Jump to content
MAINOS

Savuton työpaikka!!!


valkovuokko

Recommended Posts

Moikka !!!

Itseäni on alkanut vaivaamaan tupakoivien suuri joukko työpaikallani?

Muutenkin on kiire ja sinne aina keretään tupakalle vaikka sitä ei sanota ääneen----mennään vaan käymään ulkona.

Onko kukaan ajatellut meitä jotka ei polta sinne jäädään "vahtimaan" vastataan kelloihin ja koko aika tehdään jotain.

Sitten tulevat tupakoitsijoiden suuri ryhmä pois....no niin mistä aloitetaan kuuluu jo jutustelu ei kukaan sano pidä sinä nyt se tauko me tehdään töitä. Olenkin alkanut ihan rauhassa istumaan jos mahdollista niin kauan kuin toiset istuu tupakalla.

Valittevan usein se ei onnistu. Meillä on suositus käydä kaksi kertaa työpäivänä tupakalla mutta ei pidä kyllä paikkaansa.

Tosiaan meillä tupakoimattomilla ei mitään ihmis arvoa enää katsotaan pitkään jos osastolla istuu konttorissa.

Myös olen päättäny lähteä pois työpäivänäni aikaisemmin ainakin sen tupakan verran koska olen sen ansainnut ja hyvällä omallatunnolla.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Meillä joskus männä vuosina OH kehoitti tupakoimattomia menemään kahvihuoneeseen porkkanalle:)

Link to comment
Share on other sites

Meillä on työaikana tupakointi kielletty. Mitään ongelmaa ei tästä ole tullut. Ne jotka polttaa, pärjäävät sen 8 tuntia ilman.

Link to comment
Share on other sites

Tämä on ikuisuuskysymys. Vastaavasti monia ärsyttää työaikana netissä olevat, työaikana sukkaa kutovat tai työaikana karkkia syövät tai työaikana kirjaa lukevat jne...

Link to comment
Share on other sites

Tupakointi on toistaiseksi edelleen täysin laillista toimintaa Suomessa. Tupakointi kuuluu perustuslaissa turvatun yksilön tahdonvapauden ja itsemääräämisoikeuden piiriin, tupakointikieltojen tulee sen vuoksi perustua lakiin.

Työnantajalla on direktio-oikeus jonka varjolla työnantaja voi kieltää esim. ylimääräiset tupakkatauot työaikana, mutta laillisilla ruoka- ja kahvitauoilla saa työntekijä tupakoida jos sen asianmukaisesti ulkona suorittaa.

Eli täydellistä ja ehdotonta tupakointikieltoa ei työnantaja voi asettaa, jos näin tekee rikotaan suomen lakia ja eduskunnan oikeusasiamiehen ohjeistuksia tavalla jotka tuskin oikeusasteissa siunauksen saisivat.

Link to comment
Share on other sites

Tosiaan meillä tupakoimattomilla ei mitään ihmis arvoa

Näin tupakoivana ihmisenä koen sen erityisen hienona että saatanallisen toimintani muille aiheuttamaa mielipahaa ja närästystä ei liioitella, vaan otetaan lainauksen mukaisesti kritisoiden asiaan kantaa kaiken rationaalisuuden rajoissa.

Link to comment
Share on other sites

Näin tupakoivana ihmisenä koen sen erityisen hienona että saatanallisen toimintani muille aiheuttamaa mielipahaa ja närästystä ei liioitella, vaan otetaan lainauksen mukaisesti kritisoiden asiaan kantaa kaiken rationaalisuuden rajoissa.

Tupakoimattomana mua ei kiinnosta suoranaisesti muiden tupakointi. Enemmän ihmettelen suurta halua ajaa tupakoitsijat ulos pakkaseen tai kieltää esim. tupakointi sairaalan tontilla. Dino kuvailikin, että tupakointi on laillista, ja että lounas- ja kahvitauolla ei työnantajalla ole oikeutta vaatia työntekijän syövän haarukka vasemmassa ja veitsi oikeassa kädessä.

