Jump to content
MAINOS

Työryhmä esittää myös terveydenhuoltohenkilöstön taustojen tarkistamista


Reportteri

Recommended Posts

Oikeusministeriö asetti 1.10.2008 työryhmän valmistelemaan turvallisuusselvityksistä annetun lain uudistamista. Työryhmän asettamisen jälkeen oikeusministeri Tuija Brax ja peruspalveluministeri Paula Risikko sopivat, että työryhmä käsittelee myös terveydenhuollon henkilöstön taustan selvittämistä koskevaa STM:n aloitetta. http://www.tehy.fi/?x20043=18360620

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Olen vähän yllättynyt että tämä ei herättänyt ollenkaan keskustelua. Tässä on asia joka pitää valmistella hyvin, kyseessä on taas hoitajien tietosuoja ja yksityisyys. Taustojen tarkistamiselle pitää miettiä tarkat reunaehdot, kuka saa tarkastaa, mitä saadaan tarkastaa, koska saadaan tarkastaa jne, muutoin hommaan liittyy aika vaarallisia elementtejä. Otetaan esimerkiksi vaikka työnhakuprosessi. Jos tietoja saadaan kaivaa jo työnhakuvaiheessa ja on kaksi tasavertaista hakijaa. Työnantaja ajaa taustatietohaut ja toiselle pätkähtää joku nuoruuden hölmöilystä saatu tieto ja vaikka k.o rikos ei vaikuttaisi itse työntekoon, homma voi kallistua tämän täysin rikkeettömän hyväksi. Tähän esim ollaan kuulemma mietitty reunaehtoa että taustatietohaun saisi tehdä vasta valitusta henkilöstä jolloin edellä mainittua tilannetta ei pääse syntymään. Tai mitäs jos tämmönen asia tulee ilmi jo jostain työhön otetulta. Vaikka jonkun nuoruuden hölmöilyn ei pitäisi vaikuttaa, mietin että vaikuttaako se toiseen osapuoleen kumminkin alitajuisesti jne.

Muutoinkin tätä täytyy pohdiskella tarkkaan, annetaanko pääsy kaikkiin tietoihin, vaiko vain niihin mitkä vaikuttavat k.o ammatinharjoittamiseen, jos näin, mikä sellainen rikos on jne jne. Ei ole ihan yksiselitteinen asia. Toisaalta ymmärrän mitä tällä haetaan, toisaalta taas tympäsee se että yksityisyyteen kajotaan, hoitajia pidetään jossain määrin epäluotettavina yms. En tiiä, seuraan asian edistymistä mielenkiinnolla.

Mitäs muut on mieltä?

Link to comment
Share on other sites

Mä oon vissiin aika mustavalkonen tässä, minkä taakseen jättää sen edestään löytää..

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win you're still retarded.

Link to comment
Share on other sites

Mä oon vissiin aika mustavalkonen tässä, minkä taakseen jättää sen edestään löytää..

Eli ääriesimerkkinä susta olis ihan ok vaikka joku osastonhoitaja saisi vapaasti selailla (tällaista ei toki ole suunnitteilla) hoitajien rikosrekisterejä ? Ja kun olet esim nuoruudessasi jonkun hölmöyden tehnyt ja rikoksesi sovittanut, niin on ihan ok että se vaikuttaa esim työnsaantiisi loppuelämän?

Link to comment
Share on other sites

No mielestäni systeemi pitäisi kehittää sellaiseksi, että tietyt rikokset tulevat ilmi kun rikosrekisteriotteen pyytää hoitajalle, omaisuus-, päihde-, väkivalta- yms. rikokset vois olla mun mielestä sellaisia jotka näkyvät. Tietty joku viisaampi sais tehdä suuntaviivat että MITKÄ rikokset on niitä jotka hälytyskelloja rupeaa soittamaan. Mielestäni toi rikoksen sovittaminen on siinä mielessä kukkua, että kyllä se antaa viitteitä henkilön rehtiydestä ja kyvystä toimia lakien ja säännösten alaisena vaikka tuomiot olisikin jo kärsitty.

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win you're still retarded.

Link to comment
Share on other sites

Mitäs muut on mieltä?

En mä tiiä jaksaako sitä enää olla mitään mieltä, eduskunta tuntuu rynnivän läpi mitä haluavat.. :angry:

Toivo on puoli elämää, välinpitämättömyys on puoli kuolemaa.

-Kahlil Gibran

Link to comment
Share on other sites

Vastaava käytäntö, mikä on jo lasten ja nuorten kanssa työskentelevillä, voisi olla sopiva. Ei kai kukaan järkevä ihminen edes ehdottaisi käytäntöä, jossa esim. osaston hoitaja pääsisi selaamaan kaikkien työnhakijoiden rikosrekisterejä?

Link to comment
Share on other sites

Sitten työntekijän pitää saada oikeus tarkistaa esimiestensä rikosrekisterit, luoja tietää millaisia sekopäitä niillä palleilla istuu.

