeellistä toimintaa työntekijäjärjestöiltä, tuntuu että heille on tärkeämpää työnantajan kuin työntekijöiden edunvalvonta. Vaikka olenkin jäävi sanomaan, niin silti olen tyytyväinen miten Tehy hoitaa tämän julkisuuspelin asiaan liittyen, se antaa muiden hoitaa kuranheiton ja itse jatkaa asialinjalla provosoitumatta.

muoks: tässä muuten tuo OAJ:n ja Tehyn:n puheenjohtajien haastattelu jos joku haluaa kuunnella:

http://areena.yle.fi/ohjelma/6bff789fff2ffc6b3099f93f0b2dc4db

Alkaa kohdasta 2:30

Link to comment
Share on other sites

Solidaarisuuden puuttumisesta tuli mieleeni eräs faabeli. Alunperin se kertoi intiaanista ja valkoisesta miehestä, mutta sovitetaan sitä hieman.

Kunta-alan ay-ihminen ja teollisuuden ay-ihminen löivät kerran vetoa, kumpi heistä saa yhdessä päivässä kerättyä enemmän rapuja. Molemmat ottivat aamulla tyhjän ämpärin ja lähtivät keräämään. Illan tullen kunta-alan ay-ihmisen ämpäri oli täynnä rapuja, mutta teollisuuden ay-ihmisen ämpäri oli edelleen tyhjä. Aina, kun hän oli laittanut siihen ravun, oli se ryöminyt heti pois. Mutta kun kunta-alan ay-ihminen teki samoin, niin hänen ämpärissään jo olleet ravut tarttuivat poisryömijään saksillaan ja kysyivät: "Mihin sinä olet menossa? Luuletko olevasi meitä parempi?"

Meidän liitto neuvottelee teidänkin liittojen palkat!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hei HUS:laiset. Osaako joku sanoa, miten voi olla, ettei tämä ylityökielto koske yhtä osastoa meidän sairaalassa? He takovat mm. jononpurkua ja heidän pomo vakuuttuneesti vain toteaa ettei tämä koske heitä. Miten voi olla mahdollista? Ko. osastolla myös tehyläisiä, jotka osallistuvat tähän.

Link to comment
Share on other sites

Hei HUS:laiset. Osaako joku sanoa, miten voi olla, ettei tämä ylityökielto koske yhtä osastoa meidän sairaalassa?

Kyllä se koskee. K.o osasto on siis täynnä rikkureita. Siten se on mahdollista. Työtaistelun ulkopuolella ovat vain päivä- ja kotihoito.

Link to comment
Share on other sites

Hei HUS:laiset. Osaako joku sanoa, miten voi olla, ettei tämä ylityökielto koske yhtä osastoa meidän sairaalassa?

Kyllä se koskee. K.o osasto on siis täynnä rikkureita. Siten se on mahdollista. Työtaistelun ulkopuolella ovat vain päivä- ja kotihoito.

Asiasta kannattaa informoida myös ammattiosastoa, jotta se pystyy ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin.

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

Jos omiin saappaisiin kuseminen ja sitä kautta työtaistelun pitkittäminen on näin yleistä HUSissa niin ei voi kuin ihmetellä. Ensin sanotaan että tehy ei tee mitään, sitten kun tehdään, ei olla valmiita kantamaan omaa korteaan kekoon.

Link to comment
Share on other sites

Henk.koht. ratkaisuna laitoin liittymislomakkeen vetämään Tehyyn viikonloppuna. Viimeisenä niittinä entisen liiton pj:n lausunto hoitohenkilökunnan yhden ison liiton tarpeettomuudesta sekä kuvitelma, ettei nyt taistella isoista asioista. Kiitos ja moi vaan.

Fear Campaign

Link to comment
Share on other sites

Kyllä tuo tehy alan liitoista pätevin lienee, ainakin lähtee hyvin kahinoimaan eikä lampaile niin paljon kuin muut, vaikka vieläkin rajumpia kannanottoja voisi olla mielestäni.