Tupakoijista ärsyttävät ne, jotka poistuvat joka tunti noin 10 minuutin tupakkatauolle. Heillä itsellään on ehkä mielikuva, että viis tupakkaa päivässä ja minuuttihan sen polttelussa menee, mutta jos alkaa saamaan reilusti enemmän taukoa kuin muut, se asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan, jos heidän töitään kaatuu muille. Jos on selkeät vastuualueet, ja hommat tulee hoidetuksi, niin so what. Käsittääkseni joitain työnantajia korpeaa lähinnä tämä asia ts. poissaoloa työnteosta tulee muita enemmän, samoin muita poissaoloja voi olla enemmän. Siksi osalla työnantajista on taloudellinen motivaatio esim. ohjata nikotiinipurkalle tai esim. korvaushoitoon jopa arvokkaat reseptipillerit kustantaenkin.

Nyt on ihan mielessä konkreettinen henkilö, josta itse en ole aiemmin sanonut ääneen, mutta pitkät tauot tupakkipaikalla ovat ärsyttäneet monta ihmistä. Hänen tupakkatauolla ollessaan kun on tapahtunut kaikenlaista, ja tupakilta tullaan asenteella "missäs kaikki muut ovat" tai "ai sattuiks äsken jotain no voi voi kun meni ohi multa". Mutta eipä voi taaskaan yleistää kaikkiin tupakoiviin, osa lukee hiton hyvin tilanteet, minimoi taukojen pituudet, kysyy muilta, sopiskos nyt - ja osa röökaajistakin on vetänyt herneet nenään tuon taukoilijan kanssa. tongue.png Onhan tuota väkeä, joka käy röökillä vain tauoilla, jos muuten on nikotiinin tuska, niin purkkaa tai imeskelytabletti. Ei tosin sovi tai toimi kaikilla. Mutta tupakoitsijoita kohtaan vois myös olla jokin kohtuus, ylilyöntejä on tässä maassa minusta tehty.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Nyt on ihan mielessä konkreettinen henkilö, josta itse en ole aiemmin sanonut ääneen, mutta pitkät tauot tupakkipaikalla ovat ärsyttäneet monta ihmistä. Hänen tupakkatauolla ollessaan kun on tapahtunut kaikenlaista, ja tupakilta tullaan asenteella "missäs kaikki muut ovat" tai "ai sattuiks äsken jotain no voi voi kun meni ohi multa".

Kyllähän se niin on että näitä sattuu ja valitettavasti menee kohteliaiden tupakoitsijoiden maine samassa. Ihan niinkuin tässä ja aikaisemmissa ketjuissa on todettu niin kys. henkilö voi olla myös puhumassa siviilijuoruja puhelimeen, selailla naurunappulaa tai muuta työntekoon kuulumatonta. Työn pakoilu ja laiskottelu onnistuu myös terveyttä pilaamatta, joten ei kannata sen vuoksi polttaa.

Usein on niitä henkilöitä jotka ei voi tehdä jotain alapesuja tai suihkutuksia tms tms kun on joku paikka kipeenä. Tottakai kipeellä jalalla on ikävä olla mutta pysyis kotona sitten eikä vaan näpertelis jotain tippaletkuja kansliassa ja jättäis muille niitä raskaampia töitä. Yleensä kun täälläpäin ainakin vielä sijaisen saa soittaa töihin, jos joku on saikulla. Jos joku tulee töihin kuluttamaan aikaansa ja valittamaan paikkojaan niin valitettavasti sitä sijaista ei saa paikalle hälyttää. Aina vaan ei käy järkeen sekään että työtä kestämätön selkä toimii punttisalilla ja migreenikohtaus ei haittaa shoppailua.

Sijaisen soittaminen laiskalle työntekijälle sen ollessa työvuorossa voisi kyllä näpäyttää sopivalla tavalla ja pistää vauhtia siihen duuniin :huh:

Link to comment
Share on other sites

Ihan niinkuin tässä ja aikaisemmissa ketjuissa on todettu niin kys. henkilö voi olla myös puhumassa siviilijuoruja puhelimeen, selailla naurunappulaa tai muuta työntekoon kuulumatonta. Työn pakoilu ja laiskottelu onnistuu myös terveyttä pilaamatta, joten ei kannata sen vuoksi polttaa.