Joku roti nyt tähän touhuun jo. Liekö jopa perustuslain vastaista moinen..vai oliko se niin ettei ketään saa asettaa eriarvoiseen asemaan ammattinsa vuoksi ja että tässä puhutaan taas pelkästään hoitajien ja lääkäreiden valvonnasta. Kuka vahtii taksikuskeja jotka hakee lapset kouluun syrjäseuduilta yksinään tai autoasentajia joille viedään päivittäin kymmenien tuhansien eurojen edestä kallista tekniikkaa hämärään pajaan?

Työnantajapuoli on varmasti innoissaan, onhan se messevää että on 300-sivuinen kansio jokaisesta työntekijästään. Koska se laki tulee että hoitajien pitää antaa työnantajalle oikeus tarkastella pankkitilejään, entäs ne gps-paikantimet?

Link to comment
Share on other sites

Taustojen tarkastus on viranomaishommaa eli tässä tapauksessa poliisin. Ei osastonhoitajat pääse rikosrekisteriä selaamaan, kuten ei tule tietämään mistä rikoksesta on kyse. Tyyliin suppea/laaja turvallisuusselvitys.

Fear Campaign

Link to comment
Share on other sites

Ei osastonhoitajat pääse rikosrekisteriä selaamaan

Eivät pääse ei. Se oli vaan mustavalkoinen esimerkki Sadulle.
Link to comment
Share on other sites

Seuraavaa työtaistelua ajatellen tuo gps-paikannin saattaa olla työnantajapuolen toiveissa. Käykin näppärästi, jos vaikka paikantimena käytettäisiin hoitajan omaa kännykkää. ;D

"Tietä käyden tien on vanki/ vapaa on vain umpihanki."

- A. Hellaakoski -

Link to comment
Share on other sites

Mikä tässä nyt on ongelmana? Lasten kanssa työskentelevät, myös siis hoitajat, ovat jo monta vuotta joutuneet toimittamaan rikosrekisteriotteen työnantajalle. Onko nyt kyse jotenkin laajemmasta tietojen kaivelusta?

Tähän asti homma on toiminut niin, että toimeen valittu on valintaprosessin päätyttyä toimittanut sen otteen työnantajalle. Käsittääkseni jotkin tietyt rikokset (pedofilia, insesti) ovat ihan oikeutetusti estäneet tämän henkilön työskentelemisen tehtävässä vaikka hänet olisi ko toimeen jo valittu. Vaikka näillä rikoksilla ei aikuisten puolella olekaan ehkä merkitystä niin kyllä mielestäni on oikeutettua, että työnantaja voi tarkistaa ettei toimeen valitulla ole esimerkiksi tuoreita huumausainerikoksia. Kunhan siis tämä ote tarkistetaan vain ko tehtävään valitulta, jotta mahdolliset muut, asiaan vaikuttamattomat mahdolliset rikokset eivät vaikuta valintaan.

Link to comment
Share on other sites

Mikä tässä nyt on ongelmana?

Ei tässä mitään järjen suurta ongelmaa ole, mutta tämmönen pitää vaan valmistella hyvin. Ei ole mikään läpihuutojuttu.

Link to comment
Share on other sites

Rikosrekisteriinhän ei tule merkintää ihan pikkurötöksistä, lähinnä ehdottomat ja ehdolliset vankeusrangaistukset jne. http://www.oikeus.fi/oikeusrekisterikeskus/13539.htm tuolla tarkemmin. Neriina on oikeassa, eli on rikostaustaotetta jo lasten parissa työskenteleviltä pyydetty pitkään. Osku myös oikeassa siinä,että ongelmaa ei tule, jos valmistellaan hyvin. Ongelmaksi tämä tulisi siinä vaiheessa, kun rikosrekisteritietojen luovuttamista koskevaa lakia käytännössä muutettaisiin jotenkin terveydenhuoltoalan henkilökunnan taustoja tarkistettaessa. Tarkoitan lähinnä sitä, että työnantaja voisi tilata em. tietoja omin luvin. Tämä lienee turha pelko, uskon asian pysyvän kuten nyt. Itse haetaan rikostaustaote ja toimitetaan työnantajalle. Toinen asia tai puute on mielestäni se, että ta:t harvemmin soittavat aiemmalle työnantajalle. Mm. pillerimurhaajaperushoitajasta olisi saanut tietoa, että polttelee vaippapaketteja Meilahden(?) hississä. Kovin huolissani en tästä taustojen tarkistamisesta ole. Vielä...

Fear Campaign

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Rikostaustaote nimenomaan otetaan rikosrekisterin tiedoista. Pyrin linkillä tarkentamaan, mistä rikosrekisteriin tulee merkintä. Siinä mielessä oikea linkki oli jo. Mutta hyvä olla linkki rikostaustaotteeseen samantein :)

Fear Campaign

Link to comment
Share on other sites

Lähinnä kiinnitin huomiota ettei tuohon työnantajalle toimitettavaan rikostaustaotteeseen tule muuta kuin tuossa luetellut rikokset,ei siis kaikki ehdolliset vankeusrangaistuksetkaan(esim.rattijuopumus),muuten tuo olikin kai aika kattava.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...