Jump to content
MAINOS

YLE: Suomalaismiesten kuolleisuus Albanian tasolla


Reportteri

Recommended Posts

Alle 60-vuotiaiden suomalaismiesten kuolleisuus on Albanian ja monien Keski-Euroopan maiden tasolla. Vuosittain 124 suomalaista miestä tuhannesta menehtyy ennenaikaisesti, kertoo lääketieteellinen Lancet-lehti. Määrä on yli kaksinkertainen suomalaisnaisiin verrattuna.

Lue koko juttu

Link to comment
Share on other sites

Alle 60-vuotiaiden suomalaismiesten kuolleisuus on Albanian ja monien Keski-Euroopan maiden tasolla. Vuosittain 124 suomalaista miestä tuhannesta menehtyy ennenaikaisesti, kertoo lääketieteellinen Lancet-lehti. Määrä on yli kaksinkertainen suomalaisnaisiin verrattuna.

\o/ Whoaaa!!! Jossain asiassa ollaan kansainvälisiä!!!

Ei kun oikeasti, karu luku. Suomalaisen yhteiskunnan arvot ovat aika kovat, miesten roolit ja kasvatus vaativat aika kovaa ulkoista kulissia, mitään ei helpolla saa - vaikka ehkä näin oletetaan, ja vaikka mitä tekisi, aika vähän jää oikeastaan käteen. Tietty taustalla on myös sota ja siitä seurannut väkivaltainen historia, alkoholi, mielenterveysongelmat ja tautiperimä. Pari sukulaista kuollut about tuossa ikähaarukassa, ja alkoholihan siinä sitten oli taustalla. Aika hyvinhän sitä pystyy itsensä näköjään tappamaan hiljalleen pahenevalla ja sairaudentunnottomalla alkoholinkäytöllä, oikeastaan kenenkään muun puuttumatta kuin ihan lähisukulaisten.

Ja tämän otsikon alla voisi nostaa esiin myös suomalaisen terveydenhuollon ranking -sijoitukset maailmalla, eli sijoitus on - vasta - siellä jossain luvulla 30 - 40. Tämä ei syyllistä todellakaan terveydenhuollon työntekijöitä, esiin voisi nostaa terveydenhuollon alhaiset kustannukset, noin 8 % BKT:sta. Ruohonjuuritasolla saattaa olla jopa päättäjiä paljon enemmänkin ajatuksia, miten järjestelmä voisi ehkä toimia, ennaltaehkäistä, puuttua... Sitten kun vaikka se alkoholisoitunut tuodaan päivystykseen kroonisessa kolmen promillen hutikassa tapaturman vuoksi ja heivataan lyhyen tarkkailun jälkeen ulos, niin taitaa olla myöhäistä, eikäpä tuossakaan ehditä muuta tehdä kuin somaattinen puoli just hoitaa.

Mutta ilmaisen samalla vähän huolestuneisuutta suomalaisen naisenkin puolesta. Nyt kevään mittaan on pariin otteeseen tullut rupateltua eri naisten kanssa, ja taustalla sama homma - äiti on sivuuttanut tyttärensä tunteet, ja kyllä sen voi poimia. Molemmat ovat taistelleet itsensä näennäisesti eteenpäin yhteiskunnassa, mutta toisen kohdalla maksettu hinta pahana olona on kova, toisen takaa tulee poimittua kaikenlaista, mitkä riittäisivät murentamaan vähääkään heikomman ihmisen. Ja joku vuosi takaperinhän tuli oltua mukana tilanteessa, jossa naispuolinen, erittäin älykäs silloinen työtoverini yritti itsemurhaa sairastuttuaan psyykkisesti varsin ristiriitaisessa tilanteessa, saatiin tajuttomana päivystykseen, tajuihin tultuaan lähinnä haukut ja muutamaa päivää myöhemmin sama psykoottinen oire uusi, hän yritti itsemurhaa uudelleen...

Välillä aika jännä, miten vähillä todellisilla, peilaavilla, rakentavilla ja kypsillä ihmissuhteilla tässä maassa moni seilaa. Toinen akuutisti esiin nouseva asia on asenteet. Ei voi, myöhäistä, ei kannata, hoitakoot itse - näitähän sitä kuulee suunnasta jos toisesta. Niinkö?

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...