Täysin eri asia. Tupakoitsija on fyysisesti poissa sieltä työtilasta, naurunappulan selaaja ei. Otetaan vaikka esimerkiksi 5 paikkainen tehovalvonta, päivytys tms. Jos yksi tarkkailun 3 hoitajan tiimistä on tupakalla, hän on poissa valvontatilasta jolloin hänen potilaidensa tarkkailuvastuu on näiden paikalle jäävien hoitajien niskassa. Näin se vaan on. Jos esim elvytys tulee, sen puhelun tai selailun voi lopettaa, röökillä olija taas ei tiedä tuon taivaallista mitä valvontahuoneessa tapahtuu sinä aikana.

Enkä ymmärrä miksi tupakkataukoa verrataan aina laiskotteluun. Laiskottelija löytää sen nakkisuojansa poltti tai ei. Tupakkatauoissa ei pääsääntöisesti ole kyse nakkisuojassa olemisesta, vaan siitä että tupakoitsija "hoitaa" riippuvuutensa aiheuttamaa vierotusoiretta. Tälläkin palstalla on moneen kertaan todettu että tupakka voi koukuttaa enemmän kuin heroiini. Laiskat hoitajat on täysin erillinen asia/ongelma. Molemmat toki laskevat työtehoa ja kaatavat hommia kollegoille, mutta kyse on eri asiasta. Laiskoja löytyy tupakoitsijoista ja tupakoimattomista.

Toki ymmärrän että tämä on herkkä aihe tupakanpolttajille, mutta en sitä taas ymmärrä että tästä aiheesta ei ikäänkuin saisi keskustella leimautumatta terveysterroristiksi. Toki on huomaavaisiakin tupakoitsijoita, mutta hemmetin paljon on niitä joiden on tupakanhimonsa (ei laiskuuttaan!) takia päästävä joka ikinen tunti sinne pihalle hoitamaan vierotusoireitaan oli työmaalla vaikka mikä tilanne päällä. Ja kyllä, tiedän mistä puhun, olen polttanut askin päivässä 20 vuotta. Jokainen tehköön virallisilla tauoillaan mitä lystää, mutta fakta nyt kuitenkin on että osalla tupakoitsijoilla vieroitusoireet voittavat sen huomaavaisuuden.

Link to comment
Share on other sites

Toki on huomaavaisiakin tupakoitsijoita, mutta hemmetin paljon on niitä joiden on tupakanhimonsa (ei laiskuuttaan!) takia päästävä joka ikinen tunti sinne pihalle hoitamaan vierotusoireitaan oli työmaalla vaikka mikä tilanne päällä.

Jos työyksikössä on oikeasti persoona joka käy tuon kahdeksan kertaa vuoron aikana ulkona on siihen puututtava. Sillä ei ole väliä onko syy nikotiinintuska vai laiskottelu, on viime kädessä työnantajan tehtävä laittaa tuollainen persoona ruotuun.

Itse en ole onneksi tuollaiseen törmännyt vuosikausiin, ylivoimainen enemmistö tupakoivista työkavereista osaa lukea tilanteet oikein eikä heidän pössyttely häiritse työntekoa. Ja jos joku löytyy liian usein tupakalta väärään aikaan niin tilanteessa keskustelemallahan nuo yleensä pyritään hoitamaan.

Link to comment
Share on other sites

Jos työyksikössä on oikeasti persoona joka käy tuon kahdeksan kertaa vuoron aikana ulkona on siihen puututtava.

No niin pitää. Ja väitän ettei tällaiset henkilöt ole edes mitään harvinaisuuksia.
Link to comment
Share on other sites

Samaa mieltä tuosta huomaavaisesta tupakoinnista, jos tauolla käy röökillä ja huomioi sen tauon pituudessa en näe asiassa ongelmaa. En ymmärrä näitä koko ajan röökillä käyviä ja siellä vartin kerrallaan viihtyviä 8, mutta en myöskään ihmisiä jotka ehtii omien hommiensa ohessa vahtia kuinka kauan kukin tupakoitsija siellä tupakalla viihtyy. Jos on aikaa vahtia työkaverien tekemiset minuutin tarkkuudella on omia hommia liian vähän.