Ainoana ropleemana omalla kohdalla on että tehy on kumminkin viimekädessä kunnallisen sektorin sairaanhoitajien liitto, joten se on vähän niin ja näin tälläisten yksityisen sektorin lähihoitajien kanssa. Kaipa se päivä joskus sitten sinne risukasaankin ja sitä rataa.

Link to comment
Share on other sites

Näin mäkin ajattelin, tosin olen kunnallisella lh. Mutta uskon Tehyn hoitavan lähäreiden asiaa kunnallisella ja yksityisellä ihan samalla tavalla, kuin sairaanhoitajien ym. Hoitajien oma sopimus koskisi varmaan yksityistäkin puolta? Jos näin ei ole, haluaisin kuulla. Tosin (lähi)tulevaisuuden toiveena on päästä opiskelemaan sh:ksi.

Fear Campaign

Link to comment
Share on other sites

Mä käsitin vaan että kvtessistä eriytettäisiin hoitajille oma kunnallisen puolen sopimus, yksityisellähän on jo omansa. Tietty olisi aivan ideaalista että se sama sopimus olisi molemmilla puolilla, mutta luulen että yksityisen puolen työnantajien toimitsijat suuttuisivat siitä kun meillä minimipalkat roikkuu satasia perässä ja lisätkin on niin ja näin. Ja tuskin se ihan niinkään toimii että kunnallisen puolen työntekijöiltä ajetaan ansiot alas.

Mutta kyllä mullakin on pitkän tähtäimen suunnitelmana jatkaa uraani ammattikorkean kautta kunnalliselle puolelle, sekin auttoi vähän liiton valinnassa. Pääkriteerinä oli kuitenkin se, että ainoana hoitajien oikeuksien puolesta puhujana mediassa on tehy. Superit sun muut vaan peesaa.

EDIT: Ja juu, uskon mä kanssa että tehy ajaa kaikkien jäseniensä asiaa tavalla tai toisella, mutta kun jäsenistä valtaosa vaan sattuu olemaan kunnallisen saikkareita niin on ihan ymmärrettävääkin että he ovat "etusijalla".

Link to comment
Share on other sites

Tehy on koko koulutetun hoitohenkilöstön liitto. Tämä sairaanhoitajaliitto imago on median ja jossain määrin myös sisarjärjestön luoma harha, Tehy itse puhuu aina koko "koulutetusta hoitohenkilökunnasta". Tehyä on ollut perustamassakin kouluasteen hoitajat, mm lastenhoitajat jne. http://www.tehy.fi/tehy_jarjestona/keita_tehy_edustaa/

Myös lähihoitajien asia on Tehyn sydäntä lähellä, siitä esimerkkinä tehyläisten lähihoitajien perustaman yhdistys joka ajaa lähihoitajien asiaa, myös Tehyssä http://www.suomenlahihoitajat.fi/ . Tavoitteena on saada kaikkien hoitajien edustus saman katon alle, ihan se ja sama mikä sen liiton nimi sitten on. Miettikää miten hyvin opettajilla ja lääkäreillä on pullat uunissa. Tämä hajanaisuus ei hyödytä kuin työnantajaa.

Henk.koht. ratkaisuna laitoin liittymislomakkeen vetämään Tehyyn viikonloppuna. Viimeisenä niittinä entisen liiton pj:n lausunto hoitohenkilökunnan yhden ison liiton tarpeettomuudesta sekä kuvitelma, ettei nyt taistella isoista asioista.

