Jump to content
MAINOS

Lääkehiilestä kysymys


Nemesis

Recommended Posts

Valmisteyhteenvedosta eikä googlettamalla löytynyt vastausta joten katotaas löytyiskö täältä immeisä jotka osaavat vastata kysymykseeni..

Eli kauanko lääkehiilen vaikutus kestää?

Eli jos asiakas saa lääkehiiltä tänään klo 12 niin miten tämä vaikuttaa myöhemmin saman vuorokauden ja seuraavien vuorokausien aikana annettuihin lääkkeisiin? Heikentääkö vaikutusta? Jos heikentää, niin kuinka kauan?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Hiililitkut menee mahasta eteenpäin suht nopeasti sellaisenaan, suolistossa kiertäminen ottaa sitten jonkin verran enemmän aikaa kun nesteet imeytyvät elimistöön ja hiili sekoittuu ruokasulaan. Tää on nyt aika mutua, mutta veikkaisin että hiilen vaikutuksen kesto on samaa luokkaa kuin nestemäisen ruuan ruoansulatuksen kesto suusta reccuun.

Se on vähän auki että miten se toimii jos ensin juo hiilet ja vaikka tunnin päästä ottaa p.o. lääkkeen, että toimiiko lääke kun kerran hiili menee tunnin etumatkalla ruoansulatuksessa. Hyvä kysymys kyllä, enpä ole koskaan ajatellut itse. Toivottavasti jollain on tietoutta tästä :D

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Selailin tuossa englanninkielisiä ohjeita ja niissä oli maininta että jos lääkehiiltä käytetään jossakin muussa kuin myrkytyksen hoidossa (ripuli, ilmavaivat yms), niin tällöin muiden lääkkeiden ottovälin lääkehiileen tulisi olla vähintään kaksi tuntia ennen ja yksi tunti jälkeen.

Too much emergency medicine interferes with natural selection.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 1 kuukausi myöhemmin...

Eli jos asiakas saa lääkehiiltä tänään klo 12 niin miten tämä vaikuttaa myöhemmin saman vuorokauden ja seuraavien vuorokausien aikana annettuihin lääkkeisiin? Heikentääkö vaikutusta? Jos heikentää, niin kuinka kauan?

Eipä ole yhtä vastausta, koska asiaan vaikuttaa monta tekijää. Lääkehiili poistuu vatsalaukusta riippuen mm. vatsalaukun täyteydestä ja siellä olevan materian laadusta. Tietyt lääkeaineet tai ummetus voivat hidastaa suoliston toimintaa, jolloin lääkehiili etenee hitaasti. Jos lääke vaikuttaa antikolinergisesti vaikutukseltaan tai sivuvaikutukseltaan tai muulla tavoin voi aiheuttaa ummetusta (esim. opioidit), suoli voi toimia varsin hitaasti ja hiili voi vaikuttaa lääkkeen imeytymiseen selvästi tavallista pidemmän ajan. Päinvastaisessa tapauksessa ripuli kuljettaa lääkehiiltä hyvin nopeasti. Ja itse lääkehiilikin voi vaikuttaa suolistoon, tabletit helpommin tiivistävät ulostetta tai aiheuttavat ummetusta, liuoksena (suspensiona) annettu taas voi herkimmin aiheuttaa ripulintapaista.

Erityistapauksissa ns. enterohepaattisessa kiertokulussa pyörivät lääkkeet (suolistosta maksaan imeytyvät ja sieltä sapen kautta takaisin suolistoon erittyvät ja sieltä jälleen imeytyvät) voivat päätyä lääkehiileen pitkänkin ajan kuluttua, eli tietyissä tapauksissa lääkehiiltä kannattaa antaa vaikkapa reippaasti toista vuorokautta lääkkeiden yliannoksen saamisen jälkeen. Myrkytyksissähän annetaan lääkehiiltä mielellään useampikin kerta vuorokaudessa, koska lääkkeitä voi vapautua lääkehiilestä myöhempänä suolistossa ja eräillä lääkkeillä todellakin se ns. enterohepaattinen kierto tulee siepata kiinni ts. myöhemmin annetulla lääkehiilellä pyritään sieppaamaan siellä pyörivät lääkkeet. Kun otetaan kunnon överit kelpo antikolinergisia sivuvaikutuksia omaavalla lääkkeellä, niin aika hiljaista voi olla suoliston vetäminen. Tosin eipä se lääkehiilikään sieltä enää kummoisesti etenemään pääse, mutta voinee vielä tuntikausia imeskellä ruuansulatuskanavan alkuosista lääkettä. Lääkehiilen käyttö yliannostuksessa ei taas välttämättä vastaa ihan täsmälleen lääkehiilen vaikutusta ko. antikolinergisen lääkkeen tavalliseen käyttöön.

Eri lääkeaineet imeytyvät lääkehiileen eri suhteissa. Esim. annettaessa lääkehiili tunnin kuluttua lääkkeenotosta saadaan asetyylisalisyylihaposta yli 75 % sidottua hiileen. Fenytoiinista alle 25 %. Karbamatsepiinista n. 60 %. Muistaakseni karbamatsepiini oli niitä aineita, joiden kohdalla lääkehiilet tulisi antaa pitkäkin aika yliannoksen ottamisen jälkeen. Eräät valmisteet ts. etanolit, raudat, litiumit, metanolit, syanidit jne. eivät imeydy merkittävästi lääkehiileen. Eikä lääkehiiltä saa antaa syövyttävien aineiden myrkytyksessä, koska se ei ihmeemmin neutraloi, mutta tekee sitten tähystämisen ja syöpymien hoitamisen todella vaikeaksi mustatessaan kaiken.

Näitähän on erilaisia suosituksia, ota lääkehiili vähintään 2 tuntia ennen muuta lääkettä tai tunti lääkkeen jälkeen. Mutta edellähän oli tietoa, miten tunti lääkkeenoton jälkeen otettu lääkehiili voi sitoa vielä lääkkettä aika mukavasti... Tosin enterohepaattinen kierto sotkee joissakin lääkkeissä asiaa, samoin yksilöiden väliset henkilökohtaiset erot. Esim. Cerazette -hormonivalmisteessa mainitaan hormonin oton jälkeen 3 - 4 tuntia ajaksi, jolloin lääkehiili voi vaikuttaa imeytymiseen.

Ja lopultahan asiaan vaikuttaa lääkkeiden prioriteetti. Akuutti yliannostus, lääkehiili voi olla prioriteetti. Jos lääkehiiltä käytetään hyvin haitattoman oireen hoitoon, lääkehiili hyvä antaa mahdollisimman eri aikaan kuin muut lääkkeet. Mikä on lääkkeen puoliintumisaika kehossa, jos pitkä, kerta-annos lääkehiiltä ei hirveästi tasapainoon vaikuta. Paitsi jos lääkkeen pitoisuuden pienikin muutos herkästi aiheuttaa oireita ja lääkkeen puoliintumisaika on lyhyt, niin lääkehiili voisi teoriassa heittää lääkkeen pitoisuutta. Jos lääkkeellä on enterohepaattinen kiertokulku ja lääkehiiltä annetaan erityisesti toistuvasti, niin taas lääkkeen pitoisuus kehossa voi muuttua.

Jos kysyjällä on jokin tietty lääkeaine, niin siitä voi yrittää sitten etsiä omatoimisesti valmisteyhteenvetoa (googlettamisessa summary of product characteristics'in lyhenne spc auttaa) tai artikkelitason tietoa eri tietolähteistä.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...