Kai mä itse sitten olen henkilö, joka omien hommien ohessa ehtii vahtimaan työkaverien tekemisiä minuuttien tarkkuudella. Ja teen sitten töitä ihan liian vähän... *hymiö* (jostain syystä tietty hymiö katkaisee tekstin tähän)

Itse asiassa kollegan sijaintiin joutuu kiinnittämään enemmän huomiota nimenomaan silloin, jos työkuormaa on paljon, tai työpaikassa tilanteet muuttuvat nopeasti.

Meillä moni työntekijä alitajuisesti seuraa, missä mennään, keitä on paikalla, riittävätkö resurssit. Tavoitteena on reagoida muutoksiin nopeasti, ja tietysti helpottaa työtä, kun hyvin nopeasti saa kollegoja muista, kiireettömämmistä hommista paikalle. Ei tarvitse olla yksin. Tilannearviointi on jopa hyvin hyödyllinen taito. Ei siinä lasketa vessareissuja tai taukojen pituuksia (aikuiset ihmiset osaavat ihan itse huolehtia, että ovat riittävän pitkään, muttei tolkuttomia ylimääriä lakisääteisillään).

Sitten on paikkoja, joissa tontilta tupakkipaikalle poistuttaessa on ainakin vastuuhenkilön tiedettävä, että joukosta puuttuu yksi tai tulee viiveellä - jokin organisaation palikka on pois pelistä tai jos resurssit eivät riitäkään tilanteisiin, joihin on reagoitava heti, niin sitten on tiedossa pelimerkit, joilla kuvio välittömästi uudelleenorganisoidaan. Tavan tupakoitsija vilkaisee tilanteen, kysyy luvan ja pitää leppoisan röökihetkensä viipymättä turhan pitkään. Ensimmäiseen tilanteeseen riittävät yleensä resurssit, toiseen päällekkäiseen tupakoitsija yleensä käveleekin keskelle mukaan. Jos sitten joku käy röökillä ilmoittamatta, lähtee sinne omia aikoja ohimennen sanoen, viipyy kauan, ei ehdi tilanteisiin mukaan ja vähättelee hänen poissaollessaan tapahtuneita (tietämättä, mitä oikeasti tapahtui), ja tätä tapahtuu useita kertoja päivässä, niin kyllä se silmin nähden herättää monessa pahaa verta. Joissain organisaatiossa liian vähät resurssit, väärä tieto statuksesta tai väärä tieto viipeestä johtaa vaaratilanteisiin, väärinkäsityksiin, vääriin oletuksiin. Vaarallisin tilanne on ehkä palikan status "ehkä", silloin voi olettaa, että palikka on käytössä, vaikka ei olekaan. Jos taas palikka statustaa selvästi "valmiudessa" ja "ei-valmiudessa", tilanne on selkeämpi, mutta silloin on myös pakko rekisteröidä tietoisestikin, onko se osa toiminnassa vai ei.

Ja kyllähän moni ihminen alkaa kiinnittämään huomiota, jos jokin osanen on selvästi enemmän poissa valmiudesta, semminkin jos tehtävät kaatuvat muille, valmiudessa oleville osille. Totta kai itsekukin osanen on välillä syystä tai toisesta poissa resursseista, joskus enemmän, joskus vähemmän, mutta kohtuuttomia eroja ei tule, aika tasaa tilanteita ja syyt ovat hyväksyttäviä, tai niihin ei kiinnitetä huomiota.

Mutta jos joku alkaa kuormittumaan, on tunne, että joku elbailee viikon aikana liki työpäivän verran, kuormitus jakautuu epätasaisesti, niin ei hyvä. Sitten ollaan tilanteessa, jossa aletaan laskemaan - ja olen ollut tilanteessa, että on laskettu yhtä työn jakautumista (tiettyjä ikäviä työvuoroja) eri henkilöiden kesken. Numeroiden perusteella rasitus jakautui tasan ennakkoluuloista huolimatta. Entäpäs, jos ennakkoluulot jäävät hautumaan tai niille numeroiden valossa löytyisikin perusta, mitä joku pitää hyväksymättömänä? No, asiahan pitää sitten puhua auki, että kuormitustekijä katoaa, ja työssä jaksaminen ja viihtyminen paranee.

Tekisi mieli kertoa anekdootti, jossa eräs henkilö missasi erään työtehtävän sattuneesta syystä, ja porukan terve palaute oli lähinnä raikuva nauru, mitä itse seurasin sivusta tietysti hymyssä suin. Voin vaan kuvitella, että hetken on jossain odotettu jamppaa, todettu realiteetti ja uudelleenorganisoiduttu, hoidettu hommat ja... Eikä siitä sen enempää. Turha moralisoida, jokaiselle aina sattuu jotain, ja tälleen niihin pitää suhtautua. Jos sitten asenne olis, että on sama, onko hommissa mukana vai ei ja systemaattisesti missaa tilanteet, niin jossain siinähän sitten jokin raja kulkee. Useampaa lyhyttä tupakkitaukoa muiden taukojen lisäksikään en ihan heti pidä rajaa ylittävänä.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Enemmän mä olen *ittuuntunut niihin työkavereihin jotka "hoitaa" lastaan koulun jälkeen

kotiin,/kerhoon,/ kaverin luo,/ jne.... Ja ennen ku kouluun lähetään muista pukea lämpimästi muista pipa muista kirjat jne...

Itte poltan ja kahvi-ruoka tauoilla käyn ja jos todella hiljainen hetki niin silloin. Tuo on ihan silkkaa -Mä istun itte persehomeessa ku tupakilta tuleva tulee ja menee töihin niin mun tauko kestää ku mä en polta itkua! Käsi siinä koraani/raamattu (valitse opus) on fakta et tupakalla käyvät juovat ne kahvit syövät ruuat nopeammin ja kerkee käydä ulkona juuri sinä aikana ku -Ei tupakoiva istuu ja valittaa et -Ku minä saan tehdä hommia ku tuo käy tupakalla koko ajan... Testattu ja tupakoivan tauko kestää sen kahvi/ ruoka 15 -25 min max ei tupakoimattoman 25-40min. Ja useemmassakin paikassa ku yhdessä.

Vali vali vali vaa.... hankkikaa nyt elämä tai jatkakaa tota *itun marinaa ja hampaitten kiristelyä!

Nyt tupakille tai pitäiskö vetää kaks?

Joku raja tässäkin asiassa!?! :)

Link to comment
Share on other sites

on fakta et tupakalla käyvät juovat ne kahvit syövät ruuat nopeammin ja kerkee käydä ulkona juuri sinä aikana ku -Ei tupakoiva istuu ja valittaa et -Ku minä saan tehdä hommia ku tuo käy tupakalla koko ajan... Testattu ja tupakoivan tauko kestää sen kahvi/ ruoka 15 -25 min max ei tupakoimattoman 25-40min.

Samoilla linjoilla on meikäläisen kokemukset aiheen tiimoilta. Tosin nykyään en enää polta joten saattaisin liittyä tohon porukkaan joka varmasti istuu kahvihuoneessa niin kauan että kaikki tupakoitsijatkin ovat työnääressä ennen kuin liikutan persettäni suuntaan tai toiseen.. Oishan se kauheeta jos sattuis tekemään enempi töitä ku toinen :) Onneks meillä ei sairaalan ulkopuolella oo tässä asiassa ongelmaa :)

Älykäs tuntee toiset, viisas tuntee itsensä. - Lao Tsu

Link to comment
Share on other sites

Testattu ja tupakoivan tauko kestää sen kahvi/ ruoka 15 -25 min max ei tupakoimattoman 25-40min.

Mukavan pitkiä lounareita tarjolla. Meillä se on 20 min. smile.png

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Testattu ja tupakoivan tauko kestää sen kahvi/ ruoka 15 -25 min max ei tupakoimattoman 25-40min. Ja useemmassakin paikassa ku yhdessä.