Hienoa, tervetuloa! :)

EDIT: Ja juu, uskon mä kanssa että tehy ajaa kaikkien jäseniensä asiaa tavalla tai toisella, mutta kun jäsenistä valtaosa vaan sattuu olemaan kunnallisen saikkareita niin on ihan ymmärrettävääkin että he ovat "etusijalla".

http://www.tehy.fi/@Bin/2567085/Tehy+tilastoina+2009.pdf sivu 8. Siellä faktaa. Tehyn tavoite on saada kouluasteen hoitajien edustavutta korkeammaksi jotta pystymme neuvottelemaan heidän asioistaan paremmin. Tämän vuoksi olisi tärkeää saada kaikki lähihoitajatkin saman katon alle. Työtä tämän eteen tehdään joka päivä. Lähihoitajayhdistyksestä saa taatusti tietoa lisää :)

Lääkintävaksit, lastenhoitajat jne kokevat saavansa hyvän edunvalvonnan Tehystä, lähi- ja perushoitajat ovat ainoa kouluasteen ryhmä joka pitää kynsin ja hampain kiinni omasta liitosta.

Näin mäkin ajattelin, tosin olen kunnallisella lh. Mutta uskon Tehyn hoitavan lähäreiden asiaa kunnallisella ja yksityisellä ihan samalla tavalla, kuin sairaanhoitajien ym. Hoitajien oma sopimus koskisi varmaan yksityistäkin puolta? Jos näin ei ole, haluaisin kuulla. Tosin (lähi)tulevaisuuden toiveena on päästä opiskelemaan sh:ksi.

Yksityisellä ja kunnallisella puolella on ja tulee aina olemaan omat sopimukset. Näiden yhdistäminen on sula mahdottomuus. Toki ammattijärjestöt neuvottelevat molempien puolien sopimukset, mutta ei niitä pystytä yhdistämään. Nyt haussa on oma sopimus kuntapuolelle joka kattaisi koko koulutetun hoitohenkilöstön.

Link to comment
Share on other sites

Näyttäis meitä kakkosasteen hoitsuja olevan parikymmentä tuhatta tuolla, määrä tuli kyllä vähän yllätyksenä loppuen lopuksi.

Se vähän ihmetyttää kun tehy ilmoitti sivuillaan jäsenien määräksi 145000 ( -19000 opiskelijaa) mutta tuolla taulukossa oli vaan 90000 jäsentä ilmoitettu. Onko tässä kahden vuoden aikana tullut noin paljon lisää vai onko tää joku tilastointimatemaattinen harha?

Link to comment
Share on other sites

Se vähän ihmetyttää kun tehy ilmoitti sivuillaan jäsenien määräksi 145000 ( -19000 opiskelijaa) mutta tuolla taulukossa oli vaan 90000 jäsentä ilmoitettu. Onko tässä kahden vuoden aikana tullut noin paljon lisää vai onko tää joku tilastointimatemaattinen harha?

Kts sivu 6. Siellä on kokonaisjäsenmäärä ja sitten ammattiosastojen jäsenet ja molempien kehitys vuosien aikana. Eri luvut johtuu siis niistä. Eli osa jäsenistä ei kuulu mihinkään paikalliseen ammattiosastoon.

Näyttäis meitä kakkosasteen hoitsuja olevan parikymmentä tuhatta tuolla, määrä tuli kyllä vähän yllätyksenä loppuen lopuksi.
Kumpaan suuntaan yllätti? :D Sivulta 10 näkee jäsenmäärän kehityksen myös ammattinimikkeittäin, mielenkiintoisia tilastoja.
Link to comment
Share on other sites

Siis siinä mielessä yllätti että on noin paljon suhteessa saikkareihin. Kuvittelin että meitä olis muutaman prosentin luokkaa, mutta kyllähän tuossa on jo miltei neljännes.

Tuon eron olisi tietty voinut itsekin etsiä ja katsoa niin ei tarvitsisi kysellä typeriä ;D

Link to comment
Share on other sites

Jesh, Tehyn päättäjissäkin on hyvin kouluastetta edustettuna. Mun omassa valtuustoryhmässäkin on lääkintävaksi ja lähihoitaja. Kouluastetta löytyy myös Tehyn hallituksesta ja moni paikallinenkin aktiivi on kouluastetta. Kyllä k.o ryhmän ääni kuuluville tulee. :)

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...