Heh, tarkasti oot kellottanut sinäkin. Noh, osa tupakoimattomista kertoo pitävänsä pidemmän ruokatauon siksi, että pitävät ne tupakkataukonsa siinä yhteydessä :)

muoks: ainiin: valivalivali :)

Link to comment
Share on other sites

Heh, tarkasti oot kellottanut sinäkin. Noh, osa tupakoimattomista kertoo pitävänsä pidemmän ruokatauon siksi, että pitävät ne tupakkataukonsa siinä yhteydessä

muoks: ainiin: valivalivali :)

Juu osaaan mäkin kelloa käyttää :) Ja parasta tossa on ei tupakoivista et ne lopettaneet on niitä pahimpia Marisijoita... Mistäköhän tää sitten johtuukaan..?...?... 8)

Niin muutama vali vali vaa unohtui....

Link to comment
Share on other sites

Ja parasta tossa on ei tupakoivista et ne lopettaneet on niitä pahimpia Marisijoita...

Äläpä yleistä, älä ainakaan työpaikkasi ulkopuolelle..! Vaikka itsekin kuulun lopettaneisiin niin en tunnusta tupakoiville turhasta marisevani, tasapuolisesti kaikille työtävieroksuville vit***len...>:D
Link to comment
Share on other sites

Ja parasta tossa on ei tupakoivista et ne lopettaneet on niitä pahimpia Marisijoita...

Äläpä yleistä, älä ainakaan työpaikkasi ulkopuolelle..! Vaikka itsekin kuulun lopettaneisiin niin en tunnusta tupakoiville turhasta marisevani, tasapuolisesti kaikille työtävieroksuville vit***len...>:D

Kai nyt jokainen tajuaa et omista kokemuksista tähän on kirjoitettu en todellakaan voi sanoa et naapurissa olis näin tai noin..?..

Link to comment
Share on other sites

Nooh, aihe on herkkä röökin tupruttelijoille, tän asian suhteen osa ei kestä pienintäkään kritiikkiä kuten huomata voi. Kuten sanottu "huomaavainen" tupakointi on ihan ok, osalla vaan addiktio voittaa sen huomaavaisuuden. Mulle on ihan sama millä ihmiset elinikäänsä haluaa lyhentää, ei kuulu mulle. Toiset valitsee hitaan tukehtumiskuoleman, toiset jonkun muun, siitä vaan kunhan mun ei tarvitse siihen olla osallisena edes välillisesti >:D

Link to comment
Share on other sites

Ja parasta tossa on ei tupakoivista et ne lopettaneet on niitä pahimpia Marisijoita...

Äläpä yleistä, älä ainakaan työpaikkasi ulkopuolelle..! Vaikka itsekin kuulun lopettaneisiin niin en tunnusta tupakoiville turhasta marisevani, tasapuolisesti kaikille työtävieroksuville vit***len...>:D

Kai nyt jokainen tajuaa et omista kokemuksista tähän on kirjoitettu en todellakaan voi sanoa et naapurissa olis näin tai noin..?..

Multa puuttui vissiin viestistä muutama hymelö, eli ihan rauha vaan...:) (vaikka aihe onkin tunteita nostattava...)

Link to comment
Share on other sites

Vaikka itsekin kuulun lopettaneisiin niin en tunnusta tupakoiville turhasta marisevani, tasapuolisesti kaikille työtävieroksuville vit***len...devil.png

Tuo oli hyvä tarkennus, koska tuostahan oikeasti on useimmiten kyse, ei tupakoinnista. Tupakoiminen on ehkä vain se näennäinen väline saada itselle aikaa tavallista enemmän pois töistä.

Työnantajallakin taitaa olla jotain oikeuksia ihmetellä, mihin aika taukojen ulkopuolella kuluu ja kestääkö tauot moninverroin sovittua enemmän. Mieleen tulee muistikuva, että eräästä systeemistä olisi joku saanut vähän fuduakin oltuaan fifty - sixty tupakkipaikalla ja hommissa. Tupakointi ei ollut ongelma, vaan se, että varsinainen leipätyö kärsi. Moni kuraportaassa taisi kyrsiintyä siihen ihmiseen. Mutta tupakointi oli kyllä vaan se keino tai tekosyy, ei se nyt nikotiiniriippuvuuden hoitoa tainnut vaan olla. Tosi ikävää, että näin kävi, mä tulin toimeen hänen kanssaan, mutta jos työn luonne oli nopeaa, niin siinä kaatui sitten hommeleita turhan paljon muille. Ajan kanssa sitten näkyi kyrsiintymissä monessa ihmisessä, ei kai sekään sitten loputtomiin ole oikein muita kohtaan. Mahdollisuuksiahan tämäkin ihminen sai.

Nooh, aihe on herkkä röökin tupruttelijoille, tän asian suhteen osa ei kestä pienintäkään kritiikkiä kuten huomata voi.

Noo, kukin reagoi tavallaan keskusteluun, ja itse kukin voi vetää tulkintansa moiseen reagoimiseen. Harmi vain, jos kommentit sitten nähdään vain valittamisena ja pitäis hankkia elämä, ollaan kyttääjiä sun muuta. Löytyisiköhän se elämä sitten itse leimaamalla muut kommentoijat turhasta valittajiksi? rolleyes.gif Noo, vitsivitsi, peace.

Tupakoinnistahan ei ole kyse. Vaan siitä, miten kohtuullista on vaikkapa se, että joissain työolosuhteissa kuusi kertaa päivässä 15 minuutin omat, ylimääräiset tauot vetävä saattaa lisätä esim. työparinsa kuormaa viidenneksellä. Tai jos työtehtävä vaatii välitöntä reagointia ja useamman henkilön samanaikaista läsnäoloa vaativasta toiminnasta, niin ko. yksikkö on 20 % enemmän poissa käytöstä. Asiakaskontaktien, työtehtävien tai potilasmäärän lisääminen kiiruisemmassa paikassa viidesosalla ei ole aina ihan pieni kuorma. Siihenhän väki mun esimerkissä kyrsiintyi, ei itse tupakoimiseen. Tsiljoonasta vastaantulleesta tupakoitsijasta kaksi on aiheuttanut häiriötä poissaolollaan. Ei tupakoinnillaan. Ja ongelmaa tulee, jos joku yksikkö ei ole valmiudessa kun sen pitäis, koska silloin pitää jostain repäistä joku toinen yksikkö peliin.

Mun oma mielipidehän on se, että tauot lisäävät yleensä työtehoa, ja ihmisillä on aina oma tapansa tehdä töitä, mihin ei herkästi kannata lähteä puuttumaan. Eieiei. Jos työn luonne vaatii enemmän läsnäoloa kuin vapaaseen tahtiin tehtävää urakkaa, niin sitten pitää vähän miettiä, miten sitä tauotusta kannattaisi toteuttaa. Jossain hommissahan se 10 minuutin tauko kerran tunnissa on jopa välttämättömyys, että jaksaisi. Tosin eka esimerkki, mikä mieleen tulee, on intin pyörämarssi, mutta eräässä teollisuuden lajissa mainittiin kerran ns. "kuningastuoli", jossa kuorma oli sellaista, että pyrkivät vartin välein vaihtamaan työtehtäviä tekijät keskenään. Joissain hommissa jokin lämpökuorma voi vaatia aika nopeaakin tauotusta. Ja edelleen ihmistä pitää katsoa kokonaisuutena, ihmisten työteho vaihtelee yksilöittäin ja ihan ajan hetkestä riippuen, erilaisuutta pitää olla ja aina jotain pientä pitää sietääkin. Joskus jopa keskustelua tupakoinnista. Tai työstä poissaolosta, siis. rolleyes.gif Kaatuuhan sitä sairaslomaakin eri tavalla eri ihmisille, luonnollista, mutta sekään ei ole tarkoituksellista duunin välttelyä tai hommien kaatamista muille.

Ittellä ei o tupakoinnista hirveästi kokemuksia, joskus tullut pikkusikarimaailmassa käytyä sen verran tiiviisti, että meinas jäädä nalkkiin. Loppu siihen, kun katsoi ikkunasta ulos puistoon ja aivot sanoivat, että olispas kiva olla tuossa aidan vieressä polttamassa. Ei ollut nimittäin minä, joka sillä tavalla ajattelee, vaan pikku nikotiinireseptorit alkoivat laulamaan jo ihan omia seireenilaulujaan. Ei tosin liity aiheeseen, joka on mun kommenteissa ollut se työn välillinen kaataminen muille tai ongelmatilanteiden aiheuttaminen, kun ihmiset eivät teekään sitä mitä pitäisi.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Tupakoinnistahan ei ole kyse. Vaan siitä, miten kohtuullista on vaikkapa se, että joissain työolosuhteissa kuusi kertaa päivässä 15 minuutin omat, ylimääräiset tauot vetävä saattaa lisätä esim. työparinsa kuormaa viidenneksellä. Tai jos työtehtävä vaatii välitöntä reagointia ja useamman henkilön samanaikaista läsnäoloa vaativasta toiminnasta, niin ko. yksikkö on 20 % enemmän poissa käytöstä. Asiakaskontaktien, työtehtävien tai potilasmäärän lisääminen kiiruisemmassa paikassa viidesosalla ei ole aina ihan pieni kuorma.

Osuit asian ytimeen.

Työnantajallakin taitaa olla jotain oikeuksia ihmetellä, mihin aika taukojen ulkopuolella kuluu ja kestääkö tauot moninverroin sovittua enemmän.

Tottakai, työntekijä myy työpanostaan työsopimuksella tönantajalle ja työnantajalla on hyvin pitkälle oikeus määrätä miten tätä aikaa käytetään. Jaksotyössä ainoat sovitut tauot löytyy työehtosopimuksesta:

Ruokailu:

KVTES III luku, 27§, 2 mom

2 mom. Jaksotyötä tekeville viranhaltijoille/työntekijöille on annettava sairaaloissa, terveyskeskuksissa sekä hoito- ja huoltolaitoksissa 1 momentissa tarkoitettu lepotauko taikka viranhaltijan/työntekijän niin halutessa tilaisuus joutuisaan ateriointiin työaikana työpaikalla tai työnantajan osoittamassa asianomaisen laitoksen ruokalassa tai vastaavassa ruokailupaikassa edellyttäen ettei järjestelystä aiheudu häiriötä työn kululle tai suoritettaville palveluksille ja että ruokailusta aiheutuva poissaolo työstä kestää enintään 15–20 minuuttia.

Kahvitauko:

KVTES III luku, 28 § Kahvitauko

Viranhaltijalle/työntekijälle järjestetään päivittäin yksi 10 minuutin pituinen tauko (kahvitauko), joka luetaan työaikaan ja jonka aikana viranhaltija/työntekijä ei saa poistua työpaikalta. Tauko järjestetään tarvittaessa vuoroittain ja muutoinkin siten, ettei tauosta aiheudu häiriötä työn kululle tai suoritettaville palveluksille. Taukoa ei saa sijoittaa työvuoron/työpäivän alkuun tai loppuun.

Eli työnantaja saa kieltää kaikki noiden taukojen lisäksi pidettävät ylimääräiset tauot niin halutessaan. Koskipa se pihalla kessuttelua tai kanttiinissa kaverin kanssa juoruamista tms.

Link to comment
Share on other sites

Oi niitä aikoja. Sairaaloidenkin odotustilossa leijali herkullinen savu ja turha vouhotus loisti poissaolollaan >:D

crazy-old-cigarette-ads.jpg

-tule turma tuonen tietä, pikku reppu selässä, pikku kirves kontissa. Napsauta sillä ohtaan, justiinsa nokan kohtaan-

Link to comment
Share on other sites

Ja Tanskassa saa edelleen sairaalan kahviosta Tuborgia.

Muistan kun asuin 18 kesäisenä Köpiksessä, niin olin taivaissa kun siellä sai tavallisesta kioskistakin keppanaa. Suomeen tämä vapaus tuli paljon myöhemmin. Suomalaiseen holhousyhteiskuntaan tottuneena, nuorena kollina se tuntui todelliselta vapaudelta >:D Siihen aikaan siellä sai vetää kessua pankissakin yms, suomessa ei